Nemoc ruka-noha-ústa: novodobý strašák?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
19. lis'18

Zvýšená teplota, bolest břicha, škrábání v krku... i vám se zdá, že jde o typické příznaky nachlazení? Po pár dnech se však k těmto symptomům přidají vyrážky a najednou je jasné, že diagnóza nebude až tak jednoznačná. Seznamte se s tzv. sedmou chorobou, ve světě známější pod názvem ruka-noha-ústa.

Virové onemocnění ruka-noha-ústa (z anglického hand-mouth-foot disease, HMFD) patří mezi vysoce nakažlivá virová onemocnění, a přestože se vyskytuje zejména v zemích Asie, ani v našich končinách již nepatří k nováčkům. Nejčastěji postihuje děti do 10 let a kromě příznaků typických pro nachlazení se projevuje nepříjemnými vyrážkami. Ptáte se, kde ho vaše děti mohou chytit a jak se dá léčit? Čtěte.

Jak se onemocnění přenáší?

Jelikož jde o onemocnění způsobené tzv. enterovirem (v našich končinách jde nejčastěji o Coxsackie virus A10 a A16), přenáší se kapénkovou infekcí při kýchání či smrkání, ale i stolicí, a to zejména u dětí, kterým se často mění plenky či u těch, kteří si po použití toalety nebo hraní na hřišti nedostatečně umyjí ruce. Enterovirové onemocnění HFMD se vyskytuje zejména v dětských kolektivech, vzácně však postihuje i dospělé se slabým imunitním systémem.

V současnosti jde o poměrně běžné onemocnění, kterým se děti nakazí zejména na pískovištích, v dětských koutcích a ve školce, ale ani domácí prostředí nemusí být výjimkou. Nákaza se nejčastěji šíří od jara do podzimu, a to proto, že děti tehdy tráví hodně času na hřištích. Onemocnět však mohou i v zimě, ale jde spíše o ojedinělé případy. Neexistuje přesný počet nakažených dětí, protože ne vždy lékaři onemocnění diagnostikují správně. Jelikož virus způsobuje nepříjemné puchýřky a vyrážky, je velmi jednoduché splést si ho s alergií či herpesem.

Ruka noha usta vyrazka

Nejčastější příznaky

Nemoc ruka-noha-ústa se zpočátku projevuje jako klasické nachlazení se zvýšenou teplotou a bolestí v krku a její inkubační doba je 3 až 7 dní. K těmto prvotním symptomům se později přidá ztráta chuti k jídlu, únava, brnění v končetinách a po dvou dnech od nástupu teploty se vytvoří první vyrážky. Ty se nejčastěji objevují v ústní dutině, ale rozšířit se mohou i na obličej, dlaně, chodidla a v extrémních případech i na zbytek těla. Vyrážky způsobené tímto virovým onemocněním nepříjemně svědí, což vyvolává nutkání ke škrábání, ale mohou být i bolestivé. Důležité je mít na paměti fakt, že stolice nakaženého, kterou se virus taky šíří, je infekční 4 až 8 týdnů od začátku infekce, takže základem je i po úspěšném vyléčení přísné dodržování hygieny.

Nenáročná léčba bez antibiotik

Onemocnění ruka-noha-ústa se podobně jako ostatní virová onemocnění neléčí antibiotiky, ale zvýšeným příjmem vitaminů, dostatkem tekutin a zejména antihistaminiky, které zmírňují pocit svědění. Léčba nemoci trvá přibližně 7 až 10 dní a protože jde o vysoce infekční onemocnění, dítě neposílejte do školky ani do školy.

  • Zaměřte se na zvýšený příjem vitaminů B a C, dostatečný příjem tekutin a léčbu antihistaminiky a analgetiky.
  • Svědící a bolestivé vyrážky potírejte mastmi či gely se zklidňujícími účinky.
  • Na afty v ústech nanášejte lokální antiseptický přípravek, například Florsalmin nebo Mundisal gel.
  • Děti během léčby nenuťte do jídla, protože jedním z doprovodných příznaků je nechutenství provázené zvýšenou tvorbou slin.
  • Podávejte raději lehčí stravu v podobě kaší, vyhýbejte se koření, smaženým jídlům a sladkostem.
  • Omezte pobyt na slunci, které zhoršuje stav vyrážek a puchýřků.
  • Všechny hračky v domácnosti vydezinfikujte a pro malého pacienta vyhraďte vlastní ručníček a příbor.
  • Dbejte na to, aby si děti po každém jídle, ale i po použití WC a hraní na pískovišti umyly ruce.

Ruka noha usta hygiena

Pozor na komplikace

I přesto, že onemocnění má mírný průběh, jeho léčbu není třeba podcenit a malého pacienta je třeba izolovat od kolektivu. Nemoc ruka-noha-ústa způsobená Coxsackie viry A10 a A16 není pro dětský organismus nebezpečná a imunitní systém si s ní poradí sám, přičemž kožní projevy do dvou týdnů zmizí. Horší je to už v případě nákazy Coxsackie virem A6, který postihuje i dospělé a je doprovázen závažnějšími příznaky. Typickým symptomem je odlučování nehtových plotének, které však nastává až 1 nebo 2 měsíce po infekci. Přidružit se může i průjem a jiné žaludeční potíže. Průběh onemocnění ruka-noha-ústa je závažnější u novorozenců, u pacientů s kožními onemocněními a u lidí s oslabenou imunitou. Ohroženy jsou také těhotné ženy, u nichž může během nákazy dojít k potratu a různých onemocněním miminka.

Tak jako všechna virová onemocnění, ani nemoc ruka-noha-ústa způsobenou Coxsackie virem nelze podceňovat. Dbejte na dostatečnou hygienu nejen během jara a podzimu, ale během celého roku a v případě nákazy dodržujte doporučení lékaře.