Letní pochoutky pro malé i velké

  Kategorie: Vaříme pro děti,
4 min.
17. čen'19

Toto léto nebude jen horké, ale i sladké! Oslaďte sobě i svým dětem blížící se letní prázdniny těmito chutnými dezerty a osvěžujícími nápoji z kuchyně značky Beaba. Vyložte si na chvíli nohy, obklopte se rodinou a užívejte si jedinečnou atmosféru pohody, kterou s sebou léto přináší.

Čerstvé sezónní ovoce, trochu exotiky, led a originalita – i takto by se daly shrnout následující 4 recepty, které vám přinášíme ve spolupráci s francouzskou značkou Beaba. Množství ingrediencí v receptech odpovídá jedné dětské porci, ale na těchto dezertech si zaručeně pochutnají i dospěláci, proto se nebojte množství znásobit.

Francouzský dezert clafoutis s třešněmi

Recepty francuzsky dezert

Slyšeli jste už o dezertu jménem clafoutis? Jde o tradiční francouzský dezert, který připomíná oblíbenou bublaninu. Je výbornou pochoutkou pro děti, ale i dospělé a v kombinaci s čerstvým ovocem přímo ze zahrady chutná skvěle.

Ingredience

  • 1 menší vejce
  • 30 ml mléka
  • 7 g másla
  • 10 g cukru
  • 18 g mouky
  • 50 g třešní

Postup

Třešně důkladně omyjte, rozdělte na polovinu a odstraňte pecky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte chvíli povařit, dokud se obě suroviny nespojí. Přidejte vajíčko, mouku a cukr a promíchejte. Formu na clafoutis spolu s třešněmi vložte do parního vařiče, na třešně navrstvěte „těsto“ z pánve, zakryjte, dolijte vodu po úroveň 3 a nechte vařit. Po uvaření dezert nechte vychladnout, posypte práškovým cukrem, ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.

Jablečno-třešňový pudink

Recepty puding

Už jste někdy připravovali pudink „od základů“? Vyzkoušejte to nyní! Tato chutná a výživná verze může být klidně i součástí hlavního jídla či snídaně, ale děti jistě nepohrdnou ani dezertem v takové podobě. Pudink se má sice podávat teplý, ale během extrémních veder jej můžete zchladit v ledničce a podávat jako osvěžující dezert.

Ingredience

  • 30 g staršího chleba
  • 50 ml mléka
  • 1 menší vajíčko
  • 20 g jablek
  • 20 g třešní

Postup

Starší chléb nakrájejte na menší kousky, namočte ho do mléka a nechte odstát. Po pár minutách, kdy bude chléb dostatečně nasáklý mlékem, ho rozmačkejte pomocí vidličky a následně dejte do mixéru. Přidejte vajíčko a rozmixujte. Jablko oloupejte, omyjte, odstraňte jadérka a nakrájejte na malé kostičky. Umyjte i třešně a vyndejte pecky. Ovoce přidejte k chlebové směsi a opět rozmixujte. Takto připravenou směsí naplňte formu, vložte ji do parního vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a uvařte. Nechte chvíli vychladnout, ozdobte čerstvým ovocem a podávejte, dokud je pudink ještě teplý.

Piña colada pro nejmenší

Recepty pina colada

Přemýšlíte nad tím, jak děti osvěžit, ale zároveň jim nabídnout něco chutného? Na pomoc přichází dětská piña colada! Tento oblíbený drink pro dospělé má i svou nealkoholickou verzi, která je díky přidanému kokosu bohatá na zdravé tuky. A obrovským plus je kokosové mléko bez laktózy, takže drink je vhodný i pro malé alergiky.

Ingredience

  • 160 g ananasu
  • 20 ml kokosového mléka
  • 2 čajové lžičky strouhaného kokosu

Postup

Ananas oloupejte, opláchněte v čisté vodě a nakrájejte na malé, cca 1 cm velké kostky. Vložte ho do parního vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a uvařte. Po uvaření slijte ananasovou šťávu do sklenice – později se vám bude hodit. Ananas spolu s kokosem a kokosovým mlékem rozmixujte a v případě, že je piña colada hustá, zřeďte ji ananasovou šťávou. Nápoj podávejte chlazený a ozdobený plátkem ananasu. Na zdraví!

Melounová limonáda

Recepty melonova limonada

Během horkých dní nic nepřináší lepší osvěžení než slaďoučký meloun plný vody. Tekutiny přijaté ze šťavnatého melounu dětem pomohou dodržet pitný režim, který je v létě nesmírně důležitý. Dejte si záležet na výběru melounu, aby byla limonáda slaďoučká a nezapomeňte ani na vodu z pomerančových květů, která nápoji přidá na svěžesti.

Ingredience

  • 130 g červeného melounu
  • voda z pomerančových květů

Postup

Meloun omyjte pod tekoucí vodou, nakrájejte a odstraňte slupku a semínka. Potom meloun nakrájejte na malé kousky a rozmixujte. Pokud je to nutné, dolijte čistou vodu a nakonec přidejte pár kapek vody z pomerančových květů.

Tak co řeknete, vychutnáte si léto naplno? Více receptů Beaba naleznete v ilustrované kuchařce, která obsahuje až 80 zdravých a zároveň chutných receptů. Knihu naleznete zde.