10 nejčastějších problémů při kojení a jak si s nimi poradit - 2. část

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
04. zář'20

Pohled do očí vašeho miminka během kojení je k nezaplacení a nejedna maminka se během tohoto momentu rozplývá. Kojení však mohou provázet i nepříjemnosti, které často vyústí až do odstavení miminka. Jak si s nimi poradit a kojit miminko co nejdéle bez problémů? Přečtěte si v druhé části článku o nejčastějších problémech při kojení.

Problém: Kvasinková infekce

Kojící maminky může během období kojení překvapit i kandidóza neboli kvasinková infekce, která vzniká v ústech miminka a na bradavky se přenáší právě během kojení. Projevuje se zarudlými, lesklými bradavkami a bolestí nejen během kojení, ale i po něm. Maminky si také stěžují na svědění v oblasti bradavek. Příznaky hledejte také u miminka – v ústní dutině se vytvoří bílý tvarohovitý povlak.

Řešení: Kandidóza se dá úspěšně léčit antimykotiky, v případě kvasinkové infekce na bradavkách a v ústech miminka vám lékař s největší pravděpodobností předepíše nebo doporučí Candibene či Canespor krémy. Velmi důležitá je při kandidóze hygiena a sterilizace všeho, co se dostane do kontaktu s ústy miminka a vašimi prsy.Dojcenie problemy blog

zdroj foto: freepik

Problém: Příliš málo mléka

Kojení se v podstatě řídí systémem nabídky a poptávky. Čím více kojíte odsáváte či odstříkáváte, tím více mléka vaše tělo vyprodukuje. Někdy však nastane problém a tato rovnice se naruší. Za nízkou laktací se může ukrývat několik důvodů, proto neváhejte s návštěvou lékaře nebo laktačního poradce.

Řešení: Tvorbu mléka podpoříte častým přikládáním miminka vícekrát během dne. Pomoci mohou i různé čaje na podporu tvorby mléka. Takové čaje pro kojící maminky většinou obsahují směs bylin, jako například pískavice, anýz, fenykl, kmín a sporýš. Důležitý je také odpočinek maminky, protože za nedostatečnou laktací může ukrývat i taková „banalita“, jakou je stres a nedostatek spánku.

Problém: Miminko usíná na prsu

Novorozenci jsou během prvních týdnů po narození ospalí a někdy se opravdu stane, že miminko během kojení usne přímo na prsu maminy. Samozřejmě, nejde o žádný závažný problém, ale ukrývat se za ním může nejen únava miminka, ale i fakt, že z prsu neteče mléko a miminko tak ztrácí „objekt“ svého zájmu. Je to totiž právě tekoucí mléko, co udržuje miminko bdělé a zaujaté.

Řešení: Tok mléka je nejrychlejší vždy na začátku při spouštěcím, tzv. letdown reflexu. Pro zvýšení efektu tohoto reflexu miminko přiložte nejprve na prs, který je plnější. Když budete cítit, že sání miminka se zpomaluje a miminko usíná, začněte masírovat prs a mačkejte ho palcem a ukazováčkem, čímž podpoříte tok mléka. Můžete také jemně foukat do obličeje miminka, hladit mu hlavičku a vyzkoušet změnit polohu při kojení.Dojcenie problemy poloha

zdroj foto: freepik

Problém: Vpadlé bradavky

Vpadlé bradavky trápí více žen, než byste si myslela. Nevíte, zda se tento problém týká i vás? Stiskněte si palcem a ukazováčkem dvorec a sledujte, co dělá bradavka. Pokud má tendenci „skrýt se“ dovnitř a nevyčnívá ven, pravděpodobně máte vpáčené bradavky. S kojením se však nemusíte vůbec rozloučit. I maminky s vpadlými bradavkami dokáží kojit, s čímž jim nejčastěji pomůže laktační poradkyně.

Řešení: Bohužel s vpadlými bradavkami vám nepomůže změna polohy ani správná technika přisátí miminka. Pokud vás trápí tento problém, použijte před kojením pumpu na odsávání mléka, která vám bradavku vytáhne ven a následně miminko přiložte k prsu. Vpadlé bradavky můžete začít „napravovat“ už během těhotenství. V lékárnách najdete tzv. formovače bradavek, které prodlužují zkrácené vazivo vpáčených nebo plochých bradavek. Známý je také systém Avent Niplette, který funguje na principu obrácené stříkačky. Používáním tohoto systému se vytvoří podtlak na bradavku, která se vysune ven.

Problém: Bolestivý spouštěcí reflex

Letdown reflex, tedy spouštěcí reflex, je moment na začátku kojení, během kterého se rychle spustí mléko a miminko začíná pít. Maminka může pociťovat jemné mravenčení v prsu, které je dobrým znakem toho, že reflex funguje tak, jak má. Může se však stát, že spouštěcí reflex je pomalejší a matka během něho dokonce cítí bolest. Setkávají se s tím zejména maminky, které mají nadměrnou produkci mléka.

Řešení: Pokud vás trápí bolestivý spouštěcí reflex právě kvůli nadměrnému množství mléka, vyzkoušejte miminko kojit převážně z bolestivého prsu a strany vyměňte pouze tehdy, pokud je to nutné. V případě, že v době letdown reflexu pociťujete příliš velkou bodavou bolest, navštivte lékaře, který vás důkladně vyšetří a vyloučí kvasinkovou či bakteriální infekci.

Bolesti při kojení jsou často příčinou brzkého odstavení miminka. Drtivá většina z nich však má své řešení, které vyžaduje „pouze“ trpělivost a nalezení správné techniky kojení. Kojení by nemělo být bolestivé, ale krásné a mělo by podporovat pevné pouto mezi maminkou a miminkem. Držíme vám palce, ať je vaše kojení bezbolestné.