Všechno nejlepší! Víte, jak vystrojit parádní narozeninovou oslavu?

  Kategorie: První roky dítěte,
6 min.
20. kvě'19

Jedna svíčka, dvě, tři, čtyři... nezáleží na tom, kolikáté narozeniny váš mrňous slaví – vždy si zaslouží nezapomenutelnou narozeninovou oslavu, ačkoli pouze v kruhu těch nejbližších. Narozeninovou oslavu však oslavou nedělají pouze dárky a svíčky na dortu, ale i takové detaily jako místo konání, výzdoba či doprovodné aktivity. Naplánujte s námi tu nejlepší narozeninovou oslavu vašeho malého oslavence!

První, druhé a zřejmě ani třetí narozeniny si vaše děti nezapamatují. To však neznamená, že by jim měly chybět vzpomínky v podobě fotografií či zážitků všech gratulantů a zejména rodičů. Připravte pro vašeho malého oslavence narozeninovou párty, ať je na co vzpomínat! S našimi tipy na jedinečnou oslavu bude o zábavu postaráno.

Holčička nebo chlapeček?

Z hlediska výzdoby, ale i výběru dárků, je podstatné to, zda pořádáte oslavu pro holčičku nebo pro kluka. I dnes si někteří rodiče potrpí na růžovou výzdobu pro dcerku a modrou pro synka, ale ani zdaleka to není pravidlem. Zkuste zapojit kreativitu a vyberte netradiční barvy, které spolu krásně ladí. Eleganci a luxus docílíte bílou v kombinaci se zlatou, ale také spojením černé, šedé, bílé a výrazné žluté. V oblibě jsou však také pestrobarevné oslavy, které okamžitě evokují dětství a hravost.

Pokud pořádáte oslavu pro větší děťátko, zvolte téma oslavy, například podle oblíbené pohádkové postavičky nebo podle knihy. Absolutním hitem jsou momentálně oslavy na téma jednorožce, které jsou vhodné zejména pro malé princezny. Chybět v takovém případě nesmí koláčky a dort se zlatým rohem, třpytky a pastelové barvy duhy. Chlapce zase potěšíte oslavou v superhrdinském stylu. Vítáni jsou Avenger, autíčka z legendární pohádky Auta, rytíři Jedi, Bořek stavitel... Fantazii se v případě organizování dětské oslavy meze opravdu nekladou. Dětství přece patří hře, tak berte jako hru i výzdobu.

Narodeniny vyzdoba

Kdy, kde a kdo?

Co by to bylo za oslavu bez hostů? Ti jsou přece důležitou součástí každé pořádné párty! Uvědomte si však, že děti, které oslavují první rok, ještě nemají kamarády a s vrstevníky si zatím neumí hrát. Na oslavu prvních narozenin se většinou zve nejbližší rodina, tedy prarodiče a kmotři. Je však samozřejmě jen a jen na vás, jak velkou oslavu vystrojíte a koho na ni pozvete. V případě větších oslav zvažte catering, který vás odbřemení od přípravy jídel a vy tak budete mít mnohem více času věnovat se hostům a zejména malému oslavenci.

V teplejších měsících jsou oblíbeným místem na uspořádání oslav parky a zahrady, ve kterých si mohou děti vyhrát do sytosti. I atmosféra je na takových místech uvolněnější, protože vy jako hostitel se nestresujete tím, jestli někdo nevyleje nápoj na bílý koberec nebo nerozbije talíř z drahé porcelánové sady.

Kromě místa konání a pozvaných hostů je nesmírně důležitý i čas oslavy. Hosty určitě nezvěte na sedmou hodinu večer, kdy se blíží čas večerní hygieny a spánku. Ideálním časem je odpoledne, přibližně kolem 15:00. Děti jsou v té době po odpoledním spánku, takže na oslavě nebudou nervózní a unavené. Dětská oslava by měla trvat asi 2 hodiny, a to zejména u dětí do tří let.

Narodeniny miesto

Bez svíček to nejde!

A teď to nejdůležitější (tedy kromě dárků) – dort! Základem každé dortu na dětské narozeninové oslavě jsou bez debaty svíčky. Jejich sfukování totiž patří k nejzábavnějším událostem celé oslavy. Dětem dopřejte tolik svíček, kolik jim je let, protože právě sfukování více svíček jedním dechem je na dortu to nejlepší. Kromě dortu připravte hostům i jiné pohoštění, například jednohubky, chlebíčky či ovocné mísy.

Rodiče se často trápí tím, kolik zákusků napéct či objednat, zda stačí pouze narozeninový dort, nebo se pojistit i jinými dobrotami. Předem si proto promyslete, zda chcete hosty při odchodu potěšit „výslužkou“. V tom případě je třeba počítat s vyšším počtem koláčků, takže samotný dort zřejmě nebude stačit. Praktickým řešením jsou cupcakes nebo muffiny, které můžete zároveň krásně ozdobit a přizpůsobit celkové výzdobě.

Narodeniny jednorozec

Extra tipy na závěr

Už máte místo, čas a datum konání, vybrali jste téma, v duchu kterého se ponese výzdoba a přemýšlíte, co dál? Je načase postarat se o program, který zabaví nejmenšího oslavence a jeho stejně malé gratulanty.

Malování na obličej

Rádi malujete nebo znáte někoho výtvarně nadaného? Pozvěte ho na oslavu a postarejte se tak o skutečně pestrý program. Součástí mnoha oslav je malování na obličej, které dětem dovoluje přeměnit se na jakoukoliv oblíbenou postavičku či zvířátko. Taková aktivita přinese na narozeninovou oslavu kopec smíchu a v dětech probudí fantazii. Malé princezny, piráti, tygři či motýlci se okamžitě vžijí do svého nového charakteru a váš dům se díky nim promění na pohádkovou krajinu.

Dětská cukrárna

Nestihli jste i přes skvělou časovou organizaci připravit vše, co jste chtěli? Vložte trochu odpovědnosti do dětských rukou – oslavenci se budou cítit důležitě a zadanou úlohu přijmou s velkým respektem. Pomoci vám tak mohou například při pečení koláčků. S hravými kuchařkami od Smoby si děti během oslavy připraví dobroty dle vlastního výběru a ozdobí je tak, jak se jim to líbí. Zároveň si zahrají na dospěláky a procvičí si jemnou motoriku. A to vše v rámci hry!

V rytmu hudby

Párty bez hudby? Ani nápad! Vytvořte na narozeninové oslavě improvizované pódium s dětskými hudebními nástroji a uspořádejte dětem parádní koncert! Kdoví, možná objevíte ve svých dětech skryté hudební talenty, z nichž nakonec vyrostou slavní hudebníci.

Chce to hodně úsilí, aby byla narozeninová párty opravdu vydařená. Nezapomínejte však na to, že nejdůležitější je upřímná dětská radost a setkání těch nejbližších při takové krásné příležitosti, jakou jsou narozeniny.

P.S. Podívejte se na naše tipy na fantastické dárky, kterými potěšíte chlapce i dívky v jakémkoliv věku. Množství tipů naleznete zde.