Březen – měsíc knihy. Jako u dětí vybudovat lásku ke knihám?

3 min.
12. bře'18

V době plné techniky, mobilů a tabletů nelze zapomínat na něco, co už u mladší generace upadá do zapomnění – na knihy. Nic se nevyrovná příběhům, které se skrývají na stránkách knih. Díky nim děti poznají i jiný svět – kouzelný, plný zázraků a vítězství dobra nad zlem. V březnu si knihy zaslouží vaši pozornost.

Láska ke knihám se předává, ale každé dítě ji může samo najít. Buduje se už v útlém dětství, kdy dětičky před spaním poslouchají pohádky o rytířích a princeznách či o odvážných zvířátkách a jejich dobrodružstvích. Pak děti zavřou oči a sní, že i ony jednou budou součástí takového příběhu. Nejlépe hlavním hrdinou! A to mohou být, stačí pouze otevřít knihu a ponořit se do děje.

Deti a čítanie

Bylo, nebylo...

Bylo jednou jedno děťátko, které již odmalička poslouchalo pohádky. Se čtením není třeba čekat, než budou děti umět samy číst. A na poslech pohádek nemusí umět ani mluvit. Čtěte již miminkům – zvyknou si na tón hlasu, který je při čtení uklidňuje a i později budou při této činnosti klidné. Vytvoří se jim asociace, díky které si čtení zamilují.

A jak dospět k tomu, aby i děti četly a nejen poslouchaly? Začněte knížkami beze slov. Děti si rády vymýšlejí příběhy, proto jsou pro ně ilustrované knížky jako stvořené. Po čase jim dejte do rukou knihu s psaným příběhem a malí čtenáři se budou pokoušet rozluštit tento kód po svém. A pak další a další. Nejprve sice podle obrázků, ale ty jsou nedílnou součástí dětských knih. Pomáhají rozvíjet fantazii, díky nim děti poznávají nové tvary, barvy, ale i zvířátka a krajiny.

Čtení hrou

Máte pocit, že čtení děti nebaví nebo vám to samy dávají najevo? Zkuste čtení proměnit na hru. Zejména u knih se zvířecími postavami pomohou změny hlasu, napodobování zvířecích hlasů, ale i například skřípání dveří, zvuk větru či kopýtek. Děti zaujmou také různé interaktivní knížky, ve kterých si mohou složit postavu, domeček či pokoj podle vlastních představ. Dovolte dětem účastnit se příběhu i tím, že si vymyslí jeho závěr nebo další osud postavy. Budou mít pocit, že ovládají příběh nebo jsou s postavami nejlepší přátelé.

Deti a knihy

Ať vyberou děti

Láska ke knihám nesmí být nucena. Pokud vaše děti nebaví velkolepé pohádky o princeznách a jejich odvážných zachráncích, vyzkoušejte něco jiného. Knihy pro děti již nejsou omezeny pouze na pověsti či hororové Erbenovy pohádