Medvídci radí, jak se zabavit na Den dětí

7 min.
26. kvě'17

Přestože mezinárodní Den dětí se v různých zemích slaví v různých datech, všechny spojuje totéž –  připomínají nám, jak důležité je myslet na šťastný život našich dětí. A abyste mohli prvního června oslavit Den dětí se svými ratolestmi co nejlépe, poprosili jsme o tipy naše tři veselé Medvídky, kteří jsou odborníci na hraní.

Den dětí má všem připomínat úsilí o vzájemném porozumění mezi dospělými a dětmi. Každé z nich má právo na šťastný život, zabezpečení, vzdělání, ochranu, dobrou výchovu, pozornost a lásku svých rodičů. Naši medvídci nám proto prozradili, jaké právo je nejdůležitější pro ně samotné a jak ho plánují během Dne dětí oslavit.

Den dětí a medvídkové

Právo na zvědavost

"Velmi bych si přála, aby se děti vždy mohly ptát, kolik chtějí a kdy mají chuť," vyznala se drobná Mila s růžovou mašlí na hlavě. "Já sama mám vždy strašně mnoho otázek, ale kromě maminky má málokdo se mnou dost trpělivosti. Ještěže existují knížky, ve kterých se mohu o všem dočíst. Mám jich doma celou kopu, ale stále mám pocit, že jich je málo," přiznává medvědice.

Jak nám prozradila, maminka medvědice každý rok vymýšlí nové hry, které si mohou spolu hrát všichni medvídci. Nejoblíbenější Milina hra je "Poznávačka", kterou si snadno zahrajete doma i v parku:

  • Spočívá v tom, že se nejprve vytvoří trasa a hráči se v jejím úvodu zavážou oči.
  • Do cesty se mu rozestaví různé předměty (může jít o běžné věci, jako pera, deštníky či tašky, ale také o kosmetiku, kuchyňské potřeby či cokoli dalšího, medvědí maminka jednou dokonce použila sáčky s různými potravinami, například s jablíčky, rýží, těstovinami či okurkami).
  • Na konci trasy stojí jedno z dětí nebo dospělý, který dělá "sirénu", aby mohl hráč pokračovat ve směru, odkud přichází zvuk, a zároveň ho naviguje k jednotlivým předmětům.
  • Hráč kolem sebe nahmatává předměty a snaží se uhodnout, co to je. Pomáhá si otázkami, na které spoluhráči mohou odpovídat pouze ano nebo ne. Počet záporných odpovědí představuje trestné body. Nejvíce však může položit 5 otázek.
  • Když hráč uhodne, pokračuje dál ve hře a od svého výsledného času si může odečíst 5 sekund. Může se však stát, že předmět obejde, nebo jej jednoduše hádat odmítne, aby rychleji dorazil do cíle, automaticky však dostane 5 trestných bodů, resp. sekund, které se mu přičítají k výslednému času.
  • Vyhrává ten, kdo překoná trasu nejrychleji a zároveň uhodne nejvíce předmětů s co nejmenším počtem trestných sekund.

Náš tip

Neomezte Den dětí jenom na zakoupení sladkostí nebo delší čas, který dětem vymezíte u televize. Místo toho si dopřejte společné chvíle se svými ratolestmi a vezměte je do přírody, na zvířecí farmu, do zoologické zahrady, hvězdárny nebo na výlet lodí, kde spolu zažijete něco nového a také se hodně naučíte.

Rodinný výlet v zoo

Právo na zábavu

Neposedného a pracovitého Oliho je těžké v hračkářství vůbec sehnat. Poletuje na své megarychlé tříkolce mezi regály a kontroluje, zda jsou všechny hračky v pořádku. "Já bych chtěl, aby si všechny děti na světě mohly stále hrát a zažívat kdejaké dobrodružství," odpovídá vesele, když se ho ptáme, co je nejdůležitějším právem dítěte. Ani se nedivím, Oli v našem hračkářství "pracuje" proto, aby si vydělal na cestu kolem světa.

