Na pláži s miminkem: Co očekávat?

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
06. srp'21

Odhodlali jste se na první dovolenou s miminkem? Cestování s několikaměsíčním děťátkem může být pořádnou výzvou, ale zároveň krásným zážitkem na celý život. Co od první dovolené s nemluvnětem očekávat, co nesmí chybět ve vašem zavazadle a jaké budou dny na pláži? Toto, a ještě více se dočtete v následujících řádcích.

Cestování s miminkem není poprvé nikdy snadné, zvláště pokud cestujete letecky a bydlíte v hotelu. Dovolená s miminkem na pláži však s sebou přináší celou řadu výzev, o které se postará slaná mořská voda, písek a množství dalších aspektů. Základem je nemít příliš velká očekávání a připravit se na to, že téměř vše se bude točit kolem vašeho prcka. Ten bude jednoduše středem vaší pozornosti.

Tu knihu možná nedočtete

Pravidlo, které si třeba osvojit hned na začátku, zní: Tu knihu, na kterou jste se těšili, možná ani neotevřete a stejný scénář čeká i horu magazínů, které jste si s sebou na dovolenou přinesli. Mnozí rodiče se na dovolenou těší i proto, že si konečně najdou čas na dočtení knihy, ale miminko má pokaždé jiné plány.

Jakmile otevřete knihu, potřebuje přebalit, nakrmit nebo si jednoduše říká o vaši pozornost a když konečně usne, usnete spolu s ním. Předem se proto připravte na to, že během celé dovolené se vám podaří přečíst maximálně jednu kapitolu a pokud bude ve vašem případě realita příznivější, čeká vás příjemné překvapení.

Dovolenka babatko otec

Čím blíže k pláži, tím lépe

Hotelový pokoj s výhledem na moře v blízké pěší vzdálenosti k pláži nabere s miminkem úplně jiný rozměr. Zjistíte to zejména v případě, že miminko začne být během dne na pláži neklidné a vy se budete muset co nejrychleji přesunout do hotelu. Má to však i jinou výhodu – pokud s sebou na pláž několikrát za den nosíte kompletní plážovou výbavu miminka, nemusíte ujít několik kilometrů, jen pár kroků.

A proč pokoj s výhledem na moře? Ta je pro vás, milí rodiče. Může se stát, že někdy vám miminko jednoduše nedovolí odejít na pláž a vy si budete moci vychutnat pohled na blankytné moře alespoň takto.

Nafukovací bazén je must-have

Nafukovací bazén je pro miminka určitě bezpečnější než bezprostřední pobyt v moři. Oceníte ho zejména v případě, že vaše děťátko už sedí a umí si hrát s hračkami (ačkoli hra může znamenat pouze uchopení hraček a bouchání nimi o zem). Nezapomeňte také na kyblíček, kterým bazén naplníte mořskou vodou. Dětem úplně postačí míček do vody, zmíněný kbelík, lopatka a bábovičky, kterými mohou vodu přelévat z kyblíčku do bazénu a zpět. Nemluvě o tom, že pobyt v bazénu s vodou děťátko zchladí a osvěží.Dovolenka babatko bazen

zdroj foto: Freepik

Polední spánek na pláži není pro všechny

Další očekávání, které může tvrdě narazit na realitu, je spánek miminka na pláži. Ne všechny děti budou nadšené z vedra, slunce a hluku, který je na pláži všudypřítomný. Vy si možná dokážete na pláži zdřímnout, ale o vašem miminku to platit nemusí. Proto pokud jste si představovali, že během spánku malého drobečka stihnete chytit bronz, zaplavat si a číst, připravte se i na jinou alternativu. Některé děti prostě upřednostní, tichý, tmavý pokoj a v něm postýlku se spacím vakem.

Hydratace, hydratace, a ještě jednou hydratace

Během dovolené, zejména během té letní, jde pitný režim často na vedlejší kolej. Kdo má při tolika zážitcích myslet na doplňování tekutin? Hydratace je však na dovolené nevyhnutelná a dvounásobně to platí u malých dětí, které někdy žízeň nepociťují a musí za ně myslet rodiče. Pokud své miminko ještě výhradně kojíte, pitný režim mu plně zajistí mateřské mléko, v ostatních případech to může být i čistá voda nebo bylinné čaje. Více o pitném režimu si přečtěte v tomto článku.

Pleny do vody a další nezbytnosti

Před odjezdem na dovolenou je dobré mít před očima seznam věcí, které by vám rozhodně neměly chybět. Zde je seznam věcí, které po první dovolené s miminkem doporučují rodiče:

Dovolenka babatko hracky

Pár rad na závěr

Nikdo jiný nezná vaše miminko tak dobře jako vy sami. Umíte odhadnout, zda nejen samotnou dovolenou, ale i cestu zvládne a zda ji zvládnete i vy. Pokud máte klidné děťátko, které nemá problém s přizpůsobením se novému prostředí, je to velké plus, ale v opačném případě zvažte odklad první dovolené s potomkem na následující léto.

Samozřejmostí jsou všechny potřebné doklady a také očkování, které musí miminko podstoupit. Nechcete se přece před hranicemi otočit a ukončit vysněnou dovolenou ještě před jejím začátkem. Myslete také na to, že děti v kojeneckém věku ještě nemají dokonale vyvinutou termoregulaci, proto pro ně nejsou vhodné destinace s extrémně vysokými teplotami vzduchu.

Neváhejte se před výběrem dovolenkového resortu poradit s pediatrem. Doporučí vám nejvhodnější krajinu a určitě přidá pár praktických rad, které vám dovolenou s miminkem usnadní.