Mokrá postýlka není problémem výchovy

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
07. čen'17

Probouzí se vaše dítě v mokré postýlce, i když už dávno plenky nenosí? Nejste v tom sami, noční pomočování trápí 15-20 % pětiletých dětí. Jako první je třeba zjistit jeho příčinu, protože pokud ho nebudete řešit, může mít závažné psychologické důsledky.

Enurézu, tedy nekontrolovatelný únik moči během spánku, rodiče v minulosti řešili různými způsoby. Od mechanických pomůcek k zastavění močení, přes rady o pití odvaru z kohouta, šňupání tabáku přes nos až po úsměvné metody primitivních kmenů. Indiáni z kmene Navaho si mysleli, že děti s tímto problémem stačí podržet nad hořícím ptačím hnízdem. V Nigérii zase dětem uvazovali na intimní partie žábu. Její skřehotání při močení je mělo vylekat. Noční pomočování dětí se v knihách uvádí už v roce 1472, v první knize o nemocech dětí. Dnes naštěstí umíme tento problém pojmenovat i léčit, takže žáby v postýlkách najdeme jedině plyšové.

Nocni pomocovani

Noční pomočování a fyziologické příčiny

Schopnost kontrolovat močení se u dětí vyvíjí postupně, podobně jako například řeč. Ve věku 3 let by měl prcek umět kontrolovat močení přes den, později i v noci. Pojem noční pomočování používáme tehdy, když má dítě starší 5 let pravidelně mokrou postýlku. Jednou z jeho příčin může být nezralost centrální nervové soustavy a močového měchýře. Dítě neumí rozeznat signály přeplněného měchýře a probudit se, že potřebuje čurat. Většina malých pacientů, které trápí noční pomočování, má právě tento problém. Může za to nedostatečná tvorba vazopresinu. Vazopresin je látka, která reguluje množství moči v ledvinách. V noci stoupá její koncentrace, moč se tvoří méně a močový měchýř se naplňuje pomaleji. Při nedostatečné tvorbě vazopresinu se měchýř dítěte přeplní, a protože se nedokáže probudit, nehoda je na světě.

Děti, které se pomočují, mají pocit hanby. Přetrvávající stav se může odrazit i na plnění jejich školních povinností a při komunikaci s vrstevníky.

Hanba spojená s mokrou postýlkou

Druhou příčinou dětského pomočování mohou být psychické problémy a emoční stres. Mokrá postýlka může signalizovat, že dítě není spokojené, má stres ze školky, školy, případně nezvládá narození nového sourozence, na kterého žárlí. Citlivější děti takto reagují i ​​na hádky rodičů. Obecně platí, že čím déle tato porucha trvá, tím hlubší má zásah do sebevědomí. Enuréza s sebou přináší i nepříjemné emoce na obou stranách. Rodiče často děti trestají a kárají a svými výčitkami dětem nevědomky ubližují. Hanba spojená s nočním počuráváním může být pro dítě zdrojem budoucích traumat v dospělosti.

Mokrá postýlka dětí

„Přetrvávající pomočování vyvolává v dítěti pocit studu a strachu. Je zmatené, rozzlobené, depresivní, může mít potíže i při komunikaci se svými kamarády a vrstevníky. Pokud se mu nedaří nad onemocněním vyhrát, určitě se to odrazí i na plnění si školních povinností. Pomočující se děti mají nižší sebehodnocení a sebejistotu, mnohdy dokonce ještě nižší než děti trpící jinými chronickými onemocněními, například cukrovkou“, řekla o závažných následcích nočního pomočování na psychiku dítěte MUDr. Terezie Rosenbergová, dětská psychiatrička z 1. psychiatrické kliniky UNLP Košice a LF UPJŠ.

Odborník naordinuje léčebný režim

Noční pomočování nepodceňujte a obraťte se na pediatra, který vás doporučí dětskému urologovi. Vyloučit se musí i přidružená onemocnění jako infekce močového měchýře nebo cukrovka. Základem léčby je přísný režim pití a močení. Pokud nezaberou, na řadu přijde medikamentózní léčba, která prckovi pomůže získat jistotu v ovládání svého těla. Léky, které děťátko dostane, nejsou návykové ani škodlivé a nahradí látku, která mu chybí.

Efektivním nástrojem léčby je alarm – elektronické zařízení, které při styku s tekutinou vzbudí dítě jako budík. Velmi důležitý je i správný přístup rodičů, namísto trestání raději dítě pochvalte za suchou noc a ubezpečte ho, že má vaši podporu. Z nočního pomočování vyroste každé dítě, problém přetrvává do dospělosti pouze ve 2 % případů, avšak bez léčby mohou být děti tímto problémem zbytečně traumatizované.

Počuráváni dětí

Jak se vyhnout mokré postýlce?

  • Většinu denní dávky tekutin by dítě mělo vypít dopoledne, po 17. hodině omezte u dětí pití.
  • Při hře se na pravidelné čurání snadno zapomene, dohlédněte na to, aby dítě čuralo každé 2-3 hodiny.
  • Nedávejte mu před spánkem polévky a vodnaté ovoce, pozor na to zejména v létě a na dovolených.
  • Před spaním by se mělo dítě vždy vyčurat, udělejte z toho rituál.
  • Na některé děti zabírá ještě jedno čurání v polospánku, když je probudíte kolem 22. hodiny.
  • Pokud se dítě chystá přespat u kamarádů nebo prarodičů, informujte je o vašem problému a dodržování léčebného režimu.
  • Děti za pomočování nekárejte, zapomeňte na tresty nebo výčitky, které v nich mohou spustit frustraci a pozdější psychické problémy.