10 zvláštních, ale zcela normálních věcí o novorozencích

  Kategorie: Miminko a batole,
9 min.
09. úno'21

... které vám před porodem nikdo neřekne. Před narozením miminka vás všichni blízcí varují před probdělými nocemi, neustálým kojením, častým pláčem miminka a nervy k prasknutí. Nikdo vás nepřipraví na to, co najdete v plence a neřekne, že novorozenec kromě pláče dokáže vydávat i jiné zvuky, které znějí jako z jiného světa. Co všechno ještě potřebujete vědět o miminku před tím, než ho přivedete na svět?

Oteklé prsní žlázy

Hormony, které vás trápily během celého těhotenství, si vybírají svou daň i po porodu, a to rovnou na miminku. Jedním ze znaků, že vaším tělem stále lomcují vyšší hladiny hormonů, mohou být „zvětšená prsa“ novorozence. Nezáleží přitom vůbec na tom, zda máte doma holčičku nebo chlapečka. A jak se hormony dostanou do těla miminka, když vás už nespojuje pupeční šňůra? Odpovědí je mateřské mléko, které chvíli po porodu miminku spolu s výživnými látkami dodává i zbytky hormonů. Nestresujte se, za pár dní by se vše mělo vrátit do normálu.

Máme se bát? Zvětšené prsa novorozence jsou běžným jevem, ale všímejte si, zda miminko nevykazuje i jiné příznaky. Spolu se zvýšenou teplotou už může jít o jiný problém, který odhalí až pediatr.

Extrémně suchá pokožka

Vystrašili vás šupinky odlupující se z hlavičky miminka? Jde o tzv. cradle cap, v překladu kolébkovou čepici. I v tomto případě může tento kožní problém způsobovat mateřské mléko, ale příčinou mohou být i kvasinky rodu Malassezia. Nevyčítejte si, že tento stav je způsoben špatnou hygienou, protože to tak není. Řešením je pravidelné promaštění pokožky dětským olejem a jemné masírování hlavičky dětským kartáčem na vlasy.

Máme se bát? Suchá pokožka novorozence je něco, s čím se po porodu setkají všichni rodiče. V některých případech rodiče zpozorují mezi jemnými vlásky opravdu pouze něco jako lupy, u jiných dětí se mohou vytvořit až strupy. Nejde však o nic jiného, než „vyrážku", která zmizí za pár dní, popřípadě týdnů. Pokud se ale rozšíří na jiné části těla nebo máte pocit, že se stav zhoršuje, vyhledejte pediatra.Fakty novorodenci

Velmi zvláštní zvuky

Mysleli jste, že miminka budou po narození pouze plakat a sem-tam kňourat? Připravte se na to, že novorozenci vydávají mnoho různých zvuků, přičemž některé z nich vás mohou pobavit, ale i vystrašit. Sténání, smrkání, chrochtání a různé další zvukové projevy miminka jsou po narození způsobeny zejména úzkými nosními průchody, ve kterých se usazuje hlen. Příště, když se vaše děťátko začne zvukově projevovat, budete vědět, že stačí důkladně vyčistit nosík.

Máme se bát? Občasné vydávání těchto zvuků není problém. Zvýšenou pozornost však miminku věnujte v případě, že chrčí při každém nádechu a vyčištění nosíku tento stav nezmírní.

Explozivní hovínko

Možná jste i zaslechla nějaké fámy o tom, že maminky po přebalení miminka utíraly nejen jeho zadeček, ale i čerstvě vymalované stěny dětského pokoje. Nuž, tyto řeči nemusely být vůbec daleko od pravdy. Stolice novorozence je většinou tekutá a mnozí rodiče ji přirovnávají k hořčici. Stačí jeden nesprávný okamžik a „výtvor“ vašeho miminka může opravdu skončit na stěně či na nábytku. Velmi často se to stává právě během přebalování, když děťátku masírujete bříško, čímž mu rozhýbete střeva a exploze je na světě. Takto jste si asi přebalování miminka před porodem nepředstavovala, však?

Máme se bát? Pokud má hovínko zelenou až hnědou barvu a je v něm něco, co skutečně připomíná semínka hořčice, nemusíte se obávat. Zpozorněte až tehdy, když v stolici uvidíte krev.

Neustálé kýchání

Miminka kýchají hodně a často. Kýchání novorozence je náramně rozkošné, ale jako čerstvý rodič si určitě položíte otázku, zda mu to nemůže uškodit. Nezapomeňte, že všechny podněty na tomto světě jsou pro miminko novinkou a množství vůní, které ho obklopuje, dráždí jeho citlivý nos. Příčin, proč děťátko tolik kýchá, je několik. Jednou z nejčastějších je fakt, že si tímto způsobem čistí nos od nadměrného hlenu nebo dokonce zbytků plodové vody (usazuje se v dýchacích cestách a o něco více jí mohou mít děti narozené císařským řezem). Miminko může kýchat i na slunci či na světle, přičemž nejde o alergii ale o přirozenou reakci.

