6 rad, jak se připravit na dovolenou v době pandemie

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
31. čec'20

Velké cestovatelské plány, na které jste se s rodinou těšili už od února, nabraly s úderem pandemie koronaviru jiný rozměr. Pokud i přes stále se šířící vir dovolenou neodkládáte a cestujete s dětmi do zahraničí, dodržujte bezpečnostní opatření, která vám zaručí šťastný a zdravý návrat. Našich 7 rad vám pomůže užít si dovolenou naplno.

Vybírejte bezpečné destinace

Novinkám o koronaviru se nedá uniknout, ani kdybyste se jakkoli snažili, protože se na nás dennodenně valí ze všech stran. Určitě víte, že existuje seznam bezpečných zemí, do kterých můžete vycestovat bez nezbytné karantény, která by vás čekala po příjezdu domů. Samozřejmě, během několika dní, které strávíte za hranicemi, se může situace změnit, proto je třeba počítat i s tím, že nakonec v domácí izolaci zůstanete a podrobíte se testům. Evropská unie upravuje seznam bezpečných a rizikových států každé dva týdny, proto jej nezapomeňte zkontrolovat nejen před odchodem z domu, ale i při příjezdu z dovolené.

Při rozhodování, do které země s dětmi odcestovat, by vám měl pomoci tzv. cestovatelský semafor. Státy, které jsou prohlášeny za zelené, jsou pro naši zemi bezpečné, je v nich příznivá epidemiologická situace a po návratu z nich nemusíte absolvovat karanténu.

Oranžovou (resp. žlutou) barvou jsou označeny státy, kde je situace rovněž příznivá, ale vstup do těchto zemí a návrat z nich je omezen. Může vás čekat karanténa, testování na COVID-19, nebo do těchto zemí umožní vstup pouze určitým skupinám osob.

Červená barva patří zemím, kde je pobyt stále rizikový a po návratu domů musíte absolvovat karanténu a testy. Hranice s těmito zeměmi však zůstávají zavřené, proto se na dovolenou do těchto zemí s největší pravděpodobností ani nedostanete.

Letna dovolenka korona

zdroj foto: freepik

Zvolte individuální přepravu

První let či dlouhý výlet autobusem se stejně nadšenými lidmi může být plný zábavy, ale i nástrah. Ocitli jsme se v době, během níž mnozí nevěří ani nejbližším přátelům, natož neznámým, které potkali v autobuse cestou na dovolenou. Pokud patříte k lidem (a nejste sami), kteří v momentální situaci davy příliš nevyhledávají, vydejte se na dovolenou vlastním autem. Odřídit auto do Chorvatska či Itálie (ano, Itálie je na seznamu bezpečných zemí) není procházka růžovou zahradou, a už vůbec ne s malými dětmi, ale i taková cesta se dá zvládnout.

Jednou možností je vystřídat se v řízení auta s partnerem, ale ne všichni řidiči si na jízdu v cizí zemi troufnou. Nebojte se proto rozplánovat si cestu na dvě etapy a v polovině se na jednu noc zastavte na zajímavém místě a přenocujete tam. Samozřejmě, předem si zabookujte ubytování, nemusíte mít štěstí na legendární tabulky „zimmer frei“ či „privat“, které by hlásaly volné pokoje na jednu noc. Po několikahodinové jízdě se všichni vyspíte, načerpáte síly a můžete pokračovat do vysněné destinace.

Hledejte soukromé ubytování

Na Airbnb a podobné služby nedají některé rodiny dopustit nejen tuto sezónu. Podobný styl ubytování si zamilujete, pokud se s někým neradi setkáváte při hotelové snídani a zejména máte rádi své soukromí. To samozřejmě poskytne i hotel, ale i tak vás může odradit více lidí na jednom místě.

V soukromém ubytování (většinou v domě) máte vše pro sebe a v některých případech se dokonce nesetkáte ani s majitelem nemovitosti (klíče od ubytování si najdete v mini trezoru na klíče).

V případě, že cestujete s menšími dětmi, nemusíte se stresovat kvůli hluku, který nadělají a už vůbec ne kvůli „výbuchům“ při snídani. O ty se naneštěstí budete muset postarat vy, takže budete zkráceni o hotelový luxus. Ale za ten pocit bezpečí to určitě stojí.

Vyhledávejte soukromé pláže

Dovolená v roce 2020 se ponese ve znamení soukromí a dodržování bezpečného odstupu. Podle zkušeností rodin, které již mají letošní letní dovolenou za sebou, to nebude až takový problém. Najít vedle břehu malou zátoku bez lidí by měla být hračka, pozor si však dávejte na přístupy do vody – ty mohou být někdy velmi prudké a plné ostrých kamenů či mořských ježků. O tom, zda je v dané destinaci dostatek soukromých pláží a zátok se informujte již při výběru vašeho letoviska.

Letna dovolenka deti koronavirus

zdroj foto: freepik

Přibalte dezinfekci a roušky

Nezbytnou součástí rekreantů v čase pandemie je dostatek dezinfekce a zejména roušky, které jsou povinné ve většině zemí minimálně při vstupu do potravin. Je pravda, že slaná mořská voda má dezinfekční účinky, ale koronavirus o tom zřejmě netuší, proto s sebou noste i cestovní balení dezinfekčního gelu. V případě, že nosíte textilní roušky, do zavazadla můžete přibalit i dezinfekční prací prostředek a roušky v něm v případě potřeby proprat.

Zjistěte vše o opatřeních v dané zemi

Bezpečnostní opatření zemí v Evropě se až tak moc neliší, přesto si před odchodem z domu nastudujte, jak to bude ve vámi vybrané destinaci vypadat. Musíte nosit roušky všude, nebo jen v obchodech? Musíte se prokázat negativním testem na COVID-19? Je třeba vyplnit nějaký formulář a mít ho vždy u sebe? Na cestu během koronakrize je opravdu vhodné předem se připravit, protože se může stát, že při překročení hranic skončíte v dvoutýdenní karanténě a vaše dovolená rázem nabere úplně jiné obrátky. O tom, co vás čeká v konkrétních zemích, se dočtete na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Jen pro zajímavost, před příjezdem do Řecka musíte například vyplnit online formulář a počítat s náhodným testováním rekreantů. Pokud vás v zemi „odchytí“, na výsledek testu si musíte 24 hodin počkat v izolaci na adrese uvedené ve formuláři. V Řecku jsou roušky povinné v obchodech, bankách, nemocnicích, salónech krásy, MHD i na úřadech, přičemž za nedodržení opatření hrozí pokuta ve výši 150 €.

S nošením roušek se setkáte i v Chorvatsku, avšak nemusíte se obávat namátkového testování na COVID-19. Pozor si však třeba dát během cesty domů, a to tehdy, pokud plánujete cestovat přes Slovinsko. Slovinská republika totiž zařadila sousední Chorvatsko na oranžový seznam. To znamená, že na přejezd krajinou (pokud cestujete z Chorvatska) máte maximálně 12 hodin a povoleny jsou pouze nezbytné zastávky (např. na čerpací stanici). Pokud je vaší cílovou zemí Slovinsko (bereme v úvahu, že cestujete přímo z České republiky, ne z Chorvatska), platí pro vás povinnost nošení roušek a dodržování odstupu 1,5 metru. Více o opatřeních jednotlivých zemí se dozvíte zde.

Patříte k odvážlivcům, kteří se i přes aktuální situaci ve světě odhodlali a naplánovali si letní dovolenou? Přejeme vám slunečné dny plné krásných zážitků a hlavně bezpečný a šťastný návrat domů.