Pestrý podzim u vás doma: zútulněte si domov krásnými dekoracemi

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
09. zář'19

Poslední tečku za horkým létem a prázdninami dal nejen první školní den, ale i sychravé počasí, kterým se o slovo přihlásil podzim. Toto roční období však vůbec nemusí být deštivé, smutné a melancholické. Netruchlete s dětmi za krásným létem a užijte si naplno i kouzelný podzim. Vytvořte si spolu s dětmi originální dekorace, které dodají vašemu domovu tu pravou podzimní atmosféru.

Nejpestřejší roční období plné barev nemusí váš zrak uchvátit pouze během procházek. Díky následujícím dekoracím si nádherný podzim můžete přenést i do svého obýváku. Stačí vám pouze materiál, který hravě najdete právě v přírodě, několik pomůcek a šikovné dětské ručky, díky kterým to půjde mnohem snadněji a rychleji.

Svícen plný listů

Jesen dekoracie svietnik

Podzim se sice nese ve znamení delších a chladnějších večerů, ale to neznamená, že takové musí být i vaše chvíle s rodinou. Každý kout domácnosti zpestří a zútulní jednoduchý svícen, který máte hotový raz dva. Potřebujete na to jen obyčejnou sklenici, menší zavařovací láhev či sklenici od jogurtu, kousek jutového provázku, čajovou svíčku, malé kamínky a samozřejmě barevné listy.

Postup je velmi jednoduchý – vteřinovým lepidlem na vnější stranu sklenice přilepte listy tak, jak se vám to líbí. Následně do sklenice nasypte tenkou vrstvu kamínků (ty můžete vyměnit například za zrnka rýže, ideálně červené, která dodá svícnu podzimní nádech) a na ně položte svíčku. Právě kvůli svíčce musí být listy z vnější strany, jinak by se mohly chytnout od plamene svíčky. Na závěr sklenici ozdobte jutovým provázkem, který párkrát obtočte kolem hrdla sklenice a zavažte na mašli. Zapalte svíčku a užívejte si podzimní pohodu!

Bohatý červený věnec

Jesen dekoracie veniec

Věnce na dveře se nejčastěji spojují s Vánocemi a Velikonocemi, ale od nynějška mohou vaše vchodové dveře zdobit i na podzim. Práh vašich dveří díky této dekoraci s radostí překročí nejen hosté, ale i vy. Výroba tohoto bohatého podzimního věnce se neobejde bez vaší procházky v přírodě. Budete totiž potřebovat množství šípků, které dozrávají právě teď. Kromě nich si na výrobu věnce připravte drobné kvítky, ideálně nevěstin závoj, provázek a jako podklad polystyrénový věnec, který koupíte v květinářství nebo papírnictví.

Postup je opět velmi jednoduchý, ale trochu náročnější na čas. Připravte si váš základ v podobě polystyrénového věnce, na který upevníte provázek. Ten můžete zavázat na dvou místech, nebo jej tavnou pistolí přilepit k zadní straně polystyrenu. A teď začněte zapichovat šípky. Pro dokonalý efekt je zapichujte opravdu hustě, aby nevykukoval ani kousek polystyrénu. Na závěr mezi šípky sem-tam vsuňte větvičky gypsomilky, která červeným šípkům dodá trochu jemnosti. Věnec už jen zavěste na vchodové dveře a těšte se na každý příchod domů.

Indiánské listy

Jesen dekoracie listy

V zimě na okna lepíme vločky a sněhuláky, na jaře zase velikonoční vajíčka, zajíčky či kuřátka. A co tak zpestřit všední okna něčím krásným i během podzimu? My navrhujeme, jak jinak, barevné listy, ale trochu v jiném hávu. Opět budete potřebovat něco z přírody – v tomto případě množství listů různých barev, tvarů a velikostí. Kromě nich si připravte bílou fixu nebo bílou temperovou barvu, tenoučký štětec a fantazii.

Na listy malujte různé indiánské tvary – čáry, kruhy, vlnovky, nebo pouze obkreslujte žíly listů. Tenkými proužky lepicí pásky opatrně přilepte listy na okna a užívejte si krásného výhledu pokaždé, když vám zrak padne na okno. Takto ozdobené listy můžete přilepit i do sešitu, deníku či herbáře nebo jimi můžete vyzdobit kousek stěny.

Louka v obraze

Jesen dekoracie obraz

Našli jste během procházky různé květiny, které vám připomínají léto? Přineste je domů a vysušte – svažte je a zavěste na suché tmavé místo tak, aby kytičky směřovaly dolů hlavou. Za pár dní budou připraveny k vytvoření originálního obrazu. Na to však budete potřebovat rám, ideálně nějaký s vintage nádechem, čtvrtku a tavnou pistoli. Pistolí přilepte vysušené květiny na více místech na čtvrtku a tu potom upevněte do rámu. Dokonalý 3D efekt vytvoříte právě tím, že z rámu vyndáte ochranné sklo nebo plast, který chrání obrazy před vyblednutím. Takto vytvořený obraz s loukou již stačí jen pověsit a je to!

Srdíčko z jeřabiny

Jesen dekoracie srdce

Poslední dekorace, kterou pro vás máme, zútulní každou stěnu ve vašem domě od předsíně až po dětský pokoj. Na její výrobu si připravte hrubší drát, kleště, provázek, tavnou pistoli a znovu přírodní materiál – tentokrát jeřabinu. Z drátu vytvarujte dvě srdíčka – jedno menší a jedno větší a v horní části je pevně svažte provázkem. Tento uzel můžete zpevnit tavnou pistolí, díky čemuž bude provázek držet pevně na svém místě. Na drát už „pouze“ přilepte pomocí tavné pistole jednotlivé plody jeřabiny těsně vedle sebe tak, aby drát nevykukoval a zavěste.

Podzim teprve začíná, ale už teď nám ukazuje, že opět bude barevný a kouzelný. Využijte tenhle potenciál naplno a dovolte podzimu vstoupit do vašeho domova. Plody podzimu a šikovné ruce vašich dětí a jejich fantazie vám s tím hravě pomohou!