Poznejte kouzelnou sílu medvědího česneku!

5 min.
25. bře'19

Že jste ještě nestihli přivítat jaro, ačkoli první jarní den už máme za sebou? Přivítejte ho nyní jedním z mnoha zázraků, kterým je nepochybně medvědí česnek. Připravte z této léčivé rostliny chutná jídla pro celou rodinu, které vás nadopují vitamíny. A to přece po zimě všichni potřebujeme, či ne?

Medvědí česnek je pro mnohé milovníky zdravého jídla skutečným důkazem toho, že jaro je už konečně tady. Kuchyň opět ožije čerstvými surovinami, které jí v zimě tak velmi chyběly. Medvědí česnek si však nevychutnávají pouze lidé, ale i zvířata v přírodě. A nejvíce ze všeho medvídci! Ano, i ti naši – Oli, Bruno a Mila. Medvědí česnek se totiž nenazývá medvědím jen tak pro nic za nic. Proslýchá se, že je první rostlinkou, kterou medvěd sní po probuzení ze zimního spánku.

Medvědí česnek či konvalinka?

Ti, kteří se s medvědím česnekem ještě osobně nesetkali, si ho mohou velmi snadno splést s konvalinkou – sice krásně vonící, ale jedovatou rostlinou. A právě vůně je hlavním indikátorem, díky kterému konvalinku rozeznáte od medvědího česneku. Medvědí česnek má totiž výraznou česnekovou vůni, která konvalince chybí. Stačí, když během sklizně očicháte listy bylinky, popřípadě je utrhnete a promnete mezi prsty, čímž se vůně ještě více uvolní. Samozřejmě, tyto dvě rostliny se liší i květy, ale medvědí česnek se již po rozkvetení nesbírá, protože v tomto stádiu už ztrácí nejen chuť, ale i významné vitamíny. Na fotce níže můžete vidět konvalinku s jejími květy a listy.

Konvalinka kvet

Léčivé účinky k nezaplacení

Medvědí česnek je v kuchyni oblíbený nejen díky své chuti, ale vděčí za to zejména svým léčivým účinkům, které lidé znají již tisíce let. Poznejte je i vy a objevte léčivou sílu medvědího česneku:

  • Má vynikající detoxikační schopnost. Tu ocení zejména ti z vás, kteří si každoročně na jaře dopřejí perfuzní kúru.
  • Posiluje imunitu. Po zimě je lidský organismus oslabený a budování imunity časté teplotní změny na začátku jara vůbec nepomáhají. Konzumace medvědího česneku si s tím však hravě poradí.
  • Snižuje krevní tlak. Stejně jako běžný česnek, i ten medvědí si dokáže poradit s vysokým krevním tlakem, ale i s jinými srdečně-cévními onemocněními.
  • Pomáhá bojovat s migrénami a bolestmi hlavy.
  • Pomůže ulevit při žaludečních potížích, například při zácpě, plynatosti, ale i průjmu. Výrazná chuť česneku dokonce pomůže vypudit z těla hlístice.
  • Léčí onemocnění horních cest dýchacích, jakými jsou například astma či zánět průdušek.

Základem je pesto!

Základem většiny receptů z medvědího česneku je právě pesto z něj. To si připravíte velmi jednoduše a jeho obrovskou výhodou je to, že jej můžete skladovat v lednici, kde vám vydrží až do příští sezóny. Předem připravené pesto vás zachrání v nouzi, ale i tehdy, když spěcháte a na přípravu oběda máte pouze pár minut.

Ingredience

  • 200 g medvědího česneku
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl
  • 150 g ořechů (nemusí být)

Postup

Listy medvědího česneku důkladně omyjte pod tekoucí vodou a následně vysušte utěrkou. Do mixovací nádoby nalijte olivový olej, přidejte medvědí česnek, podle chuti sůl a ořechy (vlašské, kešu, piniové). Všechny suroviny spolu mixujte, dokud nemá pesto krémovou konzistenci. Takto připravené pesto uskladněte v zavařovacích sklenicích a skladujte v lednici nebo na tmavém, chladném místě. Pokud chcete, aby vám pesto vydrželo co nejdéle, zalijte ho tenkou vrstvou olivového oleje a můžete tak učinit vždy, když z něj odeberete. Pesto z medvědího česneku stačí pouze smíchat s uvařenými těstovinami, posypat strouhaným sýrem a oběd je na světě!

Medvedi cesnak pesto

Máslo s medvědím česnekem

Je pro vaše děti obyčejné máslo příliš nudné? Osvěžte jim snídani máslem z medvědího česneku! Perfektně se hodí nejen na čerstvý chléb, ale i na teplé topinky či dokonce na grilované maso a steaky.

Ingredience

  • 250 g kvalitního másla – změklého
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

Listy medvědího česneku omyjte a nasekejte nadrobno. Důkladně smíchejte s máslem pokojové teploty, podle chuti osolte a můžete přidat i jiné koření. Takto připravenou směs lze skladovat v nádobce v lednici po dobu cca dvou týdnů, nebo jej můžete uskladnit v mrazničce, kde na vás bude čekat klidně i celý rok.

Medvedi cesnak kvet

Polévka z medvědího česneku

Medvědí česnek o své bohaté léčivé účinky nepřijde ani tepelnou úpravou. Dalším skvělým receptem, který si zamiluje celá rodina, je krémová polévka z medvědího česneku s křupavými krutony.

Ingredience

  • plná hrst medvědího česneku (cca 100 g)
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • 1 jarní cibulka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidejte očištěný a nakrájenou bramboru a umytý nasekaný medvědí česnek. Suroviny zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořeny, osolte, opepřete a nechte vařit asi 20 minut, dokud nebude brambora měkká. Po uvaření vše spolu pořádně mixujte, dokud polévka není jemná a krémová. V případě potřeby ji lze zředit vodou. Polévku před podáváním ozdobte křupavými krutony a nasekanou jarní cibulkou.

Přejeme Vám nejen krásné jaro, ale i chutnou a léčivou sezónu medvědího česneku!