8 důvodů, proč jsou odrážedla nezbytná pro vývoj dítěte

  Kategorie: Zdraví dítěte,
7 min.
05. lis'21

Jednou z dobrých věcí, kterou můžete jako rodič každý den udělat pro zdravý vývoj svého dítěte, je zajistit mu dostatek pohybu a podnětů k rozvoji logického úsudku, fantazie, ale i motorických dovedností. Právě to posledně jmenované lze hravě zajistit pomocí kvalitního odrážedla, které má na správný vývoj dětí nesmírný vliv.

Dětská odrážedla hrají v životě dítěte důležitou roli a mají hned několik výhod. Jsou prvním vlastním dopravním prostředkem, se kterým děti přijdou do styku a díky jízdě na odrážedle si mnohé z nich budou připadat jako skuteční závodníci. Zábavná funkce je však jen jednou z mnoha, které jízda na odrážedle plní. Přinášíme vám 8 důvodů, proč jsou odrážedla nezbytná pro vývoj dítěte a proč by jedno z nich mělo mít doma i vaše dítě.

Zdravý pohyb

Odrážedlo se z místa nepohne bez přičinění malého řidiče. To velmi rychle zjistí všechny děti, které se posadí na pohodlné sedátko a čekají, co se bude dít. S odrážením proto úzce souvisí i výdrž. Posouvání se nožičkami může být pro děti namáhavé, pomáhá jim to ovšem vybít přebytečnou energii. Proto je jízda na odrážedle nenuceným (a nenápadným) cvičením, které nejmenším pomáhá udržet se fit. Jízda je příjemně unaví a připraví na dobrý, kvalitní spánek. Nemluvě o tom, že při pohybu stoupá i zdravý apetit.

Odrážadlá výhody chlapec

Rozvoj motoriky a svalstva

Rozvoj motoriky a svalstva by měl být hlavním důvodem, proč rodiče svým dětem koupí hračku na dobrodružné jízdy. Růst dítěte, a zejména v prvních letech života, provází vývoj svalového aparátu, který je třeba posilovat, aby děťátko nabylo stabilitu, dobrou motoriku a osvojilo si správné držení těla.

Právě na to jsou zpočátku jako stvořená odrážedla, na kterých se děťátko posouvá dopředu i dozadu nožičkami, takže procvičuje velké svalové partie a zpevňuje svalstvo nohou i zad. Sezení obkročmo s nohama do široka má v praxi zase podobnou funkci jako kalhotky s látkovou plenou – pečuje o správné postavení kyčlí a pomáhá předcházet onemocnění, které se nazývá DDH (vývojová dysplazie kyčlí)..

Děťátko si postupně rozvíjí i schopnost udržet rovnováhu. Zde přicházejí na scénu balanční odrážedla, která fungují na trochu jiném principu než odrážedla pro nejmenší. Vyžadují neustálé vyrovnávání těžiště při rychlejší jízdě, a to bez pomoci opěrných koleček. Zatímco hrubá motorika je potřebná pro svalstvo na nohou, v ručičkách se musí rozvíjet jemná motorika – cit, který je nezbytný například pro ovládání volantu nebo řídítek. Balanc, který se naučí děti ovládat během jízdy na balančním odrážedle, bude nezbytný, když se poprvé posadí na skutečné kolo.

Posílení imunity

Většina hraček na ježdění přímo láká děti ven, a právě díky tomu se drobečci pohybují v prostředí, kde si budují vlastní obranyschopnost. Nesedí v přetopených místnostech, ale naopak dýchají čerstvý vzduch, a dokonce se otužují, nastanou-li chladnější sychravější dny. Jejich organismus se dostává do přirozeného styku s bakteriemi a viry, takže dětičky si na tyto nepřátele rychleji a snáze zvyknou a při velkém sezónním „útoku“ jim lépe odolají.