Mezi jeho oblíbené hry se sourozenci patří Papírové závody. Skvělé na této hře je to, že vám stačí barevné papíry a větší místnost. Papírové závody si můžete zahrát dvojím způsobem – podle toho, zda si necháte celé listy papíru formátu A4 nebo je rozstřihnete na delší barevné proužky:

  • Pokud zvolíte velké formáty, každému z hráčů rozdáte dva kusy a vyznačíte trasu (například z jednoho konce místnosti na druhý), na které budou závodit. Úkolem každého hráče je dostat se do cíle v co nejkratším čase, ale aniž by šlápl na zem. Pohybovat se může jen tak, že si bude jednotlivé listy papíru klást střídavě před sebe.
  • Pokud papíry nastříháte na proužky, přisuďte každému hráči nebo týmu jednu barvu. Pak proužky rozmístěte po místnosti nebo v přírodě tak, aby vyčnívaly a hráči je mohli hledat. Vyhrává ten hráč nebo tým, který objeví větší počet proužků ve své barvě.

Náš tip

Vydejte se do parku (nejlépe takového, kde je mnoho travnatých ploch i stromů) a zahrajte si s dětmi discgolf. Obyčejně jsou k tomu určena specializovaná hřiště, ale s trochou fantazie si hrací arénu vytvoříte i sami.

Discgolf s dětmi

Namísto košů použijte barevné hula hoop obruče, které rozmístěte po celém parku tak, aby se do nich dalo trefovat minimálně na vzdálenost 20 metrů. Nebojte se směřovat hod i mezi stromy, házení tak bude ještě více vzrušující. Takto si vytvořte několik stanovišť a do každého se trefujte do té doby, než všechny disky neskončí v obruči. U každého hráče zaznamenejte počet pokusů. Vyhrává ten, kdo absolvuje všechna stanoviště s co nejnižším počtem hodů.

Právo na plné bříško

A na co myslí věčně mlsný Bruno? Přece na to, aby měl vždy spokojené bříško a aby mu v něm nikdy nevyhrávali muzikanti: "Myslím, že každé dítě má právo na dobrou snídani, oběd a taky večeři a sem-tam i na nějakou sladkou pochoutku," tvrdí medvídek, který sice vše pokazí, ale v kuchyni mu to se sporákem jde moc dobře, takže vyváří pro všechny medvídky i lidi v našem hračkářství samé dobroty.

Podle Bruna by měly maminky spolu se svými dětmi v první řadě něco dobrého navařit a napéct. Kuchtění podněcuje rozvoj fantazie, ale i dovednosti. "Případně si můžete všechny pochoutky připravit předem a udělat si na Den dětí piknik v parku," radí náš chlupatý šéfkuchař. Jelikož malý kulinář je i nejzábavnější člen medvědí rodinky, vždy se může potrhat smíchy při hře s názvem Podivné dary:

  • Několik hráčů se posadí do kruhu. První hráč pošeptá tomu po své pravici, jaký dárek mu posílá k narozeninám, například koláč. Hráč si dárek zapamatuje a vymyslí jiný pro dalšího souseda po jeho pravici.
  • Hra se na konci otočí a pokračuje se v protisměru. Tentokrát poslední hráč pošeptá tomu po své levici, co má se svým dárkem udělat, například pověsit si ho doma na stěnu.
  • V závěru hry každý hráč řekne, co dostal a co má s dárkem dělat. Čili například: "Dostal jsem koláč, který si doma pověsím na zeď." Vtip spočívá v tom, že během hry vznikají humorná spojení dárků a úkonů, které spolu vůbec nesouvisí.

Náš tip

Které dítě by v teplých letních dnech odolalo osvěžující zmrzlině? Díky formičkám, které se dají koupit v obchodě, si můžete vyrobit chutné a zdravé domácí nanuky i spolu se svými dětmi. Stačí vám k tomu jogurt, například řeckého typu, který osladíte medem nebo stévií, a rozmixované či celé čerstvé ovoce.

Domácí nanuky

Formičky naplňte směsí jogurtu a ovoce, případně do směsi doplňte hoblinky čokolády. Ještě lepší efekt vznikne, pokud budete jednotlivé ingredience vrstvit, takto vzniknou krásně barevné nanuky. Nechte je na pár hodin zamrazit, pak formičky opláchněte pod teplou tekoucí vodou a nanuky vyndejte. Dobrou chuť.