Velký manuál první pomoci – jak řešit nejčastější letní úrazy dětí

  Kategorie: Zdraví dítěte,
10 min.
31. čec'17

Léto láká ven a dětičky prostě neumí odolat. Samozřejmě, hýbat se na čerstvém vzduchu je pro zdraví dětí nesmírně prospěšné. Pobyt v přírodě, na ulici či v domácím prostředí však ukrývá i množství nástrah. Prostopášnost spojená se zvědavostí či neopatrností může vést k bezpočtu úrazům, které jsou typické pro tuto sezónu. Jak si s nimi poradit?

Nástrahy číhající na děti venku

Někdy se zdá, že není nic lehčího než zranit se při honičce, pádu z prolézačky, jízdě na kole, skákání na trampolíně či skotačení v nafukovacím hradě. Pokud dítě spadne, může si kromě zlomenin způsobit pohmožděniny, vymknutý kotník, naražená kolena, otoky, větší či menší rány.

Zraněn kluk

Lehká poranění

Pokud jde jen o mírnou ránu nebo otok po pádu, stačí na bolavé místo přiložit ledový obklad, pak můžete nanést protizánětlivou mast a překrýt ji elastickým obvazem. V případě, že si děťátko úrazem způsobí ránu či odřeninu, je třeba místo v první řadě vydezinfikovat. Samozřejmě, bude ho to bolet, proto se ho snažte uklidnit. Dezinfekce je nutná zejména v případě, jestli jde o hlubokou řeznou ránu. Tehdy určitě nepoužívejte pouze čistou vodu.

Pozor na štípnutí

Dětičky může uštknout plaz nebo je bodne hmyz. Po štípnutí včelou či vosou pokožka oteče, zčervená, ale doprovází to i svědění či bolest. Pokud o alergii na bodnutí včelou nebo vosou nevíte, raději vyhledejte lékaře. V opačném případě stačí otok zmírnit studeným obkladem a natřít ho krémem proti svědění, ideálně s chladivým efektem. Při horších projevech a alergii se dětem podávají antihistaminika, které působí protizánětlivě.

Pokud dítě během procházky v přírodě kousne jedovatý had, mohou se objevit bolestivý otok, krevní výron či dokonce puchýře. Jed totiž poškozuje nervy, proto v místě vpíchnutí může postižený cítit i mravenčení nebo dokonce křeče. Je důležité, abyste co nejdříve vyhledali lékaře. Zároveň se však snažte o to, aby se dítě hýbalo co nejméně, proto ho raději neste na rukou nebo nosítkách. Místo vpichu zároveň umístěte nad úroveň srdce, aby se zpomalil krevní oběh, ránu vydezinfikujte a nechte volně krvácet, v důsledku čehož se vyčistí.

Nepříjemnou "nehodou" bývá i přisátí klíštěte. Vyndat se dá snadno. Pokud však trávíte hodně času v přírodě, pořiďte si raději speciální pinzetu na jeho snadnější odstranění. Nikdy však klíště nepotírejte krémem ani olejem, sice ho to zadusí, ale zároveň při tom může do rány vypustit sliny plné choroboplodných zárodků. Chyťte ho tedy raději pinzetou za hlavičku co nejblíže u kůže a opatrnými kývavými pohyby do stran jej uvolněte z rány. Potom ho i s hlavičkou vytáhněte kolmo ven. Místo následně vydezinfikujte, nejlépe jodovou tinkturou. Pokud zůstane kousek klíštěte v ráně, vyhledejte lékaře, který postižené místo zkontroluje a zbytek klíštěte vytáhne.

Štípance od hmyzu

Jak zastavit krvácení

Dítěti se mohou přihodit i vážnější úrazy, třeba zlomenina nebo zranění, která vyžadují přivolání záchranky. Lékaře vyhledejte, pokud jde o hlubokou či doširoka otevřenou ránu, když rána nepřestává krvácet nebo pokud jde o kousnutí.

Na prvním místě se vždy snažte zastavit případné krvácení. Teprve pak volejte první pomoc – univerzální číslo 112 nebo klasiky linku 155. Lékaři také doporučují komunikovat s pohotovostí pomocí hlasitého reproduktoru a zároveň ošetřovat malého pacienta. Pokud jste v domácím prostředí, je ideální, když na dezinfekci či zastavení krvácení použijete jednorázové rukavice, abyste ránu svýma rukama neinfikovali.

