Bazén, jezero nebo moře? Jaká voda je pro děti nejvhodnější?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
7 min.
11. čec'19

Slunce svítí, voda láká... ale jaká? Upřednostnit v létě přírodní jezera, koupaliště, thermal parky nebo vsadit raději na slanou mořskou vodu? V jaké vodě vašim dětem hrozí minimální riziko infekcí a kde se nejlépe zabaví? Čtěte dál a nezapomeňte balit – jde se k vodě!

Na otevření letní koupací sezóny čekají mnohé děti. Předznamenává to totiž jedno – dvouměsíční prázdniny! Děti by je nejraději strávily hravostí ve vodě, ale neuvědomují si, že rodičům dá někdy pořádně zabrat vybrat to správné místo. Sepsali jsme pro vás proto seznam plusů a minusů, které na vaše mrňousky číhají na koupalištích, v jezerech, ale i v moři.

Koupaliště

Vara stranduri

Plusy

  • Plavčík. Jednou z největších výhod koupališť je jistě přítomnost plavčíků, kteří dohlížejí na bezpečnost lidí. Máte tak jistotu, že i když na chvíli odvrátíte oči od bazénu, ve kterém se koupou vaše děti, vždy budou v bezpečí a pod dozorem zkušených plavčíků.
  • Občerstvení. Zapomněli jste si doma občerstvení k vodě nebo jste prostě neměli čas? Nevadí! Na koupališti se vždy najde alespoň jeden stánek s občerstvením či bufet, který vás zasytí. Langoše a hotdogy prostě patří k vodě mnohem více, než například domácí bagety. 
  • Kontrolovaná voda. Je to právě čistota vody, která nakonec přesvědčí rodiče, aby vzali děti na koupaliště a ne k jezeru. Voda v bazénech by totiž měla být kontrolována hygienou a riziko infekce by tedy mělo být minimální.
  • Tobogany a skluzavky. Cílovou skupinou koupališť jsou bez debaty děti, kterým jsou přizpůsobeny i atrakce. Vaši rošťáci se mohou na koupalištích vyřádit na toboganech a skluzavkách a v případě velkých termálních koupališť je čeká i množství jiné zábavy.

Minusy

  • Placený vstup. Se všemi výhodami, které jsou na koupalištích k dispozici, je vstup tím, co mnohé lidi od návštěvy koupaliště odrazuje. Vstupné však na koupalištích nezvykne být vysoké – celodenní vstupné se pohybuje většinou od 120 do 200 Kč. Samozřejmě, v případě návštěvy termálních koupališť třeba počítat s vyšším vstupným.
  • Více lidí na menší ploše. Ještě před návštěvou koupaliště třeba počítat s tím, že tam bude hlava na hlavě. Během léta se chce každý zchladit v příjemné vodě a koncentrace lidí v malých bazénech je opravdu vysoká. Pokud tedy preferujete spíše soukromí a ticho, vydejte se raději k jezeru.
  • Málo stínu. V létě si děti rády užívají sluneční paprsky, ale nemyslí na to, že dlouhý pobyt na slunci škodí. Na mnoha koupalištích nemáte vždy možnost vybrat si místo na deku pod stromem. Ideálním řešením jsou plážové stany, které nezabírají mnoho místa, ale svůj účel splní dokonale.
  • Omezené otevírací hodiny. Přišli jste domů z práce a rozhodli jste se, že vezmete děti na koupaliště? Dejte si pozor na otevírací hodiny – koupaliště nejsou otevřeny non-stop a vám se může klidně stát, že zaplatíte vstupné a po hodině budete muset odejít. Některé koupaliště však provozují i ​​noční koupání, které může být pro děti skvělým zážitkem.

