Tip od medvídků: Jak připravit milé překvapení na Den otců

  Kategorie: Medvídci příběhy,
6 min.
12. čen'17

V domě u Medvídků se šířila sladká vůně. A Bruno byl tak spokojený, jako ještě nikdy. Byla to vůně nejvláčnějšího citronového piškotu, sametové čokolády a chutných malin, které vlastnoručně nasbíral v lese. Tušil, že dnes se mu podaří vytvořit skutečně mistrovské dílo. Pro koho však to sladké potěšení pekl?

Maminka ho tajně jedním očkem sledovala z druhého koutku kuchyně, ale nebylo mu třeba pomáhat. Mohl by vařit a péct i poslepu. A dnes mu to šlo obzvláště snadno. Bruno totiž pekl dort, který měl být překvapením pro jejich tatínka.

Pracuje jako lékař v lesní nemocnici. Často mívá noční, ba i víkendové služby. A tak, ať se to Medvídkům líbí, nebo ne, připadla mu na třetí červnovou neděli služba na pohotovosti. Jistě se však ptáte, jak souvisí dort s jejich tatínkem a třetí červnovou nedělí...

Celé to vlastně vymyslela Brunova sestřička Mila, která snad měla přečtené všechny knihy světa. Poté, jako (skoro) zapomněli na Den matek, si poučená malá medvědice vysondovala všechny existující svátky a úhledně je sepsala do kalendáře. A co se nestalo? Zjistila, že třetí červnová neděle patří Dni otců.

Medvídci a Den otců

"Konečně má i táta svůj vlastní tematický svátek!" křičela vesele a hned svým sourozencům vyprávěla, co se dozvěděla. "Věděli jste, že Den otců je vlastně velmi starý? Evropané prý vzdávají úctu všem otcům již od středověku, a to v den svatého Josefa, což je devatenáctý březen. Dnes však většina zemí slaví Den otců během třetí červnové neděle. A víte, proč?

Vše se začalo v roce 1908 neštěstím v dole, v americkém městě Fairmont, při kterém zahynulo až 361 mužů. Ti po sobě zanechali množství smutných rodin a zejména dětí. Jak si uctívali jejich památku v kostelích po celé zemi, objevila se myšlenka věnovat otcům samostatný svátek," prozradila Mila.

"Existuje však ještě jedna verze příběhu, podle které inspirovala vznik Dne otců žena jménem Sonora Smart Dodd. Vyrůstala spolu s dalšími pěti sourozenci na malé farmě, a protože jim maminka velmi brzy zemřela, o všechny děti se staral otec, veterán z občanské války. Sonora si při oslavách Dne matek velmi přála, aby se stejné úcty dostávalo i otcům. A přestože původně mělo jít o pátý červen, což bylo výročí smrti jejího otce, první oslavy Dne otců se pro špatné načasování odsunuly na třetí červnovou neděli. Právě toto datum si svátek zachoval dodnes," dodala jedním dechem Mila.

Medvídci se shodli, že i oni musí pro svého tatínka připravit překvapení. Oli se nabídl, že mu hned na další den pomůže v dílně udělat pořádek, protože mu to sliboval už velice dlouho. A Bruno, jelikož byl domácím kulinářským králem, se rozhodl upéct ten nejlepší dort, jaký jen uměl stvořit. Protože tatínek si rád pochutnal na zákuscích, a to především při nedělní kávičce. Hotový dort zabalili a rozhodli se navštívit tátu v nemocnici.

Mila se nejdříve neuměla rozhodnout, čím by tatínkovi udělala největší radost, pak však vzala papír, pero i pastelky a zavolala ke stolu i své dva bratry. Po třech hodinách rozprostřela na tabuli velký výkres s pěknými kresbami a úhledným textem. Když si ho maminka medvědice přečetla, byla velmi dojatá. Na výkrese totiž stálo:

10 důvodů, proč tě milujeme, tatínku!

  • Jsi velice odvážný, protože se nebojíš jít v noci do sklepa ani na půdu. Nebojíš se ani bouře a ani sousedova psa.
  • Mnoho pracuješ, abys pomohl léčit co nejvíce zvířátek v lese. A myslíme si, že to děláš rád a to je na tom hezké.
  • Miluješ maminku a připravuješ jí kdejaké překvapení. Jako naposledy, když jsi jí v dílně vyrobil z palet stůl do obývacího pokoje a natřel si ho takovou pěknou modrou barvou, neboť tu má nejraději. To bylo fakt "mega"!
  • Jsi silný, jako nikdo na světě. Otvíráš konzervy, které nikdy nejdou otevřít, přenášíš nábytek, vyhazuješ nás vysoko do vzduchu a nosíš nás donekonečna na rukou, když nás už bolí nožičky. (P.S .: Oli se ptá, jak to děláš, neboť i on by chtěl být tak silný jako ty...)
  • Nikdy nepanikaříš a vždy víš, co dělat. Když se porouchá auto na silnici, když začne stávkovat pračka, když se ztratíme na výletě… Pokaždé najdeš řešení.
  • Nestaráš se o to, že něco může vyznít trapně. Nemáš problém zpívat si s Milou na plné hlasivky písničky z pohádky Frozen a pokud Bruno omylem něco pomotá, ty naschvál uděláš ještě větší hloupost, aby se mu nikdo nesmál.
  • I když jsi unavený po službě v nemocnici, vždy večer přijdeš do našeho pokojíčku a přečteš nám pohádku. (Mila si pamatuje, jak si ji před rokem celou noc nosil na rukou z pokoje do pokoje, protože ji strašně bolelo ouško. Když bude příště bolet ouško tebe, určitě nás vzbuď, my se o tebe postaráme!)
  • Odpovídáš nám na všechny otázky. Ale také se nás hodně ptáš, například, jak se máme, co se nám líbí, co bychom chtěli dělat, když budeme velcí. Dokonce ani Olimu jsi neřekl, aby si rozmyslel ten nápad s cestou kolem světa. Všichni se mu vysmívají, ale ty mu věříš.
  • Stále děláš směšné věci. Když jsme smutní, vyprávíš kdejaké vtipy a děláš ze sebe šaška, ale slibujeme, že to nikomu neřekneme. :-) 
  • Vždy všechno víš. Kdy letěl první člověk do vesmíru, proč se zem točí kolem slunce... I my jednou chceme být tak moudří jako ty... Velice tě milujeme!

Možná opravdu stačí potěšit tatínka tím, že mu děti napíší nebo od srdce řeknou, proč ho mají rádi. Nezapomeňte na třetí červnovou neděli! Den otců je třeba náležitě oslavit. :-)