Kdy začít s kojeneckými příkrmy?

5 min.
31. led'17

Mateřské mléko dává miminku potřebnou výživu pro správný vývoj. V prvním roce života byste však svému drobečkov měli představit i tuhou stravu. Poradíme vám, kdy je nejlepší čas na příkrmy a jaké dobroty můžete děťátku připravit.

Kdy je správný čas?

Kojené děti by měly začít s příkrmy až od šestého měsíce. Děti, které byly krmeny umělým mlékem, mohou začít již dříve, mezi čtvrtým a pátým měsícem. Příkrmy však neznamenají, že byste měla přestat kojit nebo podávat umělé mléko. Právě naopak. Příkrmem seznamujete své děťátko s tuhou stravou a představujete mu nové chutě.

Začít s příkrmem v 6. měsíci je i praktické. V tomto věku už děti téměř sedí, nakrmíte je snáze a zejména snížíte riziko, že jídlo děťátku zaskočí. Menší děti se krmí v pololeže.

V období kolem 6 měsíců se již prořezávají i první zoubky. S růstem zoubků se tvoří i více slin, které pomáhají lépe zpracovat a strávit potravu.

Aby děti mohly začít s příkrmy, musí být schopny papat ze lžičky a polykat i jinou než tekutou stravu. Děti ve věku 6 měsíců jsou už na to připravené. Stejně je dostatečně vyvinut i jejich trávicí systém.

Miminka zeleninové příkrmy

Nejdříve zeleninka!

Je vhodnější začít zeleninovými příkrmy a až později přejít na ty ovocné. Má to jednoduchý důvod. Vaše miminko zná z mateřského mléka sladkou chuť a proto ji má nejraději. Pokud začnete ovocem, které je také sladké, budete mít problém představit vašemu děťátku jiné chutě. Začněte proto s chutnou zeleninou, která se navíc snadno stráví.

Zeleninu představujte pomalu. Na začátek se doporučují kaše pouze z jednoho druhu zeleniny. Začněte s mrkví, dýní, mladým hráškem, cuketou a bramborem. Když si na ně zvykne a bude reagovat dobře, můžete zařadit i brokolici, květák či petržel. Zeleninu můžete časem začít kombinovat.

Ovoce začněte přidávat krátce po zelenině. Na začátek je nejvhodnější lokální nestříkané ovoce. Tedy například nastrouhané jablíčko nebo v létě meruňka bez slupky. Vhodný je i rozmačkaný banán. Vyhněte se ovoci, které může způsobovat alergie. Jahody, kiwi či citrusy dítěti na začátku nedávejte.

Domácí příkrm z mrkve

Domácí příkrm z mrkve

Mrkvičku uvařte do měkka a rozmačkejte vidličkou. Do misky nalijte trochu vody, ve které se mrkev uvařila. Hustotu kaše určete podle věku dítěte. Pro nejmenší miminka je vhodná řidší kaše, větší děti mohou jíst i hustší kaši. V případě, že se rozhodnete připravit mrkvičku na páře, na rozředění použijte převařenou vodu. Ze začátku můžete do příkrmu přidat trochu mateřského mléka.

Poznáváme chuť masa a vajíčko

Maso přidávejte do příkrmů až o 3-4 týdny po zahájení přikrmování. Pediatři na prvotní seznamování se s masem doporučují drůbež a králíka, později můžete přidat telecí a pak i jiné druhy masa. V přibližně stejnou dobu můžete do zeleninového příkrmu rozdrobit natvrdo uvařený žloutek z vajíčka.

Domácí příkrm s masem

Recept je zase velmi jednoduchý. Dejte uvařit maso dokud nezměkne, přidejte zeleninu a vařte, dokud není vše měkké. Masíčko nakrájejte na kostičky (nebo rozmixujte) a smíchejte ho se zeleninou rozmělněnou vidličkou. Opět můžete kaši zředit vývarem.

Příkrmy pro děti

Obilné kaše mají čas

Kaše jsou obvykle třetím jídlem, které přidáváme do jídelníčku našich dětí. Můžete si vybrat ze široké škály kaší z obchodu, nebo dětem připravit kaši doma. Asi už tušíte, která možnost je lepší pro zdraví vašeho andílka. Kaše z obchodu často obsahují laktózu z mléka a právě kvůli možným alergiím nejsou nejvhodnější alternativou pro malé miminko.

Pokud začnete příkrmy s kaší a přímo tou s obchodu, riskujete, že váš prcek bude odmítat přirozenou chuť ovoce a zeleniny. Kaše jsou často doslazovány. Pro malé děti do jednoho roku se doporučuje zejména rýžová, pohanková nebo kukuřičná kaše.

S mléčnými výrobky opatrně

Kravské mléko není pro kojence vhodné. Do prvního roku byste mléko jako nápoj neměli dítěti dávat vůbec. Stejně i tvaroh, sýry a mléčné dezerty s tvarohovým základem. Naopak jogurt, můžete představit už mezi 7-8 měsícem života. Ale až když už vaše děti znají zeleninové a masové příkrmy, i obilné kaše. Pokud se přece rozhodnete pro jogurt, určitě vybírejte bez příchutě. Nejsou vhodné nízkotučné jogurty, umělá dochucovadla a čokoládová příchuť. Jogurt dětem raději dochuťte ovocem.

Předtím, než začnete přikrmovat

  • Příkrmy by měly být součástí stravy vedle kojení nebo umělého mléka.
  • Ze začátku dávejte dětem jen několik lžiček příkrmu denně.
  • Začněte nejdříve zeleninou, později představte ovoce, maso a až potom obilné kaše.
  • Zeleninu upravte buď vařením nebo na páře.
  • Uvařenou zeleninu nebo ovoce nemixujte, raději je rozmačkejte vidličkou. Takto si dítě lépe zvykne na tuhou stravu.
  • Nesolte! Zatížíte tím dětský organismus.
  • Dospělácká jídla nepatří na talíř malých dětí. Je to obrovská zátěž pro jejich trávicí systém.