Zpět ve školních lavicích: Jak udržet děti zdravé?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
28. kvě'21

Děti se po mnoha měsících doma opět vrátily do školních lavic. Rodiče se těší, že se mohou znovu naplno věnovat své práci, ale na druhé straně se obávají, aby se děti ve škole nenakazily. Jak je ochránit nejen před onemocněním COVID-19, ale i před běžným nachlazením, když je už nemáte nonstop na očích?

Mytí rukou, rouška, bezpečný odstup od kamarádů, zdravá strava, dostatek spánku... tyto faktory mají významný vliv na zdraví dětí, které se po dlouhém čase opět setkaly s kamarády a jsou plní elánu. Situace kolem koronaviru je však stále vážná a o zdraví dětí je třeba se starat více než kdykoliv předtím. Jak docílit, aby děti ze školy nepřinesly nákazu?

Naučte je mýt si ruce

Pravidlo číslo jedna, které se skloňuje už od začátku pandemie, je správné mytí rukou. Tento základní hygienický návyk je jedním z nejdůležitějších a zároveň nejjednodušších způsobů, jakým můžeme zabránit šíření chorob. Špinavé ruce roznášejí nejen koronavirus, ale i jiná onemocnění, například enterovirové onemocnění ruka-noha-ústa.

Naučte své děti, kdy si mají mýt ruce – před jídlem, po použití toalety, při čištění svého nosu, po kýchnutí, ale i po příchodu domů ze školy. Důležité je nejen kdy, ale i jak – s použitím antibakteriálního mýdla v teplé vodě po dobu nejméně 60 sekund. Mytí rukou je spolu s nošením roušky, popřípadě respirátoru a dodržováním bezpečné vzdálenosti nejlepší prevencí.

Koronavirus skola hygiena

zdroj foto: Freepik

Posilujte imunitní systém

O imunitním systému jste se zřejmě za uplynulý rok dost naučili, ale opakování je matka moudrosti. Neexistuje žádný zaručený způsob, kterým posílíte imunitní systém dětí, protože organismus každého dítěte je jiný. Pravidelný přísun čerstvé zeleniny, ovoce a v případě potřeby vitamínových doplňků je určitě dobrý začátek, avšak nestačí to.

Dbejte také na dostatek spánku, cvičení, zábavy a snažte se minimalizovat stres. Samozřejmostí je dodržování hygieny. Rodiče možná překvapí, že i přes prevenci většina dětí prochladne 6–8krát do roka, a to z jednoho prostého důvodu – jejich imunitní systém se neustále rozvíjí.

Zdravé návyky už odmalička

Nošení roušky a mytí rukou nestačí, je třeba vaše děti vést i k ostatním zdravým návykům, které se jim hodí i po ukončení pandemie. Nedělit se s kamarády o příbory, nepít z jedné láhve či sklenice, nepůjčovat nikomu roušku/respirátor a nepovalovat ho všude možně. Důležité je nedotýkat se obličeje neumytýma rukama (to ocení zejména v pubertě, když se objeví první akné).

Děti by měly vědět, že při kýchání a kašlání si mají zakrýt nos a ústa, ideálně hygienickým kapesníkem nebo klasickým látkovým kapesníkem. Pokud ho nemají po ruce, postačí i vlastní dlaň, kterou si však potom musí důkladně umýt. V době pandemie je také důležité dodržování bezpečných rozestupů. Všechny tyto preventivní zdravé návyky snižují riziko šíření různých infekčních chorob, včetně žaludečních potíží.

Koronavirus skola ruska

zdroj foto: Freepik

Dejte pozor na úzkost a stres

Stres netrápí pouze dospělé, často je také příčinou mnoha zdravotních problémů dětí. Nekonečné hory úloh, písemky, ústní odpovědi, kroužky, ranní vstávání, vztahy... Děti každý den čelí stresovým situacím, které oslabují imunitní systém a negativně ovlivňují i psychiku dětí. Děti mohou stres a úzkost prožívat i kvůli současné situaci – jakkoli se je snažíte ochránit před novými informacemi, určitě mají o koronaviru základní informace a vědí, jakou škodu dokáže napáchat.

Nevyhýbejte se během rozhovoru s dítětem těmto těžkým tématům a ptejte se pravidelně svých potomků, co je trápí a čeho se bojí. Najděte společné řešení, které jim pomůže zbavit se stresu nebo jej alespoň eliminovat. Některé děti „vypnou“ při pohybu, jiným pomůže psát si deník nebo jít na procházku. Pokud máte pocit, že situace je vážná, nestyďte se a navštivte dětského psychologa.

Zaveďte večerní a spánkovou hygienu

Stres, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, málo spánku, nekvalitní spánek... všechny tyto faktory přispívají k oslabování imunitního systému a častějším onemocněním. Spánek je důležitou součástí fyzického i emočního zdraví dítěte a hraje významnou roli v tom, jak se dětem daří ve škole. Nedostatek spánku vede k nepozornosti, podráždění a pochopitelně únavě, kvůli které se děti nedokážou soustředit na vyučování a nezbývá jim ani dostatek energie na domácí úkoly.

Zaveďte dětem večerní a spánkovou hygienu. Stanovte čas, kdy vypnou počítač, odloží telefon, osprchují se a uloží do postele. Podle Americké akademie spánkové medicíny (AASM) potřebují děti od 6 do 12 let 9–12 hodin spánku a teenageři od 13 do 18 let 8–10 hodin spánku. Minimálně hodinu (ideálně však dvě) před spaním by se děti neměly dívat do obrazovek, protože světla z nich vyvolávají v mozku pocit, že je stále den a podporují pocit bdělosti.

Koronavirus skola

zdroj foto: Freepik

Nastartujte každý den zdravou snídaní

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a u dětí to platí dvojnásob. Vyvážená snídaně bohatá na bílkoviny a komplexní sacharidy je velmi prospěšná pro správné fungování mozku a udržení stabilní energetické úrovně během 12 hodin. Několik studií prokázalo, že děti, které pravidelně snídají, přijímají doporučené množství výživných látek a následně konzumují mnohem méně sladkostí a slaných pochutin.

Zastoupení železa, vitamínů skupiny B a D je o 20–60 % vyšší u dětí, které si pravidelně dopřávají kvalitní snídani a hladina nezdravých tuků a cholesterolu je nesrovnatelně nižší oproti dětem, které nesnídají. Pravidelné snídaně mají pozitivní vliv na kognitivní výkony, zejména pokud jde o paměť a pozornost. Snídaně každé ráno je taktéž součástí ranní rutiny, kterou děti ve školním věku potřebují.

Ve škole na děti číhá mnoho nástrah, které mohou velmi rychle šířit nákazu. Stačí však pár jednoduchých, zdravých návyků, díky kterým si děti ze školy donesou pouze nové poznatky, zážitky a přátelství.