Miminko v ložnici: kdy je čas na vlastní pokojíček?

7 min.
21. led'19

Jen těžko byste hledali rodiče, kteří po narození miminka umístí jeho postýlku do jiného pokoje, než je ložnice. Mít děťátko u sebe den a noc je pro čerstvé rodiče nejen praktické, ale i uklidňující. Váš spánek se sice zkrátí o pár hodin, ale v případě potřeby budete u miminka okamžitě. Kdy je však ten správný čas na vlastní pokoj dětí?

Pokud jste již někdy byli „v očekávání“, zřejmě jste také ze všech stran poslouchali věty typu „dopřej si spánek teď, dokud můžeš, s miminkem to už tak jednoduché nebude“ a podobně. Samozřejmě, v tomto tvrzení je i troška pravdy, ale to ještě neznamená, že na spánek můžete úplně zapomenout. Podle nejnovějších studií z Pensylvánské univerzity by vás miminko o spánek mělo připravovat pouze prvních 6 měsíců. Pak je nejvyšší čas na vlastní pokojíček.

Spanok vlastna izba

Příliš brzy?

Ptáte se, proč byste už tak malé děťátko měli nechat napospas vlastnímu  pokoji? Odpověď lékařů z Pensylvánské univerzity je jednoduchá – děti, které již od šesti měsíců spí ve vlastním pokoji, mají kvalitnější a delší spánek, ale nejen to. Ukázalo se, že spánek ve vlastním pokoji již v tak raném věku má příznivý vliv na zdravý vývin děťátka a na zdravotní stav obecně. Podle výzkumu děti, které spaly v rodičovské ložnici i po půl roce, měly kratší spánek, a to až o celých 45 minut.

Nedostatek spánku v dětství může v pozdějším věku způsobit několik potíží, mimo jiné obezitu, záchvaty zlosti či problémy se spánkem obecně.

Existuje však dobrý důvod k tomu, proč není třeba spěchat a nestěhovat miminko do vlastního pokojíčku už dříve. Tím důvodem je syndrom náhlého úmrtí kojenců, který se nejčastěji objevuje právě u dětí do 6 měsíců. Jak již název napovídá, jde o náhlé úmrtí, ke kterému dochází většinou mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. Po prvním pololetí se tento syndrom vyskytuje u dětí už jen velmi sporadicky a po prvním roce života je jeho výskyt raritou. Pediatr Ian Paul z Pensylvánské univerzity hovoří o šesti měsících jako o jakési hranici mezi spaním v rodičovské a vlastní ložnici. Pokud budete „stěhování“ drobečka do vlastního pokoje odkládat, připravíte tím o zdravý spánek nejen sebe, ale i jeho.

Samozřejmě, názor lékařů z univerzity v Pensylvánii není jediný, kterým se můžete řídit. Jiný názor zastávají lékaři z Americké pediatrické akademie, kteří za vhodný věk považují 12 měsíců. Podle jejich slov miminka v období od 6 do 12 měsíců zažívají úzkost z odloučení, proto mnozí rodiče přesun z ložnice do dětského pokojíčku odkládají na později. Ve vyšším věku si však už děti těžce zvykají na změnu a usínání bez rodičů je častěji doprovázeno pláčem, strachem, úzkostí, ale i agresivitou, proto s názory lékařů z Americké pediatrické akademie doktor Paul nesouhlasí. Jiný případ představují Francouzi – ti většinou přemisťují miminko do vlastního pokoje už po ukončení šestinedělí. Děťátko si tak na nový prostor zvykne mnohem dříve a v pozdějším období už nemusí prožívat stres z odloučení od rodičů.

Vlastní pokoj = sladké sny

I při stěhování děťátka do vlastního pokoje je třeba mít na paměti fakt, že každé dítě je jiné a vyžaduje jinou péči. Není třeba se striktně přidržovat univerzální příručky a přestěhovat miminko z rodičovské ložnice okamžitě po dovršení šesti měsíců, pokud se na to necítíte. Stěhování do dětského pokoje byste však neměli odkládat příliš dlouho, protože pak to už bude těžší nejen pro dítě, ale i pro vás. Nesnažte se omluvit své rozhodnutí výmluvami, že dítě je ještě malé, pokoje jsou daleko od sebe, pořád kojíte a v noci k miminku vstáváte...

Obě strany, tedy vy i děti, potřebují soukromí, jehož potřeba se časem pouze prohlubuje. S určitostí lze tvrdit, že dítě by mělo spát ve vlastním pokoji před nástupem do školky. V předstihu si zvykne na to, že spí bez přítomnosti rodiče a zároveň se trochu osamostatní, díky čemuž se lépe přizpůsobí podmínkám v mateřské škole. Samozřejmostí je vlastní dětský pokoj školáků, ve kterém by již měli školáci bez problémů prospat celou noc.

Detska izba plysak

První noc v dětském pokoji

Zvážili jste s partnerem všechna pro a proti a rozhodli jste se, že konečně nastal ten den D? Máme pro vás několik tipů od zkušených rodičů, díky kterým bude první noc (ale i ty následující) v dětském pokojíčku klidná a bez stresu:

  • Zařiďte už předem dětský pokoj tak, abyste se tam s miminkem cítili příjemně a prožijte v něm co nejvíce času. Kojte tam, přebalujte, uspávejte, a pokud máte možnost, nechte v dětském pokoji miminko spinkat alespoň během dne. Na svůj vlastní prostor si díky tomu zvykne mnohem rychleji.
  • Do dětského pokoje i do ložnice umístěte dětský monitor, tzv. elektronickou chůvičku, díky které budete i vy spát klidněji. O každém hluku z dětského pokoje budete mít okamžitě přehled a v případě, že vás děťátko bude potřebovat, mu můžete okamžitě přiběhnout na pomoc.
  • Nezavírejte dveře do dětského pokoje ani do ložnice – dítě tak bude vědět, že ho vždy uslyšíte a bude se cítit bezpečněji, protože nebude zcela izolováno zavřenými dveřmi.
  • Nenechávejte v pokojíčku úplnou tmu, která může děťátko vyděsit. Zejména větší děti se bojí usínat v naprosté tmě, proto do pokoje umístíte malou lampičku s tlumeným světlem nebo fosforeskující nálepky. Světlo v pokoji docílíte i otevřenými dveřmi, přes které bude do pokojíčku světlo pronikat z chodby.
  • Děťátku slibte, že ho přijdete za pár minut zkontrolovat a svůj slib dodržte. Díky tomu se budou děti cítit ještě bezpečněji a nebudou mít strach ze samoty. Tento interval postupně prodlužujte a uvidíte, že zanedlouho bude už děťátko při takové „kontrole“ spát.
  • Základem pro klidný spánek dětí je také oblíbená plyšová hračka, bez níž se váš mrňous nepohne ani na krok. Nebraňte mu v tom, aby se svým věrným plyšovým kamarádem spal v posteli tak dlouho, jak to bude potřebovat. V případě menších dětí můžete plyšovou hračku v postýlce nahradit kolotočem nad postýlku.
  • I když v prvních momentech zřejmě budete chtít přesunout děťátko k sobě, nepolevujte a držte se svého rozhodnutí. Přesouvání miminka sem a tam může nadělat více škody než užitku a v konečném důsledku trauma ze stěhování pouze zhoršujete.

První noc ve vlastním dětském pokoji může doprovázet pláč, ale může být také klidná a plná zdravého a ničím nerušeného spánku. Kdy jste se rozhodli děťátko do vlastního pokoje přestěhovat vy a jak to probíhalo?