Mezinárodní den žen: Odkdy a proč ho oslavujeme právě v březnu?

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
08. bře'21

Mezinárodní den žen každoročně oslavují miliony žen, ale i mužů po celém světě. Tento den není jen o lásce k ženám a už vůbec ne o červených karafiátech, které se v některých zemích staly nechvalně slavným symbolem tohoto svátku. Během 8. března oslavujeme odvážné, silné ženy, které se nebojí volat po změně. Nahlédněte s námi do bohaté historie, která formovala Mezinárodní den žen.

Mezinárodní den žen se slaví v mnoha zemích světa. Je to den, během kterého se nám, ženám, věnuje pozornost, jakou si zasloužíme i v jiné dny. Během tohoto březnového dne jsou ženy po celém světě uznávané za své úspěchy bez ohledu na národní, etnické, kulturní, ekonomické a politické rozdíly. Není to jen den, kdy se milující manželé, partneři i otcové vrátí domů z práce s kyticí květů. Je to také den, během kterého se ženy ještě více snaží o rovnoprávnost a spravedlivé podmínky nejen na pracovišti.

Tento svátek, který se každoročně slaví 8. března, spojuje všechny ženy po celém světě. U nás je pověst tohoto dne trochu poškozena minulým, komunistickým režimem a při vzpomínce na MDŽ si mnohé ženy okamžitě vybaví červené karafiáty a nekonečné projevy státníků. Pravda je však taková, že Mezinárodní den žen není dílem komunismu – první kroky ke vzniku tohoto dne sahají do 19. století a nezavedou nás nikam jinam, než do Spojených států amerických.Medzinarodny den zien kalendar

zdroj foto: Freepik

Březnové pochody na přelomu století

Psal se rok 1848. Dvě Američanky, Elizabeth Cady Stanton a Lucretia Mott, daly najevo své rozhořčení z toho, že ženy nemohou veřejně vystoupit s projevem na shromáždění proti otroctví. Proto se rozhodly uspořádat vlastní shromáždění, kterého se v New Yorku zúčastnily stovky lidí. Společně požadovali občanské, sociální, politické a náboženská práva žen, které byly sepsány do Deklarace sentimentů a rezolucí. A tak se začala psát historie Mezinárodního dne žen.

První milník, který směřoval ke zviditelnění žen po celém světě, byl rok 1908. Do newyorských ulic tehdy vyšlo 15 000 švadlen, které vyžadovaly zkrácení pracovní doby, vyšší mzdy, lepší pracovní podmínky a také volební právo. O rok později, konkrétně 28. února 1909, prohlásily členky Socialistické strany Ameriky první Mezinárodní den žen a jeho oslavy stanovily na poslední únorovou neděli. V tento den se MDŽ oslavoval až do roku 1913.

Svou troškou do historie tohoto dne přispěla i Evropa. K významné změně došlo v Kodani, kde se v roce 1910 na Mezinárodní konferenci pracujících žen setkaly ženy ze 17 zemí světa. Clara Zetkin, německá socialistka, prosadila mezinárodní svátek žen, avšak zatím bez přesného data, který se měl oslavovat ve všech zúčastněných zemích.

Na základě této dohody se o rok později, 19. března 1911, MDŽ poprvé slavil v Rakousko-Uhersku, Německu, Dánsku a ve Švýcarsku. Více než milion žen a mužů se zúčastnilo shromáždění v těchto zemích, na kterých požadovali práva žen na práci, vzdělání, stejný plat, výkon veřejné funkce, volební právo a ukončení diskriminace.

Jednou z posledních demonstrací, která stanovila přesné datum Mezinárodního dne žen, byl protest proti válce, který se konal 23. února 1917 v Petrohradě. Odvážné ženy, které vyšly do ulic a kritizovaly vládnutí cara Mikuláše II., tak rozhodly o osudu tohoto dne. 23. únor v juliánském kalendáři se totiž rovná 8. březnu v kalendáři gregoriánském.

V Československu se MDŽ poprvé slavil v roce 1921, o rok později ho už provázely masové oslavy. Došlo však také ke zrušení svátku, a to v roce 1938. Během druhé světové války byla u nás oslava tohoto svátku tabu, ale po roce 1945 byl Mezinárodní den žen opět obnoven. O třicet let později, v roce 1975, Organizace spojených národů oficiálně vyhlásila 8. březen za Mezinárodní den žen. Od tohoto památného dne se ženy, muži, ale i děti po celém světě spojují a upozorňují na problémy, se kterými musí ženy bojovat i dnes, v 21. století.Medzinarodny den zien matka dcera

zdroj foto: Freepik

Věděli jste, že...

  • fialová, zelená a bílá jsou barvy Mezinárodního dne žen? Fialová symbolizuje spravedlnost a důstojnost, zelená naděje a bílá čistotu. Barvy zvolila v roce 1908 britská Sociální a politická unie žen (Women's Social and Political Union – WSPU).
  • každý rok má MDŽ své oficiální téma? Historicky prvním oficiálním tématem tohoto svátku byl v roce 1996 slogan „Oslava minulosti, plánování budoucnosti“. Rok 2021 se bude nést ve znamení slov „Zvol si výzvu“.
  • velmi důležitým dnem byl tragický 25. březen 1911? V newyorské továrně Triangle Factory, kde pracovalo přes 500 žen a přibližně 100 mužů, vypukl před koncem pracovní doby požár, který připravil o život 146 lidí. Výsledky šetření ukázaly, že v továrně se nedodržovaly bezpečnostní a hygienické předpisy, zaměstnankyně pracovaly 14 hodin denně a dostávaly nízký plat.
  • díky MDŽ mohou ženy v Rusku volit? V březnu roku 1917 se ruské ženy vydaly do ulic a stávkovaly za „chléb a mír“. Car Mikuláš II. sice nařídil zastřelit každou ženu, která neustoupí, ale protestující ženy se nemínily vzdát a v protestech pokračovaly, což vedlo až k abdikaci cara. Prozatímní vláda pak udělila ženám v Rusku volební právo.
  • MDŽ je v mnoha zemích světa státním svátkem? Jde například o Kubu, Vietnam, Mongolsko, Afghánistán, Ugandu, Gruzii, Laos, Kambodžu, Bělorusko, Černou Horu, Rusko či Ukrajinu.
  • některé státy ve stejný den oslavují i ​​Den matek? Tyto dva svátky mají spojené v Srbsku, Albánii, Makedonii i Uzbekistánu.

Mezinárodní den žen si každý rok připomínáme i my, protože víme, že ženy si zaslouží pozornost. Právě proto jsme se spojili se spřáteleným e-shopem Kabelkymodni.cz, kde až do konce března můžete využít 30% slevu na módní doplňky ze slunečného Španělska.