Pozor na předměty, které zůstaly zaklíněné v ráně – raději jejich odstranění svěřte odborníkům, krvácení by totiž mohlo zesílit. Postižené místo pouze jemně obvazujte obvazem.

Větší krvácející ránu ošetříte tak, že postižené místo nejdříve zvednete nad úroveň srdce podobně jako při uštknutí hadem. Když na poraněnou oblast přiložíte první obvaz, jemně na ránu zatlačte prsty nebo dlaní, a to na 3 až 5 minut, poté místo pevně zabalte a znehybněte. Jestliže krev prosákne na povrch, nikdy ránu neodvazujte, ale použijte další obinadlo.

Krvácení na krku zastavíte tak, že na ránu přiložíte prst. Krvácení na hrudi pomůže sterilní obvaz doplněný neprodyšnou fólií. Při krvácení z nosu stačí na zátylek přiložit studený obklad a stisknout kořen nosu.

Ošetřená rána by se do dvou dnů měla začít hojit. Pokud však sledujete, že dále červená, puchne nebo hnisá, případně je spojena s horečkou či třesavkou, je třeba dítě dopravit na pohotovost.

Těžkosti s dýcháním

Celý čas, jak dítě ošetřujete, si s ním povídejte a ptejte se ho, co ho bolí a jak moc. Sledujte, zda dokáže adekvátně reagovat a zda nemá problémy s dýcháním. Pokud tušíte komplikace, nikdy ho neukládejte ležmo, ale raději ho nechte oddechovat v polosedě, případně jej opřete na stranu, kde se nachází rána.

Specifickou situací je dušení miminka. Tehdy ho chyťte za dřík a převraťte hlavou dolů. Pokud spapalo nějaký předmět, poklepejte ho mezi lopatkami, aby se uvolnil a děťátko ho mohlo vykašlat. Větší děti stačí dát do předklonu a rovněž poklepal mezi lopatkami.

Nácvik oživování dítěte

Oživování dítěte

Co však, když dítě přestane dýchat? Pokud drobeček nereaguje a vy si nejste jisti, zda alespoň slabounko nedýchá, existuje starý trik – jestli máte v kabelce po ruce malé kapesní zrcátko, přiložte mu ho k ústům a sledujte, zda se orosí. Pokud ano, znamená to, že děťátko dýchá.

K zástavě dýchání může snadno dojít při úrazu na hřišti, při nehodě, ale i v bazénu či v moři. V tomto případě je třeba se za všech okolností pokusit o oživování. Pro děti, které nemají takové rezervy kyslíku jako dospělí, je to extrémně důležité.

Specifickým případem je oživování dítěte při zranění elektrickým proudem. Ošetřujte ho zásadně s gumovými rukavicemi, protože byste se sami mohli zranit.

Nejprve zkontrolujte ústní dutinu a vyčistěte ji, pokud je to nutné. Je třeba vyndat jazyk, pokud je zapadlý, ale také je nezbytné odstranit vodu, krev nebo zvratky. Potom následuje samotné oživování. Samozřejmě, postup při resuscitaci dítěte se ve srovnání s dospělými odlišuje.

Zakloňte děťátku hlavu, zacpěte nosík a udělejte první vdech. Je důležité, abyste po každém vdechu odklonili hlavu a zhluboka se nadechli. Po prvním vdechu pozorně sledujte, zda se hrudník děťátka zvedá. Pokud ne, následuje masáž srdce, a to následovně:

  • Kojencům stačí mačkat hrudník na spojnici prsních bradavek jen jedním prstem. Dětem do jednoho měsíce se dýchání a masáž správně poskytuje v poměru 1:3.
  • Dítě do jednoho roku oživujete stejným způsobem, hrudník však můžete přitlačit už dvěma prsty.
  • Dětem od 1 do 8 let je třeba při masáži srdce zatlačit dlaní jedné ruky na dolní okraj hrudní kosti. V tomto případě platí poměr 1:5, tedy pět stlačení na jeden vdech.
  • U větších dětí se poměr vdechů a přitlačení zvyšuje na 2:15.

Sám doma a bolavý

Pokud je dítě doma, to vůbec neznamená, že je v bezpečí. Naopak, rodiče by se nikdy neměli spoléhat pouze na to, že mladší ratolesti uhlídají například jejich starší sourozenci. Děti by měly být pod dozorem zodpovědné dospělé osoby.

