Vše o tom, co jako rodiče potřebujete vědět o variantě omikron

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
14. led'22

Naše slovní zásoba se díky (nebo kvůli) pandemii koronaviru pořádně rozšiřuje a už několik týdnů je na vrcholu žebříčku nepochybně slovo omikron. Je tato varianta koronaviru nakažlivější? Způsobuje horší průběh u dětí? Třeba se před ní speciálně chránit? Máme odpovědi na všechny vaše dotazy.

Určitě ani vám neunikly informace z domova i ze světa, že koronavirus COVID-19 opět zmutoval a světem se namísto varianty delta šíří varianta omikron. Všechny důkazy naznačují, že je infekčnější než předchozí kmeny, v některých případech nepomáhá ani vakcinace a vyšší riziko nákazy prý hrozí i dětem. Varianta omikron, která byla poprvé identifikována ještě v listopadu loňského roku v Jižní Africe, se ve světě stává již pomalu dominantní.

Navzdory stoupajícím číslům odborníci tvrdí, že není důvod k panice. Jak se ukazuje, varianta omikron nezpůsobuje tak vážný průběh onemocnění jako jeho předchůdci, a to i přesto, že je infekčnější a přenáší se mnohem rychleji. Symptomy nemoci jsou podobné jako u kmene delta, ale odezní dříve a zejména u dětí se často setkáme s asymptomatickým, tedy bezpříznakovým průběhem onemocnění.

Třeba se omikronu obávat?

Nebo lépe řečeno – obávat se ho více než předchozích variant? Varianta omikron má na svědomí další vlny koronaviru po celém světě a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se šíří zejména v zemích s nízkou očkovaností. Právě (ne)očkovanost je důvodem, proč se šíří hlavně u dětí. Očkování dětí však začalo teprve nedávno a ne všichni rodiče jsou s vakcinací svých potomků ztotožněni. Tyto obavy jsou přirozené a opodstatněné, protože vakcína je relativně nová a neexistují dlouholeté studie, které by rodiče dostatečně ujistili o její maximální bezpečnosti.

Vysoký počet spike mutací ve variantě omikron (oproti předchozí variantě) způsobuje také to, že virus se dokáže vyhýbat protilátkám a nákaze se proto častěji nevyhnou ani očkovaní lidé. Stále však platí, že pacienti infikovaní kmenem omikron mají obecně mírné nebo vůbec žádné příznaky (to se ale týká primárně očkovaných) a o tom, že omikron oproti svým předchůdcům ztratil na síle, svědčí i nižší počet hospitalizací.

Omikron a rúško

Omikron a jeho příznaky

V chřipkovém období mají rodiče problém identifikovat, zda jejich děťátko trápí běžná chřipka nebo koronavirus. Už jsme psali o tom, jak rozlišit nákazu virem COVID-19 od chřipky, ale co nová varianta s názvem omikron? Podle vědců a lékařů omikron způsobuje mírnější průběh onemocnění a také příznaky se od předchozích variant mírně liší. Pacienti nehlásí žádnou ztrátu čichu a chuti, neobjevuje se ani škrábání v krku (ale bolest v krku ano) a pacienti netrpí ani výrazným poklesem hladiny kyslíku, proto se nejčastěji zotavují doma bez komplikací.

Symptomy, které se objevují asi tři dny po přenosu onemocnění, jsou nejčastěji mírný kašel, bolest v krku a hlavy, rýma, únava a zvýšená teplota. Fakt, že omikron častěji útočí na děti, je s největší pravděpodobností důsledkem nízké očkovanosti dětí a také jejich nezralým imunitním systémem.

Jak se před omikronem chránit?

Vzhledem ke struktuře nového kmene se lidé právem ptají, zda má očkování „starými“ vakcínami smysl i u nové varianty koronaviru. Odpověď je jednoduchá – ano. Ukazuje se, že zejména třetí posilující dávka zvyšuje imunitní odpověď organismu a její účinnost je přibližně 75 %. Všechny dostupné vakcíny chrání člověka i v případě varianty omikron před těžkým průběhem onemocnění a hospitalizací.

Vysoká úroveň proočkovanosti populace zároveň zpomaluje šíření budoucích variant, což je o důvod více se zaregistrovat na očkování. Koronavirus se šíří zejména v domácím prostředí mezi členy rodiny, proto je důležité udělat vše pro to, abyste chránili nejen sebe, ale také své děti a jiné členy rodiny.

Rodiče nejvíce zajímá to, jak děti před nákazou variantou omikron ochránit. V tomto případě neexistují žádná nová doporučení. Stále platí, že nejvyšší stupeň ochrany poskytuje důsledná hygiena, nošení respirátoru nebo roušky a je také třeba vyhýbat se lidem, kteří vykazují příznaky onemocnění nebo byli pozitivně testováni na onemocnění COVID-19. Existuje ještě možnost očkování, ale jelikož jde o nový druh vakcíny, která není podložena dlouholetým výzkumem, je na každém rodiči, aby tuto možnost zvážil.

Nesmíme zapomínat ani na to, že ačkoli jsou příznaky po nákaze novou variantou koronaviru mírné, toto onemocnění není třeba zlehčovat a podceňovat. Jsou to právě děti, které nejčastěji trpí postcovidovým syndromem, a i po mírném průběhu onemocnění je mohou ještě velmi dlouho trápit následky nemoci.

Takže omikron ve zkratce – nepodceňujte ho, ale ani se kvůli němu zbytečně nestresujte. Pokud budete dodržovat všechna doporučení Světové zdravotnické organizace, koronavirus se vám a vaší rodině vyhne obloukem a v tom horším případě s sebou přinese pouze mírné nebo žádné symptomy.