Čistíme si zoubky: hravě a zdravě

5 min.
16. kvě'19

Čištění mléčných zoubků u dětí mnoho rodičů podceňuje. Pravda je však taková, že jejich pravidelné a důkladné čištění je ještě důležitější než v dospělosti. Jak často mýt mléčný chrup, kdy začít či jaké kartáčky a pasty používat? To vše a ještě více vám zodpovíme v následujících řádcích.

Prořezávání prvního zoubku je velká věc, která však může potrápit nejen miminko, ale i rodiče. Růst zoubků je často bolestivý proces doprovázený probrečenými a probdělými nocemi. První mléčný zoubek se u dětí začne prořezávat přibližně v šestém až osmém měsíci a většinou se jako první ukazují dolní nebo horní střední řezáky. Za nimi následují boční řezáky, později horní a dolní moláry, tedy stoličky a nakonec špičáky. Kompletní mléčný chrup, který tvoří 20 zoubků, má děťátko asi v 33. měsíci, tedy před oslavením tří let.

Mliecne zuby dieta

Mléčný chrup od A po Z

Důvodů, proč nepodceňovat mléčný chrup a jeho čištění, je hned několik. Tím nejdůležitějším je zřejmě fakt, že zdravý mléčný chrup je základem zdravých trvalých zubů, což si někteří rodiče neuvědomují. S tím souvisí i plombování kazů na mléčných zubech. Mnozí rodiče řeší v takových případech dilema, zda zkažený mléčný zoubek vytáhnout nebo ho raději zachránit plombováním. Zubaři se však shodují v tom, že zubní kaz je lepší opravit plombováním a k vytržení přistoupit až jako k poslednímu možnému řešení. Neléčený zubní kaz totiž může způsobovat bolesti, otoky a nakonec i infekci, která se podepíše nejen na zdraví trvalých zubů, ale i na zdraví celého těla.

Péče o mléčný chrup však nezačíná ani nekončí po prořezání prvního a posledního zoubku. Pravidelná péče, která zahrnuje i návštěvy zubaře a dentální hygieny, bude trvat až do 12. roku života, kdy dětem vypadne poslední mléčný zoubek. Pak ale přichází na řadu péče o trvalý chrup, který už nedorůstá. První dětský zoubek vypadne v předškolním věku, resp. během prvního ročníku na základní škole. Mnohé děti si uvolněné mléčné zoubky vytrhnou samy, jiným musí pomoci zubař.

20 mléčných zubů postupně nahradí 32 zubů trvalého chrupu. Krásný a zdravý úsměv u dětí docílíte kromě pravidelného čištění i zdravou stravou bez sladkostí a sycených sladkých nápojů. Tyto potraviny totiž obsahují rafinovaný bílý cukr, jehož nadměrná konzumace způsobuje právě tvorbu zubních kazů jak u dětí, tak i u dospělých.

Mliecne zuby kefka

Hravá rutina

Čištění prvních zoubků mnozí rodiče podceňují a začínají až tehdy, když má děťátko zubů více. Zubní lékaři přitom doporučují s čištěním začít ještě před proříznutím prvního zoubku. Po krmení otírejte dásně navlhčenou gázou, čímž zabráníte bakteriím usazovat se v ústní dutině, kde mohou ještě před růstem zubů nadělat neplechu. S příchodem prvního zoubku investujte do kvalitního zubního kartáčku s měkkými štětinkami, ideálně s hrubou rukojetí, která umožňuje lepší manipulaci. Ještě před úplným zvládnutím jemné motoriky čistěte dětem zoubky vy, postupně však přenechávejte čištění jim.

Je důležité, aby se z čištění zoubků stala pravidelná rutina. Děti by si už odmalička měly zoubky čistit dvakrát denně alespoň 3 minuty a čištění zoubků by mělo být součástí ranní a večerní hygieny. Důležitou součástí každého čištění je kromě kartáčku i vhodná zubní pasta, která může celý proces zpříjemnit. Určitě si vzpomenete, že i vy jste v dětství používali slaďoučké zubní pasty, díky nimž bylo čištění zoubků zábavné a zejména chutné. Při výběru se zaměřte na pasty s obsahem fluoridu, který působí jako prevence proti zubnímu kazu. Rodiče si často kladou otázku, kolik zubní pasty použít při jednom čištění. Zapomeňte na reklamy, ve kterých je zubní pastou dokonale pokrytý celý zubní kartáček – zcela postačí množství ve velikosti hrášku.

Čištění zoubků může být nejen nutným úkonem před spaním, ale i hrou. Ne nadarmo mají zubní kartáčky veselé pohádkové motivy a září barvami. O zábavu se postará i taková maličkost jako přísavka na konci zubního kartáčku, veselý kelímek na vypláchnutí a na uschování kartáčku, ale také mytí zoubků spolu s rodiči. Ti jsou přece největším vzorem dětí. Důležitým krokem po vyčištění zoubků je i rodičovská kontrola, protože děti si zpočátku zuby myjí krátce a méně důkladně.

Věděli jste, že...

  • zuby začínají růst už v prenatálním období? Formují se v druhém trimestru těhotenství, takže miminko má v dásních uloženo všech 20 mléčných zubů ještě před proříznutím.
  • některá miminka se už rodí se zuby? Tyto zoubky jsou však často bez hlubokého kořene a dají se snadno odstranit.
  • bolest při prořezávání zoubků se dá zmírnit? Pomohou nejen speciální mastičky na potírání dásní, ale i kousátka, která dáte na chvíli do lednice. Ta pomohou utišit bolest, ale zároveň dásničky masírují.
  • zubní kaz je nejčastějším chronickým onemocněním u dětí? Vyskytuje se dokonce častěji než astma či obezita.
  • zdravý mléčný chrup ovlivňuje i artikulaci? Zdravé zuby jsou základem čisté a srozumitelné artikulace bez šišlání.

První mléčný zoubek představuje ve vývinu děťátka velký krok, který si zaslouží vaši pozornost. Vytvořte již od počátku z čištění zoubků zábavu a vyhnete se tak nejen bolesti, ale i návštěvám zubařů.