Dítě a čistící prostředky

Jak „hasit“ popáleniny?

K popáleninám může dojít velmi snadno, například převrhnutím hrnku s horkou kávou nebo hrnce ze sporáku. V tomto případě platí zásada – nikdy netrhat textilii, která se přilepila ke spálenému místu. Nepokrytou spáleninu vložte na 10 minut pod tekoucí studenou vodu. Pokud má děťátko na postiženém místě puchýře, rozhodně je nepropichujte, pouze překryjte čistou gázou. Návštěvu lékaře byste určitě neměli odkládat.

O tom, jak si pro změnu poradit se spáleninami od slunce a s úpalem, se můžete dočíst v jednom z našich předchozích blogů.

Nevydařená ochutnávka

Ačkoliv zvědavost dětí je třeba podporovat, bohužel, může přivodit i různé nehody. Nejmenší totiž s velkou radostí ochutnávají všechno, co jim přijde do cesty, včetně věcí, které rozhodně nejsou určeny k jídlu. Lákají je lahvičky kosmetických přípravků, krémy, šampóny, ale i saponáty a čisticí prostředky v domácnosti, třeba gelové polštářky na praní.

Pokud se děťátko postříká podobným přípravkem, odhrňte oblečení a postižené místo vyplachujte pod tekoucí vodou nejméně 10 minut, ideálně i déle. Podobně je třeba postupovat při styku oka s chemickým prostředkem. V případě, že se váš mrňousek nadýchá výparů, přesuňte ho na čerstvý vzduch a sledujte, zda nemá problémy s dýcháním, kašel nebo tlak na hrudi.

Pokud náhodou vaše ratolest spapá takovou lákavou chemickou "dobrotu", nikdy nevyvolávejte zvracení ani nedělejte výplach žaludku. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, protože děťátko může mít poleptaný jícen nebo žaludek. Zároveň vypláchněte ústní dutinu a podejte mu nešumivý nápoj, vhodné jsou mléko, káva nebo voda, nikoli však ve větším množství než 2 ml/kg hmotnosti dítěte. Přebytek tekutiny totiž může vyvolat zvracení, a tedy i další komplikace.

Děti v bazénu

Hlavní zásady prevence

Na prvním místě je, logicky, vždy snaha předcházet problémům. Popřemýšlejte nad tím, co můžete udělat, abyste úrazům a kaskadérských kouskům svých nejmenších zabránili. Zde je pár tipů:

  • Pokud se děti vozí na kole, skateboardu nebo jiném kolovém "oři", měly by mít na hlavně přilbu, případně taky chrániče na nohách i na rukou. Cyklistické přilby jsou povinné nosit všechny děti do 18 let, a to i při jízdě po chodníku či na pěší zóně.
  • Ještě i v autě musí být děti maximálně chráněny, proto je nezbytnou součástí výbavy autosedačka. Platí to pro všechny děti do 12 let. Autosedačce nesmí chybět tříbodové bezpečnostní pásy a čalouněné boční opěrky hlavy.
  • Na trampolíně by nemělo skákat najednou příliš mnoho dětí, aby si vzájemně neublížily. Pokud jde o ratolest, která je mladší než 3 roky, měla by se na trampolíně bavit pouze pod dozorem rodiče či jiné dospělé osoby.
  • Na koupališti nikdy nenechávejte vaše ratolesti bez dozoru. Pamatujte na to, že nejmenší děti se mohou utopit i ve vodě nižší než 5 cm. Dbejte na to, aby se děti kolem bazénu pohybovaly ve vhodné obuvi, jinak jim hrozí uklouznutí. Domácí bazény buď celé zakrývejte, nebo vypusťte na dobu, kdy si budou děti hrát v zahradě bez vašeho dozoru.
  • Doma se postarejte o to, aby na děti nečíhaly v domě všelijaké nástrahy. Samozřejmostí by měly být zakryté elektrické zásuvky, zábrany na schodech či rohy nábytku opatřené bezpečnostními ochrannými prvky. Nebezpečné předměty, jako například nože, vidličky, léky a chemické čisticí prostředky, patří také mimo dosah dětí.

Jak před letními nástrahami chráníte své děti vy? Podělte se s námi o své dobré rady a zkušenosti. ☺