Menstruační kalíšek: cesta k rychlejšímu otěhotnění?

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
10. led'19

Menstruační kalíšek způsobil v posledních měsících doslova revoluci – mnohé ženy objevily jeho kouzlo a neumí si ho vynachválit a důvodem není pouze ochrana životního prostředí zero waste životní styl. Ženy po celém světě používají menstruační kalíšky jako pomůcky na rychlejší početí. Je tento způsob rychlejšího otěhotnění pouze mýtus, nebo skutečně funguje?

Páry, které se rozhodly mít děťátko, obvykle dělají vše proto, aby se jim podařilo počít co nejdříve. V stavech zoufalství se mnohé ženy uchylují k babským trikům, mezi které nepochybně patří držení nohou ve vzduchu či konzumace zdraví prospěšných tuků. Nejnověji se k těmto metodám přidal menstruační kalíšek, který je na rozdíl od medicínských zákroků jednodušší, bezbolestný a zejména levnější. Je však také stejně účinný, nebo jde pouze o výmysl početíchtivých žen, které se chytají každé stébla?

Menstruacny kalisok pocatie

Co je menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek je měkký pohárek vyroben z kvalitního lékařského silikonu, který plně nahrazuje menstruační vložky a tampony. Oproti těmto hygienickým pomůckám má obrovskou výhodu – jeden jediný kalíšek vám vydrží několik let, díky čemuž ušetříte nejen množství peněz, které musíte každý měsíc do vložek investovat, ale zároveň přispějete k ochraně životního prostředí. Menstruační kalíšek se zavádí přímo do pochvy, kde během menstruace zachycuje krev. Vaším jediným úkolem je kalíšek po pár hodinách používání vylít, omýt a opět zavést. No, a protože kalíšek zachycuje krev, šikovné ženy přišly na to, že by mohl zachycovat i něco jiného a urychlit tak početí vytouženého miminka.

Kalíškem k otěhotnění

Podle světoznámé porodnické a gynekoložky Sherry Rossové ze Spojených států může menstruační kalíšek opravdu pomoci párům rychleji počít miminko. V každém ejakulátu jsou miliony spermií, které se rychle hýbou sem a tam, a právě zavedení kalíšku je nasměruje jedinou správnou cestou – k vajíčkům, přičemž na oplodnění stačí jedna jediná úspěšná spermie. Neumíte si celkem představit, jak vám má kalíšek v tomto případě pomoci? Existují dva nejčastější způsoby, které praktikují páry po celém světě. Jedním z nich je „vypuštění“ spermií přímo do kalíšku, který si žena následně zavede do pochvy tak, jak by to udělala během menstruace. Druhý způsob je zavedení menstruačního kalíšku bezprostředně po sexu, přičemž kalíšek se postará o to, aby spermie zůstaly na místě, blízko děložního čípku.

Kalisok otehotnenie

Zdravé spermie přežijí tři dny, a čím déle setrvají v blízkosti děložního čípku, tím je pravděpodobnost oplodnění vyšší. Jelikož jde o nový „vynález“, neexistují žádné příručky a studie o tom, jak tato metoda funguje a zda vůbec funguje. Doktorka Rossová však doporučuje, aby si žena nechala kalíšek zavedený tak dlouho, jak je to v rámci zdraví a bezpečnosti možné, tedy maximálně 12 hodin. I přesto, že neexistují žádné výzkumy, které by pozitivní dopad na úspěšné početí potvrdily, slova šťastných maminek inspirují mnohé další ženy, kterým se déle nedaří otěhotnět.

Důkazem je i šestatřicetiletá Silvie, která se s partnerem pokoušela o miminko více než 9 měsíců: „V jedné internetové diskusi jsem narazila na zkušenosti žen, které rychleji počaly právě díky kalíšku. Řekla jsem si, že za vyzkoušení nic nedáme. Nevím, jestli to byla jen náhoda, nebo to opravdu zabralo, ale otěhotněla jsem po prvním vyzkoušení,“ vzpomíná Silvie a není jediná, která na menstruační kalíšek nedá dopustit. Ještě předtím, než se tuto metodu rozhodnete s partnerem vyzkoušet vy, si kalíšek párkrát zaveďte i během menstruace. Díky tomu budete předem vědět, zda vám zavedený kalíšek nezpůsobuje bolesti nebo zda nepotřebujete jinou velikost.

Snažíte se již delší dobu o miminko a nedaří se vám? Možná to bude právě menstruační kalíšek, který i vám splní sen o dítěti.