6+1 tipů na skvělý piknik s dětmi

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
6 min.
15. srp'23

Lákají vás příjemné prázdninové dny ven a přemýšlíte, jaký program zase dětem vymyslet? Co takhle vyměnit klasický nedělní oběd za piknik v přírodě? Poradíme vám, jak ho připravit, na co myslet a kdy jej nejlépe zorganizovat. Spojit dobré jídlo s pobytem venku nebo v přírodě je ideální příležitostí, jak využít letních dnů. Pro děti bude piknik osvěžením prázdninových dní.

Kdy jste byli naposledy na pikniku? Náročná otázka, že? Netrapte se odpovědí a raději začněte hned přemýšlet nad tím, kdy a kam vyrazíte na piknik se svojí rodinou. Krásně naservírované jídlo v objetí přírody (nebo městského parku) chutná mnohem lépe než doma u stolu, kde to všichni členové rodiny znají. Díky našim tipům se rodinný piknik stane tradicí a naplno si jej užije celá rodina.

Louka, park nebo les?

Ujistěte se, že jídlo a vše potřebné pro piknik vám nezabere mnoho místa v autě. Zároveň si musíte být jisti, že pokrmy i servis, včetně nádobí a deky, snadno přenesete. Otevřená prostranství ideální pro piknik obvykle nejsou zcela v dosahu parkoviště. Volte proto raději lehké papírové talíře a kelímky, které navíc nezaberou tolik místa jako klasické. Nechcete přece vypadat tak, že do přírody stěhujete celou kuchyni. Piknik však můžete uspořádat také v městském parku, kam se pohodlně dostanete i městskou dopravou a je velká pravděpodobnost, že v blízkosti bude dětské hřiště, což děti jistě ocení. Máte dostatečně velké děti a kola? Spojte piknik s cyklovýletem, ale opět platí, že to se vzdáleností není třeba přehánět.

Zapomeňte na pravé poledne

Čas, který si zvolíte pro piknik, závisí jen na vás. Uprostřed oběda však může být nejvíce horko, takže vhodnější bude určitě odpoledne až podvečer. Chcete-li dopřát dětem zážitek z oběda na louce, vyhledejte si místo, které je ve stínu, například pod stromy, nebo si doneste i slunečník. Doporučujeme sledovat předpověď počasí a pro piknik zvolit méně horký den. Ideální teplota by se měla pohybovat kolem 25 stupňů a příjemné klima vytvoří i lehký vánek. Ne však vítr, ten by mohl výrazně zmařit vaše plány a pohodový piknik by se rychle změnil na honičku za odfouknutým nádobím.

Rodinný piknik s deťmi

Do čeho sbalit dobroty?

Vyhněte se jídlu, které se může snadno rozehřát, například krémové koláče a zmrzlina. Víme, že ta by děti potěšila ze všeho nejvíc, ale určitě neodmítnou ani doma upečený koláč s ovocem nebo muffiny. Na choulostivější potraviny (sýry a uzeniny) můžete použít přenosný chladicí box, který dokáže udržet potraviny při optimální teplotě i na 10 či více hodin.

Můžete však zvolit i termotašky, které jsou lehčí a vaše jídla ochrání před teplem alespoň během přenosu. Nápojům pomůže, pokud je v lahvičkách před odchodem na chvíli vložíte do mrazničky. Výhodou jsou také chladicí kostky, které nahradí led. Pokud vám počasí přeje a není extra horko, jídlo můžete uložit do slaměného košíku, který vytvoří pravou piknikovou atmosféru.

Deky jsou základ!

Vaše pohodlí zvyšuje také kvalitní přikrývka, kterou rozprostřete na trávník. Ideální je deka se spodní izolační vrstvou. Je lehká, a navíc vás ochrání od případné vlhkosti, například po ranní rose. Nezapomeňte ani na ubrousky, vlhčené ubrousky a repelent. Dovolte dětem vzít si oblíbené polštáře nebo přineste z domu podsedáky. Sezení bude ještě pohodlnější a po vydatném jídle polštáře poslouží přesně tak, jak mají – ke zdřímnutí a zaslouženému relaxu. Ten můžete doplnit společenskými hrami, které zabaví celou rodinu.

Estetické prostírání potěší

Nepodceňujte pěkný design „stolování“ na zemi. Jídlo, které jste si přinesli, rozložte na dece, aby si děti mohly vzít, na co mají zrovna chuť. Kouzlo pikniku spočívá ve volnosti a odpočinku v pěkném prostředí. Prckům se určitě bude líbit, pokud budou moci na piknik použít i své hračkářské nádobí. Mají doma dětský domeček? V tom případě nemusíte chodit vůbec daleko a uspořádejte piknik ve vlastní zahradě. Ano, není to vůbec daleko, ale i dobře známé prostředí umíte při troše fantazie přeměnit na okouzlující místo. A děti se navíc mohou zhostit role hostitelů, což se jim bude určitě líbit.

Piknik s deťmi a jedlo

Vsaďte na jednohubky

Občerstvení připravujte tak, aby jej nebylo třeba krájet přímo na místě. Ideální jsou sendviče, oblíbené „wrapy“, tortilly, jednohubky a drobné zákusky, které budou nachystány tak, aby je děti mohly vzít do ruky a sníst bez použití příboru. Populární jsou také tzv. charcuterie board, které můžete vytvořit také na místě. Tyto desky s jídlem jsou ideální pro „uzobávání“ a nevyžadují namáhavou přípravu. Nezapomeňte na závěr po sobě uklidit a všechny odpadky vzít s sebou.

Tip na chutný sendvič

Uvažujete nad tím, co bude dětem chutnat a co snědí opravdu s požitkem? Tato pikniková pochoutka obsahuje vše potřebné pro děti – ovoce, mléčný výrobek i maso. Kombinace klasických ingrediencí bude díky jablku a zajímavé pomazánce příjemným oživením všedního obloženého chlebíčku. Sendvič můžete servírovat klasicky nebo použít formičky na vykrajování ve tvaru koleček, hvězdiček či jiných tvarů. Tím si děti jistě získáte.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 8 krajíců celozrnného chleba (může být toastový)
  • 1 hrnek strouhaného sýrz čedar
  • 8 plátků kvalitního salámu nebo šunky
  • 1 jablko nakrájené na tenké proužky
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 2 polévkové lžíce hořčice
  • 2 polévkové lžíce medu

Postup:

Nejprve smíchejte majonézu, med a hořčici v malé nádobě a směsí natřete všechny krajíce chleba. Na pomazánku nasypte strouhaný sýr, na to položte plátky salámu, jablíčka a přikryjte zbylými krajíci chleba. Navrstvené sendviče pak křížem překrojte, aby vám vznikly úhledné trojúhelníky nebo je vykrojte formičkami na vykrajování.