Pizza z Orientu

2 min.
06. úno'24
Pizza se obecně vůbec nepovažuje za zdravé jídlo, právě naopak. Pokud však vsadíte na doma připravenou pizzu, můžete se spolehnout na čerstvost ingrediencí a málo tuků, protože je jen a jen na vás, jaké suroviny vaši pizzu ozdobí. Orientální pizza z dílny kuchařů Beaba obsahuje dostatek vitamínů z různých druhů zeleniny a také bílkoviny.
Počet porcí
 1
Ingredience
  • 120 ml vody
  • 200 g mouky
  • 2 g sušeného mléka
  • 5 g sušeného droždí
  • 15 g cukru
  • 150 g rajčat
  • 20 g mrkve
  • 20 g žluté papriky
  • 3 olivy bez pecky
  • 30 g šunky
  • olivový olej
  • ¼ čajové lžičky oregana
Postup

Začněte přípravou těsta. Ve vodě rozmíchejte sušené droždí a dokud „pracuje“, smíchejte spolu suché ingredience, tedy mouku, sušené mléko a cukr. Přidejte droždí a přilitím vody vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi hodinu kynoutt.

V menším kastrolku přiveďte vodu k varu a vložte do ní rajčata. Ta po přibližně 30 sekundách vyjměte, oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Oloupejte i mrkev a nakrájejte ji na kolečka. Papriku opláchněte pod tekoucí vodou, odstraňte semínka a také nakrájejte. Rajčata, mrkev a papriku vložte do parního vařiče, do nádržky dolijte vodu po úroveň 3 a uvařte.

Po uvaření slijte přebytečnou tekutinu do sklenice a uvařenou papriku odložte stranou. Rajčata spolu s mrkví a oreganem rozmixujte, čímž vám vznikne omáčka na základ pizzy.

Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do přípravy pizzy. Z těsta oddělte ⅙ (tato část bude tvořit dětskou pizzu) a rozválejte jej na kruh o průměru cca 12 cm. Na těsto rozetřete rajčatovo-mrkvovou passatu, ozdobte paprikou, šunkou a olivami. Pizzu vložte do pořádně vyhřáté trouby na přibližně 15 minut. Po upečení pokapejte olivovým olejem a před servírováním nechte chvilku vychladnout.

Tip šéfkuchaře: Pokud nemáte čas na přípravu vlastního těsta, můžete jako základ použít toastový chléb. Pizzu také můžete po upečení posypat strouhaným parmazánem a bazalkou.