Vše, co potřebujete vědět o kojení s COVID-19

  Kategorie: Zdraví dítěte,
4 min.
11. led'21

Dáváte si pozor, chráníte sebe i okolí, dodržujete všechna opatření, ale výsledek testu na nový koronavirus je i tak pozitivní. Co dělat, pokud taková situace nastane a vy navíc kojíte? Můžete mateřským mlékem nakazit miminko? Je kojení bezpečné, pokud v těle matky koluje virus COVID-19?

Nový typ koronaviru dělá neplechu ve světě již více než rok a vyvolává stále nové otázky, na které se vědci snaží co nejrychleji najít odpověď. Budoucí nebo čerstvé maminky si už určitě stihly položit otázku, zda mohou své miminko nakazit během kojení. Ukrývá se virus i v mateřském mléce? A mohu vůbec kojit, pokud jsem měla pozitivní test na COVID-19?

Koronavirus a mateřské mléko

Podobně jako předešlý koronavirus SARS-CoV, ani nejnovější typ SARS-CoV-2 (kterému všichni říkáme jednoduše koronavirus, resp. COVID-19) se podle výzkumů v mateřském mléce nenašel. Tato jednoduchá odpověď však maminkám zřejmě stačit nebude. Dobrou zprávou je, že samotným pitím mateřského mléka své miminko nenakazíte, ale jak kojit a vyhnout se přímému kontaktu s děťátkem?

Na základě výzkumů víme, že nový typ koronaviru se přenáší drobnými kapičkami ve vzduchu, když infekční osoba kýchá, kašle nebo mluví. To, že na své miminko nepřenesete nákazu přes mateřské mléko, ještě neznamená, že ho nemůžete nakazit vůbec. Pokud vám byl potvrzen koronavirus nebo máte podezření, že výsledek testu bude pozitivní, nemusíte přestat s kojením, ale je třeba dodržovat všechna přísná opatření, která minimalizují riziko nákazy.Korona dojcenie matka

zdroj foto: freepik

Bezpečné kojení

Je zcela přirozené, že pokud vám kojení jde, nechcete s ním přestat a už vůbec se nechcete od svého miminka izolovat na několik dní. Pokud to váš zdravotní stav dovoluje, v kojení můžete pokračovat, ovšem nezapomínejte na následující doporučení:

  • Myjte si ruce. Miminka se dotýkáte čistýma rukama i za běžných okolností, nyní je to však ještě důležitější. Důkladně si umyjte ruce před i po držení děťátka, ale i před a po tom, co jste v rukou držela například láhev či jakoukoliv dětskou hračku.
  • Noste roušku. Na nošení roušky jste už určitě zvyklá, ale nosit ho ve vlastním domě a v přítomnosti miminka někomu nemusí dávat smysl. Pokud kojíte, nasazení roušky je nezbytné, a to i tehdy, pokud děťátko držíte na rukou, přebalujete ho, koupete a mluvíte na něj. Víme, že rouška je nepohodlná a její nošení v přítomnosti miminka je nepříjemné. Myslete však na to, že doba, během níž jste infekční, trvá pouze několik dní a obětovat trochu komfortu za zdraví děťátka určitě stojí.
  • Dezinfikujte. A to všechny povrchy, tedy přebalovací pult, postýlku, ale i láhve, hračky a oblečení. Dezinfikujte i povrchy, kterých jste se nedotkla, ale mohly se na nich usadit kapičky vzduchu. Udržujte svůj domov čistý více než kdykoliv předtím.
  • Odsávejte. Bojíte se kojení i přesto, že může být bezpečné, ale nechcete miminku odepřít mateřské mléko? Odsávejte ho. Díky takové vymoženosti, jakou odsávačka mléka určitě je, může děťátko nakrmit i partner či jiný člen rodiny a vy se nemusíte strachovat, že svým dotykem miminko nakazíte. Dbejte však na dostatečnou sterilizaci láhví a dudlíků.
  • Zásobte se sunarem. Krmit miminko jistý čas sunarem není hanbou ani selháním. Necítíte se na kojení? Nechcete zbytečně riskovat? Je pro vás kojení během nemoci spíše utrpením? Přejděte na sunar, který děťátku rovněž dodá potřebné výživné látky a dostatečně ho zasytí.

Nákaza novým koronavirem během kojení neznamená automaticky konec světa. Při dodržení všech doporučení budete moci již brzy znovu přivonět k hlavičce svého miminka a zlíbat mu celé tělíčko.