Co je novorozenecká žloutenka a je třeba se jí bát?

3 min.
04. kvě'17

Novorozenecká žloutenka je běžným onemocněním kojenců. Až 60 % dětí se s ní setká krátce po narození. Ve velké většině případů je neškodná a trvá nejvýše 6 dní. Co však novorozeneckou žloutenku způsobuje a jak si s ní poradit?

Miminko žloutenka

Jak novorozenecká žloutenka vzniká?

Děťátko v bříšku potřebuje více červených krvinek na zásobení všech tkání kyslíkem. Po porodu však dýchá samo, a tak organismus začne přebytečné krvinky likvidovat. Rozkládáním hemoglobinu vzniká bilirubin, který játra ještě nedokážou zpracovat. Právě vyšší dávky bilirubinu způsobují žlutavé zabarvení pokožky a očního bělma.

Nemějte výčitky. I kdybyste se celé těhotenství stravovala ukázkově, byla byste aktivní a odpočívala jste. Váš drobeček může být jedním z většiny dětí, které žloutenku překonají jako svou vůbec první chorobu.

Jak se žloutenky zbavit?

Žloutenka se většinou projeví během prvních dnů po porodu. Můžete mít sbalenou tašku a těšit se domů, když vás lékař překvapí s nepříjemnou zprávou. V nemocnici zůstanete trochu déle. I když je novorozenecká žloutenka většinou zcela neškodná, lékaři musí mít dítě pod dohledem. V případě, že se žloutenka projevila až doma, kontaktujte lékaře a konzultujte léčbu s ním.

Přebytečného bilirubinu se děti zbavují stolicí, močí a přes pokožku. Lékaři proto maminkám doporučují časté kojení, a to ideálně každé dvě až tři hodiny. Čím více vaše miminko papá, tím častěji kaká a pročistí se. Stolice miminek se žloutenkou je často žlutá. Maminky mají mnohdy pocit, že se jejich dítě při kojení unaví. Spavost je jedním z příznaků žloutenky, neměla byste proto omezovat kojení. I když vám bude trhat srdce budit vašeho spícího andílka na kojení, vězte, že to děláte pro jeho dobro.

Lékaři dále doporučují pobyt na světle. Baldachýn proto z postýlky odložte. Dopřejte svému děťátku dostatek slunečního světla, dbejte však při tom na bezpečnost. Žloutenka by měla odeznít během 6 dní.

Kojení miminko

Co dělat, pokud se žloutenka zkomplikuje?

V případě těžkého průběhu žloutenky rozhodují o léčbě lékaři. Mohou navrhnout léčbu modrým světlem, tzv. fototerapii. Lampa s modrým světlem se nachází na novorozeneckém oddělení, děťátko dostane ochrannou masku na oči a pyridoxin (vitamin skupiny B). Modré světlo pomáhá odbourávat bilirubin. Na kojení byste neměla zapomínat, i když je vaše děťátko "pod lampou". Nastavte si připomínku každé tři hodiny.

V těžších případech lékaři sahají i po lécích a v kritických situacích i po transfuzi krve. Přestože je novorozenecká žloutenka relativně bezproblémové onemocnění, netřeba ji podceňovat. Rizikové jsou zejména děti, které mají jiné Rh krve než matka, předčasně narozené děti nebo děti s jinými infekcemi a komplikacemi.