Co je to plagiocefalie a jak jí předejít?

6 min.
07. úno'19

O plagiocefalii jste už určitě slyšeli. Jde totiž o syndrom ploché hlavičky, který se objevuje u novorozenců a v posledních letech je jeho výskyt stále vyšší a vyšší. Ačkoliv samotné pojmenování tohoto syndromu může působit děsivě, není třeba se ničeho obávat. Plagiocefalii se totiž dá předejít.

Plagiocefalie, tedy syndrom ploché hlavičky, vzniká u novorozenců a její výskyt má své opodstatnění – lebka novorozenců je totiž příliš měkká a poddajná, a to i proto, aby mohlo miminko bez větších problémů projít porodními cestami maminky na svět. Pár týdnů po narození je lebka stále měkká a dlouhodobým spánkem či ležením v jedné poloze se u mnoha dětí asymetricky zploští. Dobrou zprávou však je, že plagiocefalie se dá napravit, ale dá se jí i předejít.

Polohová plagiocefalie

Existují různé typy plagiocefalie, ale polohová se u dětí po narození vyskytuje nejčastěji. Jak už její název napovídá, vzniká proto, že miminko často spí a leží s hlavičkou otočenou v jedné poloze, čímž se vytváří tlak lebky na matraci postýlky. V závislosti na tom, na které straně novorozenec častěji spí, se postupně vytváří deformace lebky. Na jedné straně se hlavička miminka zploští, což má za následek mírné nebo více viditelné vysunutí záhlaví na druhé straně. I když tato představa může vyznít strašidelně, nemusíte se obávat – syndrom ploché hlavičky není nebezpečný a jde pouze o kosmetickou nedokonalost. To však neznamená, že plagiocefalii je třeba ignorovat, právě naopak.

Plagiocefalia babatko

Jak syndrom ploché hlavičky poznám?

Díváte se na své miminko a neumíte s určitostí říci, zda má syndrom ploché hlavičky? Lebka zdravého děťátka, které netrpí plagiocefalií, je v zadní části dokonale kulatá a na obou stranách, tedy na pravé i levé, je symetrická. Všímejte si také, zda vlásky miminka rostou rovnoměrně na všech částech hlavy a nebojte se „vyšetřit“ miminko i rukama. Při běžném každodenním hlazení miminka byste si určitě všimli míst, která se vám zdají plochá nebo jsou jinak abnormálně asymetrická. Případnou plagiocefalii by měl při pravidelných prohlídkách objevit i pediatr, ale pokud máte pocit, že jste tento syndrom u vašeho miminka zpozorovali ještě před dohodnutou kontrolou, nebojte se navštívit pediatra dříve.

Co ji způsobuje?

Jeden z důvodů, proč plagiocefalie vzniká, je v podstatě doporučení amerických lékařů z roku 1994, aby byla miminka ukládána na záda. Mělo se tak předejít vzniku jiného syndromu – syndromu náhlého úmrtí kojenců, ke kterému docházelo zejména tehdy, když miminka spala v jiné poloze než na zádech. Tato jednoduchá změna polohy snížila vznik tohoto syndromu o více než 50 %, ale zároveň se drasticky zvýšil počet novorozenců trpících plagiocefalií.

Další příčinou vzniku syndromu ploché hlavičky je čas strávený v autosedačkách, kolébkách či speciálních křeslech pro děti. Ve většině z těchto sedaček či kolébek může dítko volně hýbat hlavou z jedné strany na druhou. Miminka přitom ještě nemají dostatečně vyvinuté svalstvo krku, aby dokázala hlavičku kdykoliv otočit na druhou stranu, proto hrozí riziko, že hlavičku bude mít váš drobeček v jedné poloze příliš dlouhý čas a plagiocefalie je na cestě. Další chybou, které se rodiče často dopouštějí, je, že miminko nechávají spinkat v autosedačkách, kde je ve velmi nepřirozené poloze. V případě, že vaše děťátko usne během jízdy v sedačce či ve vajíčku, nenechávejte ho tam po příchodu domů, ale přeložte ho do postýlky.

Syndrom ploché hlavičky může mít počátky již v prenatálním stádiu vývoje. Někdy se stává, že miminko má v těle matky málo prostoru a tento těsný prostor zapříčiní plagiocefalii. Její výskyt je zvýšený i u předčasně narozených dětí, jejichž lebka je ještě měkčí a objevuje se i u vícečetných těhotenství. Několik miminek si v děloze pro nedostatek místa navzájem tlačí na hlavičky, což také způsobuje syndrom ploché hlavičky. V neposlední řadě může ke vzniku plagiocefalie dojít i během porodu, a to v případě, že jsou porodní cesty příliš úzké nebo se porod provádí kleštěmi.

Plagiocefalia cocoonababy hniezdo

Jednoduchá prevence a náprava

Jak jsme již zmínili, lehká forma plagiocefalie nezpůsobuje žádné vážné zdravotní problémy, ale v pozdějším věku může mít důsledky na psychické zdraví dítěte. Její odstranění je přitom jednoduché a vyžaduje pouze pozornost milujícího rodiče. Nikdy nenechávejte miminko v jedné poloze ležet příliš dlouho. Pokud má vaše miminko tendenci otočit během spánku hlavičku na jednu stranu, vyzkoušejte jednoduchý trik a před nejbližším spánkem změňte jeho polohu nebo polohu postýlky. Ideálním pomocníkem je také speciální hnízdo do postýlky, ve kterém miminko usíná ve správné poloze a riziko vzniku ploché hlavičky se tím minimalizuje.

Miminka se zvyknou natáčet za světlem nebo za zajímavou hračkou, proto tyto objekty přesouvejte z jedné strany postýlky na druhou nebo prostě přemisťujte postýlku tak, aby se miminko otáčelo vždy na jinou stranu. Vzniku plagiocefalie můžete zabránit tak, že během dne budete miminko ukládat na bříško. Zpočátku tak vydrží jen krátce, ale tento čas se bude s postupným zpevňováním svalů prodlužovat. Miminko se zároveň naučí držet hlavičku a připraví se na další důležité kroky vývinu, jakými jsou přetáčení se či sezení.

Syndrom ploché hlavičky se dá odstranit i speciální přilbou pro novorozence, která se vyrábí na míru. Ta se však doporučuje až ve vážnějších případech, kdy je plagiocefalie velmi asymetrická a abnormální a v budoucnu by mohla způsobit vážnější psychické poruchy dítěte. Tuto speciální přilbu, která se nazývá kraniální remodelační ortéza, děťátko nosí 23 hodin denně, a to po dobu tří až šesti měsíců. Ideální čas na začátek nošení této přilby je kolem 4 měsíců, protože v tomto období lebka roste nejrychleji.

Plagiocefalie sice není syndrom způsobující zdravotní problémy, přesto ji nelze podceňovat a ignorovat. Její prevence a náprava je jednoduchá a krásná hlavička vašeho miminka s voňavými vlásky za to rozhodně stojí.