10 nejčastějších problémů při kojení a jak si s nimi poradit – 1. část

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
31. srp'20

Hodně mléka, málo mléka, zanícené bradavky, bolestivé kojení... toto je pouze zlomek problémů, se kterými se maminky při kojení setkávají. Kojení je sice přirozené, ale ne vždy je tento krásný kontakt mezi maminkou a miminkem bezbolestný a bezproblémový. Přinášíme vám užitečné rady na 10 nejčastějších problémů, které trápí kojící maminy.

Problém: Bolestivé bradavky

Začátky kojení jsou bolestivé pro každou maminku, zvláště pokud jde o její první miminko a nemá s tím žádné zkušenosti. Mírná bolest je proto zcela běžná, pozornost je třeba zbystřit v případě, že bolest přetrvává i při dalších kojeních a je dlouhotrvající, tedy nedoprovází pouze první minuty přiložení miminka. Nejčastějším problémem je právě nesprávné přiložení miminka k prsu, ale také fakt, že bradavky si na ústa miminka musí zvyknout.

Řešení: Upravte techniku ​​kojení. Bradavkou kružte kolem pusinky miminka, dokud ji doširoka neotevře. Je to reflex, takže většina novorozenců na bradavce „zakotví“. Přiložte miminko tak, že jeho spodní ret bude pod bradavkou, ne na ní. Brada a nosík miminka by se měly dotýkat prsu a vy byste neměla vidět bradavku ani spodní část dvorce. Důležité je také přikládat miminko k prsu, nikoli prso k ústům miminka (a už vůbec ne násilím).Dojcenie problemy

zdroj foto: freepik

Problém: Ucpaný mlékovod

Častým problém maminek není pouze nedostatek mléka, ale i příliš mnoho mléka. Podobně jako neočekávaná delší pauza mezi krmením miminka, i nadbytek mléka může způsobit ucpání mlékovodu. To se může projevit zarudnutím, bolestivostí prsu při dotyku a nejčastěji vytvořením bulek ze zaschlého mléka. Mlékovod se však může ucpat i z jiných důvodů. Někdy za to může stlačení prsu během spánku, nesprávné odsávání mléka nebo nekvalitní/dosluhující pumpa, ale také náraz do prsu.

Řešení: Na ucpaný mlékovod existuje pár účinných řešení. Prvním z nich je přikládat miminko nejprve k bolestivému prsu, čímž se množství mléka sníží a mlékovod se rychleji pročistí. Odborníci (ale i zkušené maminky) doporučují také přikládat teplé obklady a prsa masírovat. Pomohou i jemné vibrace – existují na to speciální masážní přístroje, ale nemusíte do nich investovat, zcela postačí i spodní část elektrického zubního kartáčku.

Problém: Popraskané bradavky

Bradavky mohou být během kojení nejen bolestivé, ale i popraskané. Jde většinou o důsledek nesprávného přikládání miminka nebo intenzivního odsávání, ale příčinou může být i infekce či jednoduše suchá pokožka. Některé maminky si dokonce v souvislosti s popraskanými bradavkami stěžují na mírně krvácení. Popraskané bradavky však nepředstavují žádný vážný problém.

Řešení: Podobně jako u mnoha jiných problémech při kojení, i za popraskanými bradavkami je nejčastěji nesprávná poloha při kojení. Dohlédněte na to, aby si miminko do úst vzalo velkou část dvorce a aby mléko netahalo pouze „povrchově“, čímž bradavku ještě více dráždí. Popraskaným bradavkám uleví gelové polštářky, ošetřující krémy na bradavky a ve vážnějších případech i léky proti bolesti.

Hojení urychlí i mateřské mléko, které necháte po kojení zaschnout na bradavkách. Důležitá je také hygiena – na povrchu popraskaných bradavek se totiž mohou usazovat bakterie, které pronikají pod povrch a dostávají se do mateřského mléka. Nezapomeňte proto bolavé bradavky mýt alespoň dvakrát denně vodou a mýdlem.Dojcenie pumpa

Problém: Hromadění mléka

Příliš velké prsy doslova nalité mlékem rovněž způsobují problémy. Miminko se neumí dobře přisát a prsy plné mléka přinášejí nepohodlí i mamince. Tento problém ženy trápí zejména v prvních dnech kojení, kdy se mléko vytváří v podstatě non-stop a jeho produkce ještě není přizpůsobena potřebám miminka. Mateřské mléko se může hromadit i v případě, že mezi kojením jsou příliš dlouhé pauzy, nebo když miminko nedokáže dobře sát.

Řešení: Ještě před kojením zkuste trochu mléka odstříkat, spustíte tak tok mléka a miminko se nebude muset na začátku krmení trápit s "pumpováním" mléka. Jednoduchým řešením je také přikládat miminko co nejčastěji a mléko odsávat nebo odstříkávat.

Problém: Mastitida

Mastitida, tedy zánět prsu, je způsobena bakteriální infekcí. Příznaky mastitidy jsou podobné chřipce, maminka trpí zvýšenými teplotami a bolestí v prsou, která může vystřelovat až do podpaží. Mastitida se nejčastěji objevuje během prvních týdnů po narození miminka.

Řešení: Nejúčinnějším řešením je nasazení antibiotik, ale tato infekce někdy ustoupí i bez nich. Důležité je i během nákazy stále kojit, popřípadě mléko odsávat a prsa vyprazdňovat, protože hromadění mléka může průběh mastitidy pouze zhoršit.

Nádherné okamžiky během kojení mohou narušit nepříjemné problémy, s nimiž se setká každá maminka. Na každý z nich však existuje řešení, díky kterému bude kojení brzy opět bezproblémové a bez bolestí.