Škola volá: Jak děti připravit na školu v čase pandemie?

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
28. srp'20

Po dlouhých měsících online vyučování, absence skutečné školy, pozdního vstávání a ponocování opět začíná škola v podobě, na kterou jsme všichni zvyklí. Jak děti připravit na vstávání do školy a jak jim opět vytvořit režim, který během pandemie koronaviru nebyl zrovna ukázkový?

Během prvních měsíců pandemie nového koronaviru COVID-19 se chod celého světa obrátil vzhůru nohama. Lidé začali pracovat z domu, děti se najednou ocitly před monitory počítačů a své učitele viděly pouze virtuálně. Několik měsíců se zřejmě nesetkaly ani se spolužáky. Jak připravit nejen děti, ale i rodiče na to, co nás od 1. září čeká?

Ale já chci zůstat doma!

Většina dětí si velmi rychle zvykla na to, že se svými rodiči trávily celé dny doma. Mamka s tatínkem se věnovali své práci z domu a občas pomohli dětem s řešením úkolů, které jim učitelé zadali přes internet. Rodiče byli na dosah vždy, když to děti potřebovaly, což snížilo výskyt separační úzkosti, kterou mnohé děti pociťují. Nastolila se nová norma, která se má znovuotevřením škol opět zbourat, a při vytvoření staronového režimu vás děti budou potřebovat možná více, než kdykoliv předtím.

Domácí výuka (angl. homeschooling) u nás není ani zdaleka tak ustálená, ale odborníci upozorňují na to, že mnohé děti se budou takového způsobu výuky dožadovat. Řeč je zejména o dětech, které mají problém navazovat nová přátelství a ve škole nemají mnoho kamarádů, ale jde také o děti, které ve škole nedosahují dobrých výsledků a doma se mohly bez povšimnutí „flákat“. Pokud vaše děti nechtějí jít do školy a projevují známky paniky, zjistěte také, zda nebyly ve škole šikanovány, ať už ze strany spolužáků nebo učitelů. Důvodů, proč se děti nechtějí vrátit do kolektivu vrstevníků, je několik.Skola koronavirus homeschooling

Vraťte se k původní rutině

Čokoláda k snídani (o desáté), celý den v pyžamu a non-stop před obrazovkou počítače nebo televize... Ano, i takto vypadal běžný den mnoha dětí, které zůstaly od března kvůli zuřícímu koronaviru doma. Pokud chcete, aby se váš život vrátil do běžných kolejí, začněte s obnovou ztracené rutiny už pár dní před začátkem školního roku. To znamená dříve vstát, obléknout se a pořádně se nasnídat.

S učením si ještě nedělejte starosti, jsou přece stále prázdniny a od září budou mít děti na vzdělávání fyzicky přítomné učitele. Nejdůležitější je právě ranní rutina, kterou mnohé děti během prázdnin vesele zanedbávají, což vede k ponocování do pozdních nočních (popřípadě časných ranních) hodin a následně k nedostatku spánku.

Součástí původní rutiny je také odchod rodičů z domu do práce. Tento problém jste již možná vyřešili, když se váš zaměstnavatel rozhodl, že vrátit se do zaběhnutých kolejí je pro firmu opět bezpečné. Ale pokud nadále využíváte home office, návrat k původním ranním rituálům může být pro dítě komplikovaný. Pokud vám to situace a možnosti dovolují, odejděte ráno z domu a pracujte například z kavárny. Dohodnout se můžete také s rodiči nebo dobrými známými, kteří vám na pár hodin denně umožní používat pokoj v jejich domě jako „kancelář“.

Takovými malými kroky si děti uvědomí, že se pomalu, ale jistě vrací zpět život, který důvěrně znaly a měly ho rády. Děti si opět zvyknou na skutečnost, že rodiče s nimi netráví 24 hodin denně a v mnohém se musí spolehnout samy na sebe.Koronavirus skola rusko

zdroj foto: freepik

Otevřeně si promluvte

Bojí se vaše dítě návratu do školy nebo se mu tam prostě nechce jít? Otevřeně si s ním promluvte o jeho pocitech a možná přijdete na to, proč to tak je. Vysvětlete mu, že je zcela v pořádku, že si na pohodlí domova zvyklo, ale už na začátku pandemie jsme všichni věděli, že jednou se vrátíme ke svému normálnímu životu.

Zkuste ze svého vyplašeného potomka vydolovat hezké vzpomínky na školu a postrčte ho k tomu, aby zorganizoval setkání spolužáků ještě před začátkem školního roku. Díky tomu si mnohé děti uvědomí, že do školy se těší, pokud ne kvůli samotnému učení, tak kvůli kamarádům a spolužákům, se kterými byla ve škole skutečná zábava.

P.S. Nezapomeňte svým dětem kromě přezůvek a svačiny sbalit i roušku. Hezké školní pomůcky mnoha dětem návrat do školy usnadní.