V době stále zuřící pandemie koronaviru však nic nenechávejte náhodě a řiďte se i během procházek na čerstvém vzduchu doporučeními odborníků. Obzvláště obezřetní byste měli být na dětských hřištích, kde se setkává několik dětí i rodičů. Imunitu v tomto přechodném období nezapomeňte posilovat i jinými způsoby, jak pobytem na čerstvém vzduchu. Dopřejte dětem pestrou, vyváženou stravu a dostatek spánku.

Nenápadné učení

Jelikož vozit se dá nejlépe venku, otevírá to dětem dveře do nového světa. Na ulici se mohou leccos naučit a objevovat vše kolem, například potkat souseda s pejskem, rozeznávat barvy, učit se čísla na domech, sledovat proměnlivý vzhled ulice během jednotlivých ročních období a spoustu dalších podnětných věcí.

Při jízdě na odrážedlech si děti zároveň osvojují základní pravidla silničního provozu. Naučí se, který „řidič“ má přednost, jak správným způsobem předjíždět jiná vozidla, že červená značí „stop“ a zelená zase „volný průjezd“. Pokud mají odrážedlo s klaksonem nebo zvonkem, mohou výstražným zvukem upozornit kolemjdoucí či další kamarády a předejít tak srážce. Děti si zde zároveň tříbí smysl pro koordinaci – a to nejen v rámci vlastních pohybů, ale i sladění se s ostatními „účastníky provozu“ na odrážedlech, tříkolkách, koloběžkách či kolech.

Postřeh a odhad

Postřeh je velmi důležitá schopnost. Pokud se ho vaše děti naučí používat, dokážou i v dospělosti při jízdě autem předejít různým dopravním nehodám. Kdy zabrzdit? Jak zacouvat? Kdy je třeba zpomalit? Jak se včas vyhnout protijedoucímu vozidlu? Podobné otázky v hlavě vašich ratolestí jsou při jízdě na tříkolce či odrážedle na denním pořádku. Navíc, má-li jejich odrážedlo i další doplněk v podobě přívěsu, náročnost jízdy stoupá – odhadnout prostor s vlečkou není snadné ani pro dospělé řidiče.

Sociální dovednosti

Pro zdravé sebevědomí v pozdějším věku, ale také v dospělosti, děti potřebují během prvních let nabrat sociální dovednosti. Bez těch se v životě neobejdou a jejich rozvoj začíná právě během hry. Když se děti setkávají na ulici či na hřišti s dalšími malými řidiči, vytvářejí si nová kamarádství, vyměňují si zkušenosti s jízdou na odrážedle či jiném dopravním prostředku, učí se navzájem různé triky, závodí a vymýšlejí hry od výmyslu světa, při kterých se rozvíjejí jejich komunikační schopnosti, porozumění, ohleduplnost i respekt vůči ostatním.

Odrážadlá výhody deti

Rozvoj fantazie

Dětská odrážedla dnes neplní pouze funkci ježdění. Vyrábějí se tak, aby podněcovaly představivost nejmenších a jejich kreativitu. Na volantech odrážedel jsou připevněny klaksony, případně mohou vydávat rozličné zvuky, pomocí kterých si děti rozvíjejí různé smysly. Pod sedadlem se nejednou nachází úložný prostor, který je třeba umět rozumně využít – náklad naložit i vyložit. Odrážedla mají podobu zvířátek, autíček i motorek, takže nejmenší se mohou vžít do role různých profesí, jako jsou policisté, hasiči či závodníci.

To nejlepší nakonec – zábava

Máte po přečtení článku pocit, že odrážedlo je samé učení a žádná zábava? Vyvedeme vás z omylu. Jízda na odrážedle dětem přináší spoustu smíchu a radosti, o tom není pochyb. Postará se o to rychlá jízda, závodění s kamarády, sourozencem či rodičem, veselé provedení odrážedla, hravé funkce a doplňky nebo jiné aspekty. Během jízdy na odrážedle si přijde každé dítě na své a vy budete moci s láskou a hrdostí v očích sledovat, jak se vaše děťátko učí a je den za dnem odvážnější a šikovnější.