Jak mluvit s dětmi o koronaviru?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
16. bře'20

Naše každodenní realita se z chození do práce a do školy velmi rychle změnila na karanténu, kterou má na svědomí šířící se koronavirus. Na programu je vždy mytí rukou, přijímání vitamínů, nošení roušek a zejména izolace. Jak dětem citlivě a bez šíření paniky vysvětlit, co to ten koronavirus vlastně je?

O aktuální téma koronaviru se nezajímají pouze rodiče, ale i děti. Zejména ty, které již chodí do školky a do školy a vnímají vše, co se v jejich okolí děje, se s tímto novým pojmem určitě setkaly alespoň jednou. Znepokojivé zprávy, které se k nim mohly dostat z médií, ale i od spolužáků či kamarádů na hřišti, mohou způsobit úzkostné stavy a vyvolat fobie.

Je přirozené, že jako rodiče chcete své děti před nepříjemnými novinkami ochránit. O viru, který v posledních dnech hýbe světem, je však třeba otevřeně mluvit. Přinášíme vám pár tipů na to, jak dětem citlivě vysvětlit, co se vlastně ve světě děje.

Nevyhýbejte se tématu

Stejně jako v případě jiných těžkých témat je důležité, aby si rodiče se svými dětmi o koronaviru povídali, a to způsobem, který zmírňuje obavy, ale zároveň přináší pravdivé informace a zejména zastavuje šíření lží. Mlčení je v tomto případě nesprávný přístup, protože děti začnou pátrat po informacích svépomocně, což je může zavést na dezinformační weby, které je vystraší mnohem více než otevřená konverzace.

Staňte se právě vy otevřeným a důvěryhodným zdrojem informací, vysvětlete dětem původ viru, jeho způsob šíření a dejte dětem prostor na otázky. Na ty citlivě a zodpovědně reagujte, otázkám se nevyhýbejte, ať jsou jakkoli nepříjemné a stresující a dětem také nelžete. Odpověď však vždy přizpůsobte věku dětí.

Korona hygiena deti

Nejmenším dětem v předškolním a mladším školním věku stačí ujištění, že o jejich zdraví a bezpečnost se postaráte vy a že nejdůležitější je pravidelné mytí rukou. Tyto děti nerozumí slovům koronavirus nebo karanténa, avšak přesto s nimi o tomto tématu můžete diskutovat. Na vysvětlení situace používejte obrázky, zvolte vhodný jazyk, kterému budou děti rozumět a pro lepší pochopení můžete odkazovat na vlastní nemoci, které si děti dobře pamatují. Účinná je i hra na lékaře a pacienta, přičemž pacientem může být i plyšové zvířátko.

Zdůrazňujte, že velmi důležité je mytí rukou, které si mohou naši drobečci zpříjemnit povídáním dostatečně dlouhé básničky nebo zpíváním oblíbené písničky (písnička Baby Shark bude mít zaručený úspěch). Platí, že mytí rukou mýdlem a teplou vodou je účinnou prevencí a mělo by trvat 40–60 sekund. Nezapomeňte se dětí ptát na jejich vlastní pocity a při opakovaném odpovídání na otázky neztrácejte trpělivost.

S těmi staršími (děti na druhém stupni základní školy a výše) můžete mluvit otevřeněji, odpovědi na mnohé otázky můžete na internetu hledat spolu, čímž zároveň odfiltrujete klamavé informace. Spoléhejte se na ověřené zdroje, kterými jsou v našem případě stránky ministerstva zdravotnictví a veřejnoprávní televize. I starším dětem připomínejte, že prvořadá je hygiena a sociální izolace, kterou chrání nejen sebe, ale i rodinu a kamarády.

Teenageři vás možná obviní z toho, že v domácnosti zbytečně vyvoláváte paniku. Argumentovat můžete situací v jiných, mnohem postiženějších zemích Evropy. Řekněte jim, že právě teď je ten ideální čas na sledování oblíbených filmů, seriálů, či dokonce hraní počítačových her. Pokuste se jim (jako téměř dospělým) vysvětlit, že odpovědné chování je nyní na prvním místě a hrdiny budeme, právě když zůstaneme doma.

Korona hygiena cz

Jak si správně mýt ruce podle Státního zdravotního ústavu.

Buďte upřímní

Strach z toho, co koronavirus přinese, je namístě. I rodiče mají přece právo na obavy, pokud jde o zdraví celé rodiny. Neskrývejte před dětmi to, jak se cítíte a otevřeně jim říkejte i o svých momentálních pocitech. Obavy však na děti nepřenášejte. Zásobu trvanlivých potravin a toaletního papíru lze vysvětlit i tak, že nyní budete doma častěji a rychle to spotřebujete. Pokud byste dětem otevřeně řekli, že se připravujete na karanténu a bojíte se, že v obchodech nezůstane dostatek zboží, mohli byste spustit zbytečnou vlnu paniky.

Stejně přistupujte i k otázce zavřených škol a dětem vysvětlete, že dospěláci to dělají proto, aby onemocnělo co nejméně lidí a oni se tak co nejdříve mohly vrátit ke svým kamarádům. Konec-konců, jde přece o preventivní opatření, které nás mají v co největší míře ochránit a rychle vrátit zpět do běžného života.