Jméno pro miminko vybírejte pečlivě

  Kategorie: Miminko a batole,
6 min.
21. zář'17

Pro někoho je výběr jména pro miminko hračkou, mnohé ženy mají už od dětství vysněná jména pro své děti. Jiné páry se zase neumí dohodnout, případně si tím správným jménem nejsou jisté do poslední chvilky. Ať patříte k první či druhé skupině rodičů, otázka – Jak se bude jmenovat? – patří mezi ty nejkrásnější na světě. Pokud nechcete udělat z křestního jména nevhodný dar na celý život, možná vám pomůže pár našich tipů. 

Říká se, že jméno pro dítě je dárkem, který mu dáme na celý život. Je to většinou první věc, nad kterou budoucí rodiče uvažují. Profesor psychologie Adam Alter z Univerzity v New Yorku předpokládá, že pokud dáte dítěti výjimečné jméno, bude si myslet, že je jiné a podle toho se bude i chovat. Takže neobvyklé jméno může vést k nekonvenčnímu a tvořivému myšlení. Něco podobného si určitě mysleli i rodiče malé Gaiai, Laily, Jeannine, Maiai, Tabity či chlapců Mattea, Briana, Dextera nebo Giovanniho. Ano, i s takovými jmény se setkávají české matrikářky. V našich končinách (a hlavně v dětském kolektivu) je však „jinakost“ spíše přítěží, proto si rozmyslete, zda bude dítě ze jména opravdu profitovat, nebo pro něj bude „nevhodným darem“. 

Miminko jméno

Podle čeho vybíráme dětem křestní jména? 

Miloslava Knappová, autorka knihy „Jak se bude vaše dítě jmenovat?“ a soudní znalkyně se specializací na ověřování podob jmen a příjmení, udělala několik výzkumů, které se týkají jmen. Mezi nimi například vztah volby jména k bydlišti, sociální situací či k věku matky. Zjistila, že rodiče nejčastěji vyberou konkrétní jméno, protože se jim prostě líbí. 

Druhým nejčastějším motivem je pojmenování po tatínkovi či po mamince. Rodiče podle ní vybírají křestní jméno podle faktorů, které rozdělila do dvou skupin – jazykové a řeči těla. K jazykovým patří například původ jména, k řeči těla zase společenská obliba, rodinné zvyklosti, sociální postavení, vzdělání rodičů ale i citové podněty a náboženské vlivy. Významnou roli hrají při výběru jména stále rodinné zvyklosti. Dědění jmen pro prvorozené syny či dcery je stále v některých rodinách zakořeněnou tradicí. 

Budoucí maminka

Svátek s netradičním jménem?

Trend globalizace neobešel ani jména pro děti, i v Čechách najdete děti pojmenované jako Zoe, Noah, Damon či Mia. Postačí pouze, pokud jsou jména existující a pravopisná. Nejpopulárnějším jménem pro holčičku byla za minulý rok v USA Sophia. V slovenském žebříčku nejpopulárnějších jmen pro děti za rok 2016 toto jméno vyhrálo také, ale v jeho slovenské verzi Sofia. Česká verze Sofie se již několik let za sebou také umisťuje mezi Top 10. V případě, že vyberete jméno, které se nevyskytuje v žádné z českých příruček, musíte požádat o znalecké ověření vhodnosti daného jména. A v ojedinělých případech může se stát, že příslušná matrika nevezme názor znalce v potaz.

V českém kalendáři přísluší téměř každému dni jedno jméno, někdy je to i několik jmen, případně varianta jména pro ženu a muže. Netradiční nová jména byste v něm hledali stěží. Podle Miroslavy Knappové většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který eventuálně doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, například dle kalendářů starších, církevních a podobně. Jmeniny nebo také svátek je zvyk oslavovat den zasvěcený svatému nebo blahoslavenému z katolického kalendáře.

Druhé křestní jméno mělo chránit dítě

Někteří rodiče se rozhodnou dát dítěti hned dvě křestní jména. Tehdy je důležité vybírat jména, která jsou foneticky v souladu. Ideální je, pokud jsou obě jména podobného původu a nedělají problém při vyslovování. Používání dvou křestních jmen bylo kdysi běžné po celém světě. Děti dostaly jedno jméno, které znali jen nejbližší, a druhé jméno bylo určeno pro ostatní. Rodiče věřili, že tím ochrání křehkou duši dítěte, protože ten, kdo znal pravé jméno osoby, mohl nad ní snadno získat moc. Do matriky můžete dnes zapsat nejvýše dvě jména, které pak budou uvedena na všech oficiálních dokumentech. K tomu úkonu nepotřebujete žádné zvláštní povolení. Prostě jen zapíšete obě jména do formuláře v porodnici, který následně putuje na matriku.

Dítě v kočárku

Změna jména

Při změně jména dítěte s ní musí souhlasit oba rodiče. Změna jména se nepovolí, jestliže by byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého. O povolení změny jména u nezletilého dítěte rozhoduje na základě písemné žádosti matriční úřad v místě jeho trvalého pobytu. Pokud se rozhodnete přidat dítěti druhé jméno, můžete tak udělat na příslušném matričním úřadě, kde je dítě zapsáno. Vyplníte písemné prohlášení o volbě druhého jména a do 30 dnů si vyzvednete nový rodný list. To vše bez poplatku.

Trend jmen pro rok 2018

Magazín Popsugar zveřejnil předpověď oblíbených dětských jmen pro následující rok. V roce 2017 byla v celosvětovém měřítku oblíbená dívčí jména jako Emma, ​​Olivia, Ava, Sophia, Isabella, Mia, Amelia, Charlotte, Harper, Aria a chlapci dostávali jména Liam, Noah, Lucas, Mason, Oliver, Logan, Ethan, Elijah, Aiden či James. V roce 2018 by žebříčkem oblíbených jmen pro miminka měla zamávat dívčí jména Amara, Stella, Nora, Penelope či Lucy a chlapecká jména Jasper, Leo, Sebastian, Félix či Theodore. 

Chlapeček a sourozenec

Jak vybrat jméno pro miminko?

  • Křestní by mělo hodit k příjmení a zvukově ho doplňovat
  • Důležité jsou i délka jména k délce příjmení, pravopis při cizojazyčných jménach a celkový dojem. 
  • Přemýšlejte i nad variabilitou jména, z křestního jména by mělo dát vytvořit několik variant, například Jan, Janeček, Honza, Honzík... Některé se budou používat v dětství, jiné v dospělosti. 
  • Cizí jména mohou být zapsány v cizojazyčné podobě, matrikář ale může zamítnout jméno zapsat i po kladném znaleckém posudku. Pak se mohou rodiče odvolat ke krajskému úřadu a v případě odmítnutí lze podat i správní žalobu.
  • Pokud vyberete dítěti jméno, které není v našem kalendáři, ukrátit ho o jeden svátek, oslavu jmenin.