Koronavirus a těhotenství: co všechno potřebujete vědět?

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
20. srp'20

Koronavirus ovlivňuje naše životy již několik měsíců a vypadá to tak, že na odchod se zatím nechystá. Vyléčení pacienti jsou důkazem toho, že COVID-19 se dá zvládnout, ale obavy jsou namístě. Zejména v případě, že jste v očekávání miminka a nevíte, jaké důsledky by měla případná nákaza na plod. Odpovědi na vaše otázky najdete v následujících řádcích.

COVID-19 ve světě nezpůsobil pouze pandemii koronaviru, ale i pandemii strachu. Jelikož jde o nové onemocnění, které není dostatečně prozkoumáno, vědci neumí s jistotou zjistit, jak přesně ovlivňuje nákaza těhotnou ženu a nenarozené miminko. Jaká je šance, že nakažená maminka přenese toto respirační onemocnění na miminko a jaký vliv to bude mít na stále se vyvíjející plod?

Koronavirus a těhotenství

Je zcela přirozené, že v současné situaci se těhotné ženy o koronavirus zajímají o něco více než ostatní lidé. Patří totiž k rizikové skupině obyvatelstva, u které je vyšší riziko nákazy. I při obyčejné chřipce během těhotenství je budoucí maminka vystavena většímu riziku vzniku zápalu plic, což může způsobit různé komplikace v těhotenství, nízkou porodní hmotnost miminka, vrozené vady a může dokonce vyústit až do potratu. Předběžné vědecké výzkumy dokazují, že nákaza novým koronavirem se může chovat stejně.

Třeba brát v úvahu fakt, že těhotné ženy spolu se seniory a lidmi s chronickými onemocněními sice patří k rizikové skupině, ale ohroženy jsou zejména těhulky s rizikovým těhotenstvím, zvláště ženy s preeklampsií, gestačním diabetem a dalšími komplikacemi. Pokud je vaše těhotenství bezproblémové, je velká pravděpodobnost, že takové bude až do konce, a to i v případě nákazy. Totéž platí tehdy, pokud během rizikového těhotenství dodržujete všechna doporučení lékaře, a co nejvíce odpočíváte a zdržujete se doma.Tehotenstvo koronavirus text

Koronavirus a plod: jak ho ovlivňuje?

S novým nakažlivým virem vždy přichází i nová otázka – jaká je pravděpodobnost, že onemocnění přenesu na své nenarozené miminko? U nového koronaviru COVID-19 ještě neznáme přesné statistiky, ale víme, že přenos nemoci z maminky na plod je možný. Takové případy se objevují po celém světě, ale podle slov lékařů se z onemocnění miminka vyléčí poměrně rychle a bez jakýchkoliv komplikací, a to i přesto, že u miminka můžeme pozorovat neurologické příznaky, podrážděnost, tělesnou nepružnost i odmítání mateřského mléka.

Takový případ zaznamenali ještě v březnu v pařížské nemocnici. Miminko, které má dnes nyní téměř 5 měsíců a je zcela zdravé, se podle slov lékařů nakazilo přímo od matky, přičemž nákaza se přenesla přímo přes placentu. Podle provedených testů se virus dostal do placenty, kde se rozmnožil a nakazil tak plod. Lékaři, kteří se problémem dále zabývali, však zhodnotili, že přenos viru z matky na dítě ještě v děloze je velmi vzácný, a to zejména ve srovnání s jinými virovými onemocněními, jakými jsou například zarděnky a Zika.

Dobrou zprávou však určitě je, že většina novorozenců nakažených virem COVID-19 vykazuje pouze mírné příznaky (podobně jako děti) a do několika týdnů se zcela zotaví. Samozřejmě, objevily se i případy s méně šťastným koncem, kdy došlo k předčasnému porodu, či dokonce k potratu. Lékaři však nedokázali s určitostí potvrdit, že tyto komplikace nastaly v důsledku nákazy matky. Je velmi pravděpodobné, že stejná situace by nastala i v případě, že by mamince nepotvrdili pozitivní test na COVID-19.Tehotenstvo koronavirus test

zdro foto: freepik

Jak předejít nákaze?

Pokud se chcete vyhnout nákaze (což chceme pravděpodobně všichni) a jste těhotná, platí pro vás stejná pravidla jako pro ostatní. Omezte (ideálně úplně vynechejte) cestování do zahraničí a také styk s lidmi, kteří se ze zahraničí vrátili, a to hlavně z rizikových zemí. Vyhýbejte se přeplněným prostorům, nevyhledávejte davy a při nákupech noste roušku, rukavice a dodržujte bezpečný odstup.

Na vyšetření k lékaři se pokuste objednat na přesný čas, díky čemuž se v čekárně nebudete tlačit s ostatními pacienty. Důkladně si po příchodu domů myjte ruce a vždy s sebou pro případ potřeby noste dezinfekční gel. Ten sice stoprocentně nenahradí teplou vodu a mýdlo, ale je určitě účinnější než žádná dezinfekce.

.