5 základních pravidel při výběru školní tašky

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
18. srp'23

Škola volá a o slovo se hlásí i nákup školní tašky. Mnozí rodiče se těchto chvil obávají, protože zatěžují rodinný rozpočet, ale vrásky na čele jim způsobuje i něco jiného. Podle čeho vybrat tu pravou školní tašku? Můžete si vydechnout, protože my jsme toto dilema vyřešili za vás. Pět rad v tomto článku vás provede výběrem školní tašky bez stresu.

Taška, aktovka nebo batoh? Malý, střední nebo velký? Kvalitní nebo levný? S popruhy nebo bez? S přihrádkami nebo pouze s jednou kapsou? Není se co divit, že při výběru školní tašky se rodiče pořádně zapotí. A to se ještě ke slovu nepřihlásily děti… Tak pojďme na to! Náš průvodce výběrem školní tašky pro žáky základní školy vám usnadní rozhodování.

1. Velikost

První otázka, kterou si při koupi školní tašky musíte položit, zní takto: „Kolik let je mému dítěti?" Odpověď na tuto otázku vás přivede k velikosti školní tašky, která bude vašemu žákovi či žákyni perfektně vyhovovat. Mnoho rodičů dělá jednu zásadní chybu, a to tu, že kupují tašku, která „poroste“ s dítětem. Při výběru školní tašky se proto řiďte tímto zlatým pravidlem: Kupujte školní tašku, která vašemu dítěti sedí teď, ne takovou, která mu bude dobrá i za několik let.

Školní taška, batoh či aktovka by v žádném případě neměla školákům sahat níže než po pas. Určitě i vy potkáváte během školního roku v ulicích děti, které kvůli velikosti školního batohu není pořádně vidět. Neudělejte i vy tuto chybu a kupte svému malému studentovi tašku, která bude odpovídat jeho výšce a váze. Tady platí, že hmotnost naplněné tašky by neměla přesáhnout 15 % hmotnosti dítěte.

Školská aktovka Jeune Premier

2. Ergonomie

Při koupi školní tašky upřednostněte dobrý střih a pohodlí před cenou. Abyste předešli bolestem zad a zabezpečili dětem maximální komfort, vyberte školní tašku, která jim na zádech sedí opravdu perfektně. Školní batoh má mít ramenní popruhy utažené tak, aby díky nim batoh visel blízko u hřbetu, což pomáhá udržovat vzpřímené držení těla. Ramenní popruhy by měly být zároveň měkké, polstrované a široké, takže hmotnost tašky se rozloží rovnoměrně na obě strany.

Připoutáním hrudními a bederními popruhy přirozené držení těla ještě více podpoříte, ale dávejte pozor, aby tyto popruhy dítě nikde neškrtily. Školní batoh by neměl být širší než ramena dítěte, na což také rodiče zapomínají. Všímejte si i vyztužených zad tašky z prodyšných materiálů, který zvyšuje komfort nošení.

3. Kvalita

Zřejmě budete v pokušení koupit tašku, která je levná a v případě potřeby ji jednoduše nahradíte další levnou verzí. Mějte však na paměti, že levné batohy jsou nekvalitní, vydrží krátce a z dlouhodobého hlediska mohou dětem způsobit fyzické obtíže. Investice do kvality a ergonomického zpracování školní tašky či aktovky se vám a vašim dětem určitě vrátí. Důležité je zohlednit také materiál, který je vzdušný, a barvy nejsou škodlivé.

Školní tašky Jeune Premier jsou vyrobeny z recyklovaných PET láhví, takže jsou šetrné k naší planetě, ale zároveň jsou díky tomu pevné a odolné. Školní pomůcky této belgické značky jsou voděodolné, což je u dětí obrovské plus. Někdy si totiž prckové zapomenou deštník, ale pár kapek či dokonce liják naše tašky přežijí bez újmy na kvalitě a výhodou je, že je můžete snadno umýt.

Školské tašky Jeune Premier

4. Pohodlí

Pohodlí a praktická stránka při výběru tašky hrají velkou roli. Děti mají většinou jen pár minut na to, aby z tašky vyndaly vše, co potřebují a pak to tam zase uložily. Nezbytností jsou proto jednoduché, ideální magnetické zámky, které se otevírají pouhým stiskem a pohybem. To ovšem není všechno, na co se zaměřit. Dětem určitě nestačí jedna přihrádka, potřebují jich opravdu hodně a na všechny drobnosti. Výhodou je vždy boční kapsa na deštník a láhev s vodou a také přední kapsa na maličkosti.

Ujistěte se, že i interiér tašky je prakticky rozdělen. I zde platí jedno pravidlo – nejtěžší věci by měly být umístěny nejblíže k zádům dětí. Taška díky tomu žáka netáhne dozadu a její váha je rovnoměrně rozložena. Nezapomínejte ani na bezpečnost a vybírejte tašky s reflexními prvky nebo ozdobte školní aktovku reflexními odznaky.

5. Design

A to nejlepší nakonec – krásný design. Ten nesmí správné školní tašce chybět. Bude to vaše dítě, které bude tuto tašku den co den nosit do školy a ze školy, proto jej z procesu výběru nevynechávejte. Design tašky bude odrážet jeho osobnost a bude projevem individuálního stylu. Vzhled tašky se postará o to, že děti se budou do školy těšit a učení pro ně bude zábavou. A pokud k tašce přidáte dokonale sladěné školní pomůcky, stanete se hrdiny svých dětí.

Škola volá!