Jezera

Leto jazero

Plusy

  • Vstupné zdarma. Alespoň v drtivé většině případů se za vstup k jezeru neplatí. To však s sebou přináší několik negativ – vstup na koupaliště není pro nic za nic placený.
  • Žádné otevírací hodiny. K jezeru můžete přijít, kdy se vám zachce a také čas odjezdu závisí jen a jen od vás.
    Větší vodní plocha, která nabízí více možností na zábavu. Součástí některých jezer jsou i půjčovny vodních šlapadel či klasických loděk na plavbu.
  • Možnost přinést si vlastní nafukovačky. Na koupalištích je většinou zakázáno vjíždět do bazénu s vlastními nafukovačkami, které zabírají mnoho místa. V jezerech tento problém nehrozí, protože každý má místa až-až. Děti jsou tedy vítány i s různými hračkami k vodě.
  • Více stromů. Ať už přijedete k jezeru kdykoliv, vždy bez problémů najdete volné místo pod stromem, které vám i vašim dětem zajistí dostatek stínu.
  • Možnost opékání. Pobyt u jezera se nemusí omezovat pouze na koupání. Mnohá jezera disponují ohništi, která můžete kdykoliv využít. Stačí si jen donést pochoutky, které chcete opékat, nasbírat dřevo a pustit se do toho.
  • Vstup se psem je povolen. Máte pejska, který je zvyklý na vaši přítomnost? Vezměte ho s sebou k jezeru! Potěší se nejen váš chlupáč, ale i děti, které budou mít o zábavu postaráno.

Minusy

  • Voda není nejčistší. Na rozdíl od chlorované vody na koupalištích je voda v jezerech prostě přírodní. Obsahuje řasy, listy, větve ze stromů a v neposlední řadě v ní žijí i ryby, labutě a kachny.
  • Chybí plavčík. Velkým mínusem je v případě jezer nepřítomnost plavčíka. Musíte se tedy spolehnout pouze na sebe a děti mít pod neustálým dohledem.
  • Přítomnost rybářů a pejskařů. Ne každý rodič počítá s tím, že u jezera najde kromě koupajících se lidí i rybáře a pejskaře. Pokud vám jejich přítomnost překáží, zjistěte si předem, jak je to s jezerem, ke kterému se chystáte vy.
  • Chybí občerstvení. Před odjezdem k jezeru třeba myslet na to, že stánky s občerstvením mohou chybět. Dobrou zprávou však je, že mnohá jezera mají vyhrazené místo pro ohniště.

Moře

Leto more

Plusy

  • Slaná mořská voda má dezinfekční účinky. Riziko infekcí je tedy minimalizováno a přispívá k tomu i fakt, že voda se v moři hýbe a neustále se tak vyměňuje.
  • Pobyt u moře působí léčivě i na onemocnění dýchacích cest. Kromě kožních problémů může dovolená u moře pomoci i dětem, které trpí astmatem nebo jinými dýchacími onemocněními. Podobné účinky má například i pravidelný pobyt v solné jeskyni.
  • Obrovský zážitek. Není pochyb o tom, že vidět na vlastní oči krásné modré moře je zážitkem na celý život. Děti si z dovolených u moře odnášejí množství zážitků, na které budou ještě dlouho vzpomínat.
  • Vhodné i pro miminka od 6. měsíců. Na rozdíl od koupališť s chlorovanou vodou je slaná voda vhodná i pro miminka, která již dovršila půl roku.

Mínusy

  • Vzdálenost. Jako první vás jistě napadne, že moře není zrovna za rohem. S dálkou bezprostředně souvisí i finanční stránka – dovolená u moře je nákladnější než pobyt na koupališti či u jezera a ne každý si ji může dovolit.
  • Velké vlny. Právě vlny jsou to, co mnohé láká k moři, ale je to zároveň něco, před čím je třeba mít respekt. Pokud se vydáte k moři, mějte děti vždy pod dozorem a v době přílivu se s nimi zdržujte zejména při břehu nebo se koupání v moři zcela vyhněte.

Ať už se rozhodnete s dětmi vydat kamkoliv, nezapomínejte v první řadě na maximální bezpečnost, kterou vám nezaručí ani neustálá přítomnost plavčíka. Pobyt na slunci střídejte s pobytem ve stínu, pijte dostatečné množství tekutin a pravidelně sebe i děti natírejte opalovacím krémem.