I hračky umějí chránit děti před sluncem. Nevěříte?

6 min.
11. čec'17

Ve světě, kde máme stále méně času i prostoru, nás vcelku potěší věci, které kromě své hlavní funkce nabízejí i cosi navíc. I proto některé z našich hraček umějí nejmenší nejen zabavit, ale jsou také nesmírně praktické. V létě třeba poskytují ochranu před sluncem.

Dětská odrážedla Smoby

Hlavní zásady ochrany před sluncem

Sluneční paprsky sice milujeme, na druhé straně nám ale mohou i pěkně znepříjemnit život. Pokud během horkých letních dnů trávíme s dětmi dlouhé hodiny venku, vystavujeme je riziku spálení nebo úpalu, který mohou doprovázet bolesti hlavy, ztráta koncentrace, slabost, únava či nevolnost. Samozřejmě, těmto problémům lze snadno předejít dodržováním jistých zásad:

  • Malá miminka se snažíme chránit před přímým slunečním zářením co nejvíce, proto by měla zůstat maximum času ve stínu. Kočárek otáčejte tak, aby na děťátko "nepražilo" přímé slunce. Pokud se tomu nedokážete vyhnout, umístěte na stříšku sluneční clonu, na co vám pěkně poslouží dětské pleny nebo zavinovačky.
  • Ujistěte se, že prostor uvnitř vaničky, kde děťátko spinká, je zároveň dobře větraný. Pod příliš staženou a zakrytou stříškou může být velmi horko.
  • Slunce hřeje s největší intenzitou kolem poledne mezi 11. – 15. hodinou. I proto bychom měli mrňouksy nechávat venku pouze ráno do 10. hodiny a odpoledne až po 16. – 17. hodině.
  • Nenechte děti během pobytu na slunci bez vhodné pokrývky hlavičky, třeba kloboučku, šátku nebo kšiltovky.
  • Svým ratolestem vybírejte výlučně lehké vzdušné oblečení z přírodních materiálů a ve světlých barvách, které na rozdíl od tmavých odstínů lépe odrážejí sluneční paprsky.
  • Pokožku svých dětiček natírejte krémem s vyšším ochranným faktorem, ideálně 30 až 50, který obsahuje spolehlivé UVA a UVB filtry. Děti natírejte i tehdy, když slunce zakryjí mraky nebo když si hrají ve stínu, například pod slunečníkem. Odražené sluneční paprsky mohou v menší míře dopadat i sem.
  • Pečujte o správný pitný režim svých dětí, což znamená, že budou přijímat menší množství vhodných tekutin v častějších intervalech.

Opalovací krémy pro děti

Bez krému to nepůjde

Opalovací krém, mléko nebo sprej jsou jednoduše "must-have" vaší letní výbavy pro dítě. Při jejich výběru nekoukejte pouze na ochranný faktor, ale taky na jejich obsah – zejména tehdy, když vaši nejmenší trpí různými kožními problémy, jako jsou alergie či ekzémy.

V tomto případě se namísto chemických filtrů vyplatí spíše přípravky na bázi minerálů, které mají jednak přírodní původ a jednak na pokožce vytvářejí odolnější ochrannou vrstvu rozptylující sluneční záření. Nelekněte se jejich hutné konzistence. Vaše děťátko bude sice vypadat jako pomalovaný indián, bude však zároveň dobře chráněno. Na rozdíl od chemických přípravků je citlivá dětská pokožka tolerujte lépe. Samozřejmě, o výběru konkrétního krému se poraďte i s lékařem.

Jak vám pomohou hračky?

Velkou pomocí ve velkém teple jsou i dětské tříkolky či odrážedla, na které lze přimontovat sluneční clonu. Takový doplněk najdete většinou na rostoucích hračkách, které jsou vhodné pro dětičky nejčastěji od 6 do 36 měsíců.

Když jsou vaše ratolesti ještě příliš malinké na to, aby ovládaly tříkolku nebo odrážedlo bez cizí pomoci, můžete hračku poskládat tak, že bude fungovat prakticky jako kočárek. Má bezpečnostní ohrádku s pásy, vodící tyč i sluneční clonu, která v případě potřeby nahradí klasickou stříšku kočárku. Chrání v prvním řadě nejcitlivější části těla, jako jsou obličej a ramena.

Ochranu před UV zářením lze ve více případech nastavit podle aktuální potřeby dítěte, například pootočit nebo naklonit do strany, kam aktuálně nejvíce dopadá slunce, nebo dopředu. Některé clony jsou řešeny tak, že se obloukovitě svažují směrem nad přední část kočárku, jiné tvoří ochrannou "klenbu", která se nad sedačkou rozkládá po šířce. Všechny clony jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, které spolehlivě odrážejí sluneční záření.

Odrážedlo Smoby Bubble Go 2v1 se slunečníkem a elektronickým volantem od 6 měsíců

Dětské odrážedlo Smoby

Jedno z nejmodernějších dětských odrážedel na trhu je vybaveno bezpečnostními prvky, ale i elektronickým volantem s klaksonem či sluneční clonou, takže jej bez problémů využijete i na procházce s děťátkem od 6 měsíců. Sluneční clona je umístěna dostatečně vysoko na to, aby prckovi nebránila ve výhledu.

Dětská odrážedla

Tříkolka pro děti smarTrike Recliner Infinity 5v1 Red Touch Steering od 10 – 36 měsíců

Dětská tříkolka smarTrike se sluneční clonou

Jedinečná tříkolka má nejen hezký design, podtržený decentní červeno-šedou kombinací barev, ale obsahuje také několik funkčních prvků, které se vám určitě budou hodit – držák na láhev, velkou i malou tašku či nastavitelnou ochranu před slunečním zářením. Clona dokáže děťátko bezpečně zastínit i tehdy, když náhodou v pohodlné sedačce usne. Díky technologii Touch Steering se totiž tříkolka řídí tak jednoduše jako kočárek, a tak je jízda pro vaši ratolest mimořádně komfortní a příjemná.

Dětské tříkolky

Při hře venku je ochrana před nebezpečnými paprsky ještě důležitější. Děti totiž v zápalu hry nikdy nemyslí na důsledky dlouhodobého pobytu na slunci. Proto je nejpodstatnější, abyste dbali nejen na to, v jaké době si venku hrají, ale také na místo, kde jejich zábava probíhá.

Jestli jim pořídíte hračky na zahradu, snažte se je situovat tak, aby byly alespoň částečně zastíněny, případně poskytovaly chládek v nějakých úsecích dne. V opačném případě budou děti na svém hřišti stále jako ve výhni. Ideální hračkou, která může poskytnout stín a chládek, je i dětský domeček. Jednak má velkou stříšku, pod kterou se mohou vaše ratolesti schovat, rovněž však nabízí několik otvorů na všech stranách fasády, přes které se interiér dětského domku dostatečně provětrává.

Set dětský domeček Pretty Blue Smoby a houpačka Tuleň od 2 let

Set domeček a houpačka pro děti Smoby

Tato sada hraček je nejen cenově výhodná, ale nabízí také ideální kombinaci her na léto. Už samotný pohled na krásný zahradní domek s letní kuchyňkou je díky zářivým barvám velice osvěžující. Domeček pro děti má odolné a stabilní dvojité stěny a zasouvací okenici. Dětská houpačka tuto miniaturní stavbu na zahradě krásně doplňuje – je oboustranná, takže se na ní vyřádí i dvě dětičky najednou. V létě oceníte i vodotrysk, který zprovozníte po napojení na vodu. Vaši prckové si tak mohou i v horkých dnech dopřát příjemnou spršku kapek.

Dětské domečky