Mýty, kterým jsme v dětství věřili: jak je to s nimi ve skutečnosti?

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
06. kvě'19

Výchova dětí se neobejde bez určitých pravidel, které však malí rošťáci s radostí porušují. Odmítají jíst zeleninu a místo toho papají před jídlem sladkosti a ten svetr si neoblečou, ani kdybyste se na hlavu postavili. A právě zde přicházejí rodičům na pomoc mýty, které děti okamžitě postaví do pozoru. I vy jste jim v dětství věřili?

Způsobů, jakým do nás v dětství rodiče chtěli dostat co nejvíce zeleniny a ovoce, je mnoho, ale mezi nejoblíbenější a zároveň nejefektivnější určitě patřily mýty o zdravé mrkvi, výživném mléce či špatných žvýkačkách. Věřili jsme také, že ježek miluje jablíčka, vždyť proč by je jinak nosil na bodlinách? Přečtěte si následujících 7 mýtů a vraťte se na chvíli do dětství.

Mýtus č. 1: Mrkev zlepšuje zrak

Spapej i tu mrkev, budeš mít dobrý zrak a oči se ti nezkazí. Je vám tato věta povědomá? V dětství ji slyšel určitě každý, a přestože jste mrkev jedli na kila, možná si právě na nose posouváte brýle. Mrkev je sice bohatá na vitamín A, který vyživuje sítnici a pomáhá tak zrakovému vjemu, ale před dioptriemi vás neochrání. To však neznamená, že byste ji měli z jídelníčku dětí vyloučit – zrak sice nezlepší, ale určitě do těla dostane vitamíny a minerály, které jsou důležité nejen pro oči.

Mýtus č. 2: Ježek papá jablka a hrušky

Téměř všechny pohádky a dětské knížky zobrazují ježky s jablíčky a hruškami na bodlinách. Není divu, že děti vždy věřily, že ježek papá toto ovoce velmi rád. Zklamání však často nastává v okamžiku, kdy se děti dozvědí pravdu – ježek je masožravec, a pokud ho chcete potěšit, nabídněte mu raději konzervu pro psa, ne šťavnaté jablíčko.

Mytus zuvacka

Mýtus č. 3: Žvýkačka nám zalepí střeva

Dalším oblíbeným mýtem, kterého se v dětství děsily všechny děti, byl ten o žvýkačce, která vám zalepí střeva. Bylo zakázáno žvýkačku spolknout, protože v břiše prý v tom případě dokázala nadělat pořádnou neplechu a způsobit neuvěřitelné bolesti, které by vás dostali až na pohotovost. Jinou verzí tohoto mýtu byla ta, že žaludku trvá sedm let, než polknutou žvýkačku dokáže strávit. Je sice pravda, že žvýkačky obsahují těžko stravitelné látky, které žaludek nedokáže zcela rozložit, ale i takto nestrávená žvýkačka poputuje do tenkého střeva a nakonec ji tělo vyloučí. A ani náhodou to netrvá celých sedm let.

Mýtus č. 4: Pokud budeme šilhat, oči nám tak nakonec zůstanou

Různé grimasy prostě patří k dětství. Rodiče, ale i příbuzní, děti odmalička takovýmto způsobem rozesmávali a je pouze přirozené, že to vede k napodobování. Zatímco vyplazování jazyka je neškodné, byť trochu neslušné, za nevinné šilhání nás rodiče velmi často napomínali a varovali nás, že pokud to budeme dělat příliš často, oči nám tak zůstanou a my už budeme šilhat do konce života. Toto je však čirý výmysl – zdravým očím totiž občasné šilhání nemůže ublížit. Šilhání můžeme zdědit nebo jej může způsobit úraz, poškození nervů či dlouhodobě neléčené problémy s očima.

Mýtus č. 5: Jeden psí rok představuje 7 lidských let

Snad každý se v dětství setkal s tvrzením, že pes, který má jeden rok, má ve skutečnosti sedm let. Pokud jste se i vy v dětství takovýmto způsobem snažili vypočítat věk svého psa, je velmi pravděpodobné, že jste ho nevypočítali správně. Při přepočtech psích let na lidské totiž vše závisí na rase psa a zejména na velikosti plemena – větší plemena mají v prvním roce života „pouze“ 12 lidských let, menší přibližně 15, ale po dovršení dvou let jim není 30, ale méně. U psů platí jedno pravidlo – stárnou rychleji v prvních letech života a později se jejich stárnutí zpomaluje. I to je jeden z důvodů, proč se nedá věk psa vždy vynásobit číslem sedm.

Mytus mlieko

Mýtus č. 6: Když budu pít hodně mléka, budu mít pevné kosti

Pití kravského mléka po ukončení kojení představuje v současnosti velmi diskutabilní téma, ale v minulosti bylo mléko jednou z nejdůležitějších složek dětské stravy. Prý čím více mléka děti pily, tím byly zdravější, měly pevnější kosti a zuby a zlomeniny se jim obloukem vyhýbaly. Některé výzkumy však dokázaly, že pití mléka nemá na zdraví kostí až takový zásadní vliv, ačkoli obsahuje hodně vápníku. Pokud chcete, aby byly kosti dětí pevné a zuby krásné zdravé, vsaďte raději na vitamín D.

Mýtus č. 7: Pořádně se obleč, jinak onemocníš

Určitě si i vy z dětství vzpomínáte na kultovní větu typu „Pořádně se obleč, protože jinak onemocníš“. Za tím často následovala věta „Já jsem ti říkal/a, aby sis vzal/a i tu šálu, čepici, rukavice, svetr navíc...“. Pravdou však je, že za nachlazením a chřipkou, která nás straší zejména v zimním období, není chlad, ale oslabená imunita. Obranyschopnost organismu je v zimních měsících poškozena nedostatkem vitamínu D ze slunce, ale také nedostatkem jiných vitamínů, které od jara do podzimu přijímáme z čerstvého ovoce a zeleniny. Velkou chybou, kterou mnozí dělají, je také nedostatečné větrání, které bakteriím a virům pouze vyhovuje.

Mýty v dospělosti ztrácejí na síle, ale to neznamená, že po nich ve výchově dětí nesaháme i dnes. Jakým mýtům jste věřili vy a jakým věří vaše děti?