Máme se bát? Kýchání je přirozenou reakcí novorozence na nové podněty. Pokud není časté kýchání doprovázeno horečkou, zhoršeným dýcháním a polykáním, nemáte se čeho obávat.Fakty novorodenci babatko

Mimovolní trhané pohyby

Děťátko se hýbe, což je přirozené a žádané. Co si však počít s náhlými trhanými pohyby, které vypadají křečovitě? Miminko po narození prochází mnoha vývojovými změnami a zdokonaluje se v reflexech. Mezi první reflexy miminka patří i Moorův reflex, který je doprovázen právě prudkými pohyby. Miminko jím nejčastěji reaguje na náhlý hlasitý zvuk, ale tyto pohyby mohou být i náhodné a někdy novorozence probudí ze spánku. Klidnější spánek miminku zajistí pevnější zabalení do zavinovačky, což pomáhá předcházet buzení se s tímto reflexem. Moorův reflex zpravidla vymizí okolo 3–4 měsíce po narození.

Máme se bát? Reflexy, dokonce i ten Moorův, který může na první pohled vypadat strašidelně, je pro vývin miminka přirozený. Právě naopak, absence těchto prudkých pohybů by mohla znamenat, že něco není v pořádku.

Oteklé genitálie

Přivedla jste na svět chlapečka, ale jeho varlata jsou podstatně větší, než byste čekala? Příčinou může být dodatečný vliv hormonů, kterým bylo miminko ve vašem bříšku vystaveno. V šourku se také může zadržovat tekutina, která se však z těla vyplaví čuráním během několika dní po porodu. Stejný problém mohou zpozorovat i maminky holčiček – ty zvyknou mít po narození oteklé pysky, ale podobně jako u chlapců, i v tomto případě otok po pár dnech odezní.

Máme se bát? Pokud otok ani po pár dnech po narození neustává, neváhejte a vyhledejte pediatra, který se na problém podívá důsledněji. Přetrvávající zvětšení intimních partií může být problémem zejména u chlapců, protože může jít o hydrokélu, tedy nahromadění tekutiny ve varlatech.

Krev v plence

I nejmenší kapka krve v plence může u novopečených rodičů vyvolat poplach, ale ne vždy jde o vážný problém. Často se objevuje u dívek, jejichž tělo se první dny po narození zbavuje estrogenu. Jde o tzv. mini periodu či pseudomenstruaci, která je zcela běžná a potrvá opravdu pouze chvíli, než se ustálí hladina hormonů. Příčinou krve v plence může být i pohyb střev a následná stolice, která mohla poranit samotná střeva nebo konečník. V některých případech dokonce ani nejde o krev, ale o vysoce koncentrovanou moč s červenými krystalky, která svou barvou připomíná krev.

Máme se bát? I přesto, že kapka krve v plence je přirozená, návštěvu lékaře neodkládejte. Zřejmě opravdu nepůjde o nic vážného, ale pediatr vás ujistí v tom, že vše je v pořádku a vy budete moci klidně spát.Fakty novorodenci mamicka

Zvláštní tvar hlavičky

Porod je mimořádně náročný nejen pro maminku, ale i pro miminko, které z něj může také vyváznout s různými zraněními. Miminko, které se narodí celé fialové a oteklé, mělo co dělat, aby prošlo úzkými porodními cestami. Hlavička, která je zpočátku měkká, může být důsledkem porodu mírně pomačkaná a zploštělá. Abyste zabránili vzniku plagiocefalie, otáčejte hlavičku miminka během spánku vždy na jinou stranu a během hry překládejte hračky z místa na místo, aby se za nimi děťátko otáčelo. Předejdete tak ploché hlavičce, která by mohla mít později dopad zejména na psychiku dítěte.

Máme se bát? Vyzkoušeli jste opravdu všechno, ale i tak máte pocit, že hlavička vašeho novorozence je stále plochá? Poraďte se s pediatrem, který vám možná doporučí speciální přilbu pro miminka, která upraví tvar hlavičky. Více o plagiocefálii a o způsobu prevence a léčby si přečtěte zde.

Šilhající oči

Stali jste se poprvé rodiči a nikdy předtím jste žádné jiné čerstvě narozené miminko neviděli? Není divu, že zamlžený, šilhavý pohled děťátka pro vás může být nepříjemným překvapením. Podobně jako všechno, i zrak děťátka se vyvíjí, vždyť drobeček po narození vidí pouze do vzdálenosti 25–30 centimetrů a objekty fixuje pouze jedním okem. Obě oči začíná koordinovat až v období tří měsíců.

Máme se bát? Zrak dětí je srovnatelný se zrakem dospělého až v 7. letech. To však neznamená, že byste s jakýmkoli zrakovým problémem měli čekat tak dlouho. Oči vašeho miminka pediatr kontroluje na pravidelných prohlídkách, ale pokud máte pocit, že i v 6 měsících vaše miminko šilhá a nedokáže zaostřit, objednejte se ke specialistovi. Ten si posvítí na strabismus, tupozrakost a amblyopii, syndrom líného oka.

Novorozenci jsou pro čerstvé rodiče někdy jako lidé z jiné planety a chvíli trvá, než si na sebe navzájem zvyknou. Nyní, když už víte, co všechno vás po porodu čeká, bude adaptace a společné chvíle strávené s miminkem opět o něco příjemnější a pohodovější.