Stylová i s bříškem? Tipy na podzimní módní triky pro těhotné

  Kategorie: Fit máma,
6 min.
22. zář'17

Kromě hormonálních změn, které nejednou doprovázejí nevolnosti, náladovost nebo výkyvy chuťových pohárků, je ženský organismus během těhotenství vystaven i mnohým tělesným změnám. K nejviditelnějším patří růst bříška a prsou, který samozřejmě výrazně ovlivní zejména šatník těhotných žen. Jak si s výběrem oblečení poradit v podzimní a zimní sezóně?

Žena přibere v období těhotenství obvykle 10 – 14 kg, ručičky vah však některým maminkám ukáží přírůstek i 20 – 30 kg. Zatímco v období prvních 16 týdnů změny proporcí nejsou tak viditelné, v další etapě je nárůst hmotnosti výraznější. V této fázi totiž ženy přibírají přibližně půl kila týdně, protože roste nejen miminko, ale i množství plodové vody a samotná placenta. S výběrem oblečení to tedy bývá problematické zejména v druhém a třetím trimestru těhotenství – v chladné sezóně o to víc, že kromě rostoucích proporcí třeba řešit i ochranu před zimou a vlhkem.

Těhotenská móda podzimní trendy

Pochlubte se bříškem

Myslete na to, že už během těhotenství oblékáte dva – vás a vaše miminko, které ukrýváte pod srdcem. Nejdůležitější ze všeho je tedy komfort pro maminku a také pro samotný plod. Zapomeňte na vypasované střihy a zejména na umělé materiály. Budete se v nich cítit stísněně a rovněž se rychle zpotíte, protože v těhotenství vás určitě potrápí náhlé návaly tepla. Investujte raději do menšího počtu kousků v dobré kvalitě.

Místo typických těhotenských šatů můžete zvolit kousky z běžného sortimentu s oblečením, zaměřte se jen na jinou konfekční velikost. Ta vám během těhotenství naroste obvykle o dvě čísla.

To však neznamená, že váš šatník mají tvořit jen samé "oversized" věci. Styl oblékání těhotných žen se už dávno nesoustřeďuje jen na zakrývání rostoucího bříška, právě naopak. Když se podíváte na fotografie slavných hvězd, zjistíte, že jim nedělá problém "přiznat" důkaz partnerské lásky i navenek, ať už v běžných outfitech nebo ve večerních róbách.

Takže klidně můžete zvolit pohodlné, mírně obtažené šaty, které decentně naznačí obliny vašeho bříška a které doplníte hezkým kardiganem, čili delším svetrem na zapínání, blejzrem, trenčkotem nebo kabátkem. Skvělou volbou je elastické spodní prádlo a oblečení, které se snadno přizpůsobí vašim rostoucím proporcím.

Základní kousky podzimní trendy

Vsaďte na základní kousky

Oblékat se otrocky podle trendů, které stanovují módní značky, může být v době těhotenství opravdu komplikované. Dobrá zpráva je, že designéři zůstávají v každé sezóně věrní i klasice. Takže i v obchodech najdete nadčasové kousky, do kterých se hravě vejdete i s bříškem a které snadno navzájem zkombinujete, případně využijete i v další sezóně, když už nebudete těhotná.

Nezapomeňte si pořídit i několik jednoduchých širokých triček, tílek a nátělníků, které si oblečete pod své oblíbené sezónní kousky, když bude venku větší zima.

Kromě zmíněného dlouhého svetru vám nesmí ve skříni chybět vhodný kabát. V následujícím období nebude v obchodech nouze o "oversized" kabáty s širokým střihem, buď ve tvaru písmena A nebo O. Snadněji je zapnete i s bříškem, které tak ochráníte před chladem. V tomto případě je skvělou pomůckou i anatomicky tvarovaný podpůrný těhotenský pás. Nejenže miminko ve vašem klíně opatří jednou teplou vrstvou, ale zároveň vyváží tlak padajícího bříška na pánev a páteř.

Podzimní trendy vrstvení

Klíčem je vrstvení

Hitem podzimní a zimní sezóny je vrstvení – pro maminky jako stvořené. Populární jsou kombinace dlouhých měkoučkých svetrů nebo "svetrových" šatů s vysokým, ale volným límcem, které se oblékají na holé nohy, resp. teplé punčochy, sukně či kalhoty a doplňují se kabáty, vestami, dlouhými šálami a koženými či semišovými kozačkami na rovné platformě. Ideální je vybrat si tři pohodlné jednobarevné svetry s pěknou strukturou nebo vzorem, které sladíte s výraznějšími kalhotami nebo květinovou sukní. Podzimním must-have jsou zejména potisky s motivem flóry či východoslovanských nebo indiánských folklorních prvků.

Inspiraci si můžete půjčit i z pánského šatníku – stačí, když si na dlouhou bílou košili v pánském střihu obléknete kratší svetřík. A hned ukážete, že bříško není žádnou překážkou nápaditých těhotenských outfitů.

Jestli je vám líto investovat do speciálně upravených těhotenských kalhot s vloženým nebo rozšířeným dílem pro bříško, můžete zvolit i kalhoty s nízkým pasem ve větší konfekční velikosti, které zapnete přímo pod bříškem. Ačkoliv legíny se považují za módní faux pas, v období těhotenství můžete kvůli pohodlí udělat výjimku. Rozhodně je však překrývejte vrstvami delších topů nebo svetrů, takže budou působit jako teplejší punčochové kalhoty. Místo klasických riflí na zapínání případně použijte větší džeginy.

Podzimní trendy výrazné barvy

Nebojte se vyniknout!

Ženy s mateřským bříškem mívají tendenci oblékat se do nenápadných barev, aby na přírůstek své hmotnosti zbytečně neupozorňovaly. Je to však chyba. Pokud vám těhotenství dodá na kráse, rozzáří vám pleť i vlasy, je třeba to podtrhnout i zajímavými kousky či výraznějšími barvami. Měla byste vědět, že v následujícím období se bude dařit zejména červené, oranžové a čokoládově hnědé.

Zelenou budou mít i barevné kožešiny. Můžete je použít jako doplněk outfitu, třeba ve formě ozdoby kapuce nebo šálu nebo jako hlavní kousek, sladěný s velkými náušnicemi v avantgardním stylu či v podobě čirých křišťálových lustrů. Pokud jste sportovnější typ, určitě sáhněte po kouscích s károvaným vzorem, ten bude v této sezóně také velmi oblíbený.

Na závěr se do zimy vyzbrojte opravdu dobrou obuví. Kluzké bývají nejen zledovatělé chodníky, ale i navlhlé schody či přechody pro chodce, proto myslete nejprve na svou bezpečnost. Vaše kozačky by měly mít vroubkovanou protiskluzovou podešev a co nejsnáze se nazouvat na nohy, abyste se s bříškem při obouvání zbytečně netrápila. A pokud se vám náhodou podaří sehnat vhodnou obuv, která bude mít navíc třpytivou úpravu nebo aplikaci, v této sezoně budete rozhodně patřit mezi nejtrendovější budoucí maminky. ☺