Vybíráme plyšové hračky pro miminka

7 min.
19. úno'17

Jsou heboučké, měkoučké a vypadají rozkošně. Plyšové hračky jsou ideální i pro malinká miminka, při jejich výběru však je třeba pohlížet na to, aby byly pro novorozence bezpečné a maximálně příjemné.

Ačkoliv se zdá, že dnešní prckové si raději hrají s moderními elektronickými hračkami, "plyšáčkové" se z dětských pokojů zcela nevytratily. Právě naopak, v průběhu desetiletí jejich popularita neklesá, ba dokonce si je oblíbili i dospělí, kterým slouží jako milá vzpomínka na někoho blízkého.

Ve vývoji miminek hrají plyšoví kamarádi důležitou roli, podporují totiž jejich mozkovou aktivitu i nabývání nových dovedností. Nejmenší si takto zároveň formují osobnost. U novorozenců jsou doteky a různé podněty zvlášť důležité, protože mají v období prvních týdnů zvýšenou hmatovou citlivost. Tu mohou rodiče podněcovat právě hrou s měkkými hračkami.

Plyšové hračky pre novorodencov

Řiďte se věkem vašeho děťátka

Novorozenci a drobečkové do 6 měsíců ještě nemají v ručkách tolik síly, vybírejte jim proto raději hračky, které stačí osahávat a žmoulat. Vaše ratolesti si například mohou zamilovat mazlíčky ve formě čtvercového hadříku se zvířecí hlavičkou. Jelikož miminka všechno zkoušejí a žvýkají, nejvhodnějším typem budou materiály s co nejkratším vlasem, případně kvalitní stoprocentní bavlna, která je hladká, a tedy i maximálně šetrná k pokožce děťátka.

Dobrou volbou jsou "plyšáčkové", kteří mají živé barvy a vydávají nějaký zvuk, takže stimulují rozvoj zraku a sluchu. Hračky v jemných pastelových barvách zase navodí v miminku pocit bezpečí.

Od 6 měsíců do jednoho roku začínají být dětičky mnohem aktivnější. Umí už věci uchopit, takže plyšové hračky podrobněji zkoumají a natahují. V období od 12 měsíců do 2 let dětičky živě objevují svět kolem sebe. V tomto věku milují zejména divadélko s plyšáky a loutkami, jakož i různé imitování, na což jsou měkké hračky a maňásci jako stvoření. Díky hračkám s podobiznou různých zvířátek se také učí poznávat přírodu.

Zajíček na mazlení pro nejmenší Joy toTs-smarTrike 100% jersey bavlna

Zajačik na maznanie toTs-smarTrike

Výhodou téhle hračky je její praktický čtvercový tvar se zaječí hlavičkou a uzlíky na ostatních koncích, takže děťátko může svého měkoučkého kamaráda snadno uchopit a drobnými ručkami k sobě přivinout. Plusem je také jednoduchý způsob praní.

Hračky na mazlení pro miminka

Jak vybrat vhodnou hračku?

  • V první řadě sledujte pokyny výrobce, které kupujícího na visačkách instruují, pro jak velké děti je konkrétní značka vhodná.
  • Nekupujte produkty pochybného původu – je to sice obehraná deska, mnozí rodiče však stále umí naletět na lákavě vypadající levné výrobky.
  • Je dobré, pokud hračka splňuje přísné evropské standardy a prokazuje se patřičnými certifikáty o absolvování různých testů mechanické a fyzické zátěže, například odolnosti spojů a švů, ale i zkoušek na detekci těžkých kovů a ftalátů.
  • Vrchní materiál, ze kterého jsou zvířátko či loutka vyrobeny, by měl být maximálně jemný, hebký a nadýchaný, aby nepůsobil na citlivou pokožku dětiček agresivně. V žádném případě by se jednotlivá vlákna umělé plyšové srsti neměla při zatáhnutí odpojovat.
  • Zkontrolujte, zda hračka nemá nebezpečné drobné součásti, jako jsou knoflíky a korálky, které by mohlo děťátko odtrhnout a spolknout. Týká se to i oblečení loutek a případných doplňků, jako jsou různé mašličky. Vše musí být uděláno tak, aby nehrozilo nebezpečí udušení.
  • Vyvarujte se plyšovým hračkám, které jsou uvnitř vyplněny i pevnou drátěnou konstrukcí. Navzdory husté plyšové srsti se kovové části mohou prodrat ven a malému děťátku ublížit.
  • Vyzkoušejte švy, zda drží pevně a nerozcházejí se. Výplň totiž musí za všech okolností zůstat v těle hračky.

