Pozor na nebezpečné materiály při koupi hraček

4 min.
08. dub'16

Pro naše děti bychom udělali všechno. Jejich zdraví a šťastný úsměv jsou pro nás tím nejdůležitějším. Zdravé jídlo, vitamíny, hygiena. Děláme vše, co nám poradí doktoři a odborníci. V posledních letech mnohé rodiče vystrašili zprávy o nebezpečných hračkách a jejich rizicích. Poradíme vám, na co byste si měli dávat pozor při koupi hračky.

Snad největšími riziky spojovanými s hračkami jsou chemické látky obsažené v materiálu a nekvalitní výrobky, které se mohou rozpadnout na menší kousky a způsobit udušení. Obě rizika se však dají jednoduše minimalizovat.

Spící miminko s hračkami

Pozor na ftaláty a jiné chemikálie

Ftaláty jsou chemické sloučeniny, které dodávají plastem pružnost a ohebnost. Do těl našich dětí se dostávají různými způsoby, zejména přes hračky, plastové podlahy, čistící prostředky a škodlivý může být i maminčin make up. Ftaláty jsou spojovány s riziky pro ledviny, játra a podle nejnovějších informací mohou zhoršovat alergie, astma a dokonce přispívat k obezitě dětí. Zvláště nebezpečné jsou pro malé chlapce, mohou totiž způsobovat neplodnost.

Vypadá to hrozivě, ale není třeba dělat paniku. Stačí být obezřetná. Většina ftalátů je již od roku 2005 zakázána v hračkách. Evropská unie na zdraví dětiček myslí a vypracovala celý soubor norem a nařízení, které musí výrobci značek dodržovat. Jak je tedy možné, že se ftaláty v některých hračkách stále najdou? Na trhu je velké množství hraček a některé pocházejí od nezodpovědných výrobců. Při koupi hračky si vždy všímejte zemi původu a značku produktu. Není náhoda, že mnohé nebezpečné hračky pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Většina z nich je právě z Číny. Chemické látky, které jsou zakázány u nás, mohou být stále povoleny někde jinde.

Malé částečky mohou způsobit udušení

Hračky vybírejte podle věkového doporučení. Dávejte si obzvlášť pozor na hračky, které obsahují malé části. Děti své hračky rádi ochutnávají. Nemůžeme jim sice zcela zabránit dávat předměty do pusy, ale určitě dokážeme vytvořit bezpečné prostředí. Podobně, jako v případě chemikálií v materiálech, nás naše a evropská legislativa ochraňuje před nevhodnými hračkami. Nebezpečné hračky jsou stahovány z trhu. Je třeba si však dávat pozor.

Kromě věkového doporučení se podívejte na zemi původu. Můžete sice koupit krásného plyšového zajka, ale jeho oči nemusí být kvalitně upevněny a dítě je spolkne.

Lezoucí miminko

Zlatá pravidla při koupi hraček

Jak asi každé mamince vám není jedno, s čím se vaše děťátko hraje a jaká rizika to přináší. Nestresujte se. Psychická pohoda maminky je pro dítě velmi důležitá. Nezapomínejte, že vy jste největším vzorem vašeho drobečka. Sepsali jsme pro vás seznam pravidel, které byste měli dodržovat při koupi hraček pro vaše děti.

  • Země původu - podle možnosti nakupujte hračky vyrobené v zemích Evropské unie. Vyhněte se produktům z Číny.
  • Sledujte certifikáty - hračky, které splňují evropské normy mají značku CE. Může jít io dovážené hračky. Pokud je vaše hračka z Číny a má značku CE zbystřete pozornost. Vedly se spekulace, že čínští výrobci používají logo podobné evropské značce CE, které ale znamená Chinese Export a má zmást uživatelů. Evropská komise nezjistila nic, co by nasvědčovalo, že značka Chinese Export existuje a vypadá stejně jako evropská CE.
  • Velkou výhodou je certifikát GS, který znamená, že výrobky jsou pravidelně nezávislé testovány na kvalitu a bezpečnost
  • Nakupujte od prověřených obchodů a výrobců - Výrobci s tradicí, kteří dodržují evropské normy a odpovědné podnikání jsou pro vás ranou na jistotu. Pokud si chcete prověřit značku, navštivte jejich oficiální stránky a přečtěte si o jejich certifikátech, oceněních kvality, využívaných materiálech a technologiích
  • Vybírejte hračky, které jsou vhodné věku vašeho dítěte. Některé hračky z našeho internetového obchodu dokonce rostou s vašimi dětmi. Například tříkolky, odrážedla či koloběžky od ověřených výrobců BIG, smarTrike a Smoby.

Výrobců pro náš internetový obchod pečlivě vybíráme. Bezpečnost dětí je prvořadá. Milé maminky, buďte obezřetné, ale netrapte se zbytečně. Věnujte svou energii svým ratolestem, s nákupem bezpečných hraček vám rádi pomůžeme.

smarTrike tříkolka Spark Black & Green od 10 měsíců

tříkolka smarTrike

Dětské tříkolky