Kolotoč nad postýlku pro klid a fantazii vašich nejmenších

6 min.
08. led'16

Hračky jsou neodmyslitelnou součástí dětského světa a jsou důležité pro jeho fyzický i psychický rozvoj. Inspirujte dětskou fantazii a jejich mysl. Dětské kolotoče nad postýlku jsou jedny z nejkrásnějších hraček, které vašeho prcka nejen zklidní, ale zároveň zabaví. Zda teprve očekáváte příchod drobečka do vaší rodiny nebo již máte v postýlce uloženy miminko, přinášíme vám přehled benefitů jedné z prvních hraček v životě vašeho potomka. Kolotoč nad postýlku má čestné místo mezi kojeneckých hračkami.

Jak na bezstarostný spánek s kolotočem nad postýlku

Ano, je pravdou, že existuje množství teorií, které hovoří o tom, že hračky do postýlky nepatří. Všichni, kteří souhlasí s tímto tvrzením totiž věří, že hračky miminka příliš rozptylují a tím jim brání klidně usnout. Tento fakt může být pravda, i nemusí. Konečně, ne všechny děti reagují stejně. Podobně je to i s kolotočem nad postýlku. Jsou rodiče, kteří ho vnímají jen jako hračku a jsou ti, kteří vědí, že díky jeho benefitem jde spíše o superhračku.

Je jasné, že nechceme, aby si miminka mýlili postýlku s dětským hřištěm. Naopak. Chceme, aby si tento kousek místa, která patří pouze jim, spojovali s klidným spánkem. Všimli jste si jako krátce dokáží malá miminka udržet pozornost? I když jsou o něco starší, jen těžko se dokáží hrát nebo vnímat tutéž hračku více než několik minut. Prckové, kteří jsou ospalí se nenechají rozptýlit natolik, aby neusnuli. Jenže, jste si jisti, že vaše miminko je dostatečně unavené na to, aby nerušeně usnulo? Co když ho do postýlky ukládáte dříve než se samy na to cítí?

Dodržovat pravidelný spánkový režim je důležité, ale jsou to minuty, které rozhodují o tom, zda už je děťátko připraveno nebo ne. Ať chcete nebo ne, jedině váš prcek ví nejlépe, kdy je ten správný čas. A kolotoč nad postýlku je tady na to, aby mu zpříjemnil ty poslední minuty před tím než se rozhodne zavřít očka. Miminka žijí ve svém světě, kterému málokdo rozumí. Vězte však, že většina z nich také ráda "vypne" před spaním. Podobně jako to děláme my dospělí. Proč tuto možnost odpírat těm nejmenším?

Kolotoče nad postýlku a vizuální vnímání

Kolotoč nad postýlku je skutečně jedna z prvních hraček, kterou děti dostanou. Novorozenci nevidí stejně jako starší děti. Naopak. Jejich kvalita zraku a rozeznávání barev se buduje postupně. Stejně jako je tomu při chůzi a mluvení. Děti se nerodí se všemi vizuálními schopnostmi, které v životě potřebují. Například, soustředění očí na předmět, jejich správné pohyby a používání obou očí najednou, to vše se učí postupně. Také, miminka se musí naučit jak používat zrak spolu s mozkem, aby dokázali vnímat svět a to, jak s ním správně komunikovat.

Děti jsou od narození odkázány poznávat svět hlavně prostřednictvím očí. Je to zrak, který jim zprostředkovává všechny informace ještě před tím než se naučí otočit, posadit nebo něco uchopit. Už víte, proč je vizuální vnímání tak důležité pro jejich správný vývoj? První měsíce v životě miminka jsou kritické, protože jejich oči začínají pracovat na tom, aby se jejich zrak rapidně zlepšil. Když začnou děti vnímat pohybující se předměty očima, automaticky tím podporují i ​​další fyzický vývoj, například spolupráce rukou a očí.

I přesto, že novorozenci ještě nevnímají barvy a ani nevědí rozeznat předměty, které jsou od nich daleko, to vše se změní během prvních měsíců. Abyste podpořili vnímání barev vašeho děťátka, kolotoč nad postýlku je na to jako stvořený. Pestré barvy a různé tvary přitahují dětskou pozornost, hračky jsou v pomalém pohybu a vyžadují koncentraci dítěte. Silnou vizuální stimulací jsou hračky v sytých odstínech modré, červené, žluté a zelené. Tyto základní barvy začínají děti vnímat, když překonají černobílé období.

Jaké jsou hlavní výhody kolotočů nad postýlku?

Rozvoj motoriky

Zřejmě nikoho nepřekvapí skutečnost, že kolotoč nad postýlku je skvělý podpůrný prostředek při rozvoji motorických funkcí dítěte. Když se dítě dostane do období, že začíná fyzicky vnímat hračky, vizuálně zajímavý předmět se snaží uchopit. Poznávání hmatem je pro dítě velmi důležité a projde si jím každý zdravý kojenec. Kolotoč, který je zavěšen na postýlce nutí batole procvičovat si svaly na zádech a rukou, když se za hračkou natahuje. Nezanedbatelné je i posilování svalů na nohou, ke kterému dochází při zapření se o matraci postýlky.

Edukační funkce

Když je už děťátko starší, kolotoč nad postýlkou slouží jako skvělá edukační pomůcka. A to díky barevné a tvarové pestrosti. Záleží jen od vás jakou hračku pro dítě zvolíte. Můžete ho na ní naučit pojmenovávat předměty, zvířátka nebo barvy. I když vaše dítě ještě nemluví, neznamená to, že tyto informace nepřijímá. Když přijde čas, že bude umět po vás slova i opakovat, budete o krůček vpřed..

Relaxace

Vedle rozvojových funkcích na různých úrovních, má kolotoč nad postýlku i další úkol - relaxační. Klidné pomalé otáčení či houpání působí na dítě uklidňujícím dojmem. A to zejména při usínání. Relaxační funkci podporuje melodie, kterou jsou některé kolotoče vybaveny. Rozhodně se vyhýbejte "ukřičených" a rušivým zvukem, protože ty by měly přesně opačný efekt. Ale to vám asi vysvětlovat nemusíme. I když ... každé dítě je jiné a jsou i takové, pro které jsou zdánlivě nepříjemné zvuky uklidňující. Proto se při výběru řiďte potřebami svého prcka. Koneckonců, vy ho znáte nejlépe. Kolotoč nad postýlku skutečně není jen dekorační prvek v pokoji, ale jde o podpůrnou pomůcku v psychickém a fyzickém rozvoji dítěte.

Vyberte si z našich tipů vhodných pro nejmenší děti v kategorii Kolotoče nad postýlku. Věříme, že tipy potěší vaše dětičky a budou jim přinášet radost a zábavu i v postýlce.