Užitečné tipy

Často se setkáváme s tím, že malým dětičkám kupují rodiče či příbuzní obrovské plyšové hračky. Pro nejmenší batolata jsou však zcela nevhodné, protože jsou pro ně jednak příliš velké a představují vážné riziko přidušení, jednak je nemohou uchopit ručkami. Takovým dárkům se proto raději vyhněte.

Někdy trošku trvá, dokud si děťátko na svou plyšovou hračku přivykne. Zkuste si ji tedy na dobu, například v posteli, přivinout k sobě, takže získá vaši vůni. Miminku, které má dobře vyvinutý čichový smysl, bude maňásek připomínat maminku.

Spinkat nebo nespinkat s plyšáky?

Jedna z nejzásadnějších otázek maminek, v níž se odborníci v názorech rozcházejí, se týká usínání dětí ve společnosti plyšových mazlíčků. Někteří pediatři si myslí, že by se tomu měly vyvarovat dětičky až do jednoho roku.

 Jiní se přiklánějí k názoru, že miminka od 6 měsíců mohou mít hračky v postýlce – samozřejmě v malém počtu a umístěny tak, aby neomezovaly pohodlí a klidný spánek batolete. Zapamatujte si, že v případě novorozenců by rozměry hračky neměly přesahovat velikost dětské hlavičky.

Zpívající plyšový medvídek Kaloo Doudou Perle-Musical Baby

Spievajúci plyšový medvedík Kaloo

Jemná hudba a přítomnost hebkého plyšového strážce děťátko při usínání uklidňují, tak proč to nespojit? Tento nádherný medvídek vydává po zmáčknutí krásné melodie, které se postarají o sladké sny vašeho andílka. Hračku navíc dostanete v praktické krabičce, takže ji bez starostí můžete koupit i jako dárek.

Plyšové hračky pro miminka

Udržujte hračky v čistotě

Při koupi hebkých mazlíčků pro vaše miminka také zjistěte, jak složitou údržbu vyžadují – zda je například lze prát, nebo je třeba jinak ošetřovat. Výrobce Kaloo například doporučuje prát hračky při teplotě nanejvýš 30 ° C, a to bez použití bělidel a změkčovadel, aby si výrobek zachoval barvu a pěkný vzhled. Nevhodné jsou chemické čisticí prostředky, které mohou podráždit dětskou pokožku.

Když si chcete být stoprocentně jistá, že hračka je zbavena roztočů, vložte ji vypranou a vysušenou v mikrotenovém sáčku na noc do mrazáku.

Pokud si miminko nějakou hračku mimořádně oblíbí, doporučuje se pořídit mu ještě jednu navlas stejnou, aby mu během praní měkoučký kamarád nechyběl. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou, protože náhradní hračku můžete mít vždy nachystanou na cestu ven.

Věděli jste, že...?

  • První plyšové hračky vymyslela na konci století v Německu švadlena Margarete Steiff, jejíž polštářky ve tvaru slůněte, původně určené na špendlíky, se dětem zalíbily natolik, že si s nimi začaly hrávat.
  • Masová výroba plyšových hraček odstartovala v roce 1880 – měly většinou podobu různých zvířátek, jako slůňata, opice, koníci, kočky, myšky nebo pejsci.
  • Prvního medvěda s opravdovou plyšovou "srstí" navrhl Margaretin synovec Richard. Hračka díky tomu opravdu připomínala skutečné zvířátko.
  • Přesně v téže době se na trhu objevil plyšový medvídek Morrise Michtoma, který ho jako první nazval Teddy Bear – inspiroval se obrázkem prezidenta Theodora "Teddyho" Roosevelta s medvědím mládětem.
  • V roce 1999 začala francouzská značka Kaloo vyrábět extra měkoučké hračky vhodné i pro novorozence – její zakladatel, kterému se v té době narodil synek, totiž nebyl spokojen s dostupnou nabídkou hraček pro nejmenší.
  • V 90. letech se staly populárními elektroničtí plyšoví mazlíčci, kteří už uměli vydávat zvuky, zpívat, tančit nebo mluvit.
  • V Japonsku dokonce existuje cestovní agentura, která se specializuje na výlety a zájezdy za plyšovými turistickými atrakcemi.