Pevné pouto s miminkem: jak ho prohloubit?

  Kategorie: Miminko a batole,
6 min.
08. srp'19

Mateřství je jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, pokud není rovnou nejkrásnější. Při pohledu na ten voňavý malý uzlíček, který sladce spinká, taje každá maminka, ale i přítelkyně a rodina. Pouze odvážná máma se nebojí přiznat, že péče o miminko je i plná stresu a potoků slz. Co dělat, když lásku k miminku zastiňuje panika a pocit selhání?

Odpovědí na tuto otázku je jedno jediné slovíčko převzaté z angličtiny – bonding. Jde o tzv. připoutání se miminka k matce (ale i naopak), které začíná okamžitě po narození. Bezprostředně po porodu se miminko přiloží na hruď matky, díky čemuž se cítí být bezpečí a milované. Tímto prvním kontaktem však bonding nekončí, teprve začíná. Je to dlouhodobý proces, který však do vašeho života přinese harmonii, klid a rodinnou pohodu. Přečtěte si naše tipy na to, jak si vytvořit pevné pouto s miminkem už od prvního momentu.

Kojte

Mnohé maminky nekojí svá miminka z různých důvodů. Někdy je to nedostatek mléka, jindy neuvěřitelná bolest, která kojení doprovází nebo je důvodem strach z toho, že vaše prsa už nikdy nebudou vypadat tak, jako předtím. Mějte však na paměti, že kojení miminku nedodává pouze živiny potřebné pro zdravý vývin. Miminko během kojení slyší tlukot vašeho srdce, cítí vaši vůni a dotek vaší pokožky, který je k nezaplacení.

Novorozenec kojeni

Dívejte se do očí

Během kojení, uspávání, kolébání, vození v kočárku... Navazujte oční kontakt s miminkem, kdykoli je to možné. Miminko si díky tomu zapamatuje, kdo jste a co pro něj znamenáte, nemluvě o tom, že oční kontakt je vůbec jedním z nejkrásnějších kontaktů mezi dvěma lidmi.

Odložte telefon

Zapomeňte na sociální sítě, přestaňte na chvíli miminko fotit, ačkoli chcete zachytit každý moment a jednoduše odložte telefon. Lidé, kteří momentálně nejsou s vámi, chvíli vydrží. Věnujte se naplno miminku, aniž by muselo mít před očima namísto vašeho obličeje smartphone.

Poslouchejte tlukot srdce

Vzpomínáte si na první skutečný ultrazvuk, během kterého jste poprvé slyšela tlukot srdíčka vašeho miminka? Nyní máte to privilegium slyšet ho kdykoliv se vám zachce. Přitulte se k miminku a vychutnávejte si tu jedinečnou melodii, kterou zkomponoval ten nejtalentovanější skladatel – vaše miminko.

Spěte spolu

Tento tip není žádnou novinkou, ale v dnešní uspěchané době je dobré připomenout si ho. Měly by na to myslet zejména maminky, které během mateřské pracují a i krátký spánek miminka chtějí využít naplno. Nemějte však výčitky svědomí a dopřejte si odpočinek, když to potřebujete.

Masírujte

Masáž miminka je opět o dotecích, ale má i jiné výhody. Pravidelná, jemná masáž s dětskými olejíčky pomůže vašemu miminku usnout, uklidní ho, ale také uleví od příznaků koliky a posílí imunitní systém miminka. Zároveň si díky masáži miminko vytvoří k „masérovi“ pozitivní asociace, a to je přesně to, co chcete.

Babatko bonding masaz

Udělejte něco pro partnera

Kdy jste naposledy trávili čas o samotě s partnerem? Víme, že s miminkem to již není tak jednoduché, ale během bondingu je důležité najít si čas i na toho druhého rodiče. Uvařte mu večeři, napečte něco chutného nebo si jen vychutnejte šálek horkého čaje při sledování filmu. Oba budete spokojeni, a to znamená, že spokojené bude i miminko.

Netlačte na pilu

Pochlubila se vám kamarádka s tím, že její miminko už zvedá hlavičku? Nebo že se poprvé úspěšně přetočilo ještě dříve, než váš mrňous? Mějte na paměti to, že každé miminko postupuje svým vlastním tempem, a to je naprosto v pořádku. Nesrovnávejte své děti s dětmi známých a vychutnávejte si každý jeden moment, který vám nabízí přítomnost.

Svlékněte se

A přiložte si k sobě miminko tak, jak vám ho přiložili hned po porodu. Někdy je miminko nervózní i z takového jednoduchého důvodu, jakým je nedostatek tělesného kontaktu s matkou. Devět měsíců jste se přece dělila o jedno tělo, tak se o něj podělte i po porodu alespoň takto. Objetí miminka, například i v šátku, dokáže regulovat srdeční rytmus, ale i pravidelné dýchání dítěte.

Reagujte na pláč

Knih a článků o tom, zda okamžitě reagovat na pláč děťátka, je velmi mnoho a každý mluví o něčem jiném. Důležité je však reagovat na děťátko alespoň během prvních tří měsíců. Miminko bude díky tomu spokojenější a bude se cítit bezpečně. Bude vědět, že jste ho neopustila a jste tu pro něj vždy, když vás potřebuje.

Babatko bonding smiech

Vsaďte na zavinovačky

Má vaše miminko neklidný spánek, každou chvíli se budí a vy nevíte, proč? Tento problém lze vyřešit jednoduchou zavinovačkou, do které miminko pevně zabalíte. Drobeček se bude cítit podobně, jak se cítil ve vašem bříšku – bezpečně.

Přičichněte si

Nestyďte se přivonět k miminku vždy, když máte chuť. Je to přece vaše děťátko a přiznejme si, vůně dětí je prostě nádherná. I taková maličkost jako váš nos u hlavičky děťátka podporuje bonding.

Kolébejte

Usnulo vám miminko v náručí a vy ho chcete okamžitě uložit do postýlky? Zastavte se na chvíli a užijte si tento moment se spícím miminkem v náručí. Kolébejte ho nebo si sedněte do houpacího křesla a houpejte se spolu s ním.

Vydejte se ven

Navštívila vás nervozita z toho, že už týdny jste nevytáhla paty z domu? Upravte se, pěkně se oblečte, uložte miminko do kočárku nebo si ho uvažte do šátku a vydejte se na procházku. Usedněte do oblíbené kavárny, navštivte botanickou zahradu nebo oblíbený park, podívejte se na zvířátka v zoo... Vyměňte každodenní rutinu mezi čtyřmi stěnami za příjemnější prostředí.

Vyprávějte

Máte pocit, že si během mateřské nemáte s kým promluvit? A co tak miminko? Odpovídat vám sice bude pouze žvatláním a zvědavým pohledem, ale je to ten nejlepší posluchač. Říkejte miminku všechno, co máte na mysli, povídejte o tom, co právě děláte, ačkoliv je to jen výměna plenky.

S kouzelným slovíčkem bonding se nemusíte rozloučit hned po porodu. Přineste si ho spolu se svým uzlíčkem štěstí domů z porodnice a pokračujte ve vytváření pouta mezi vámi a miminkem i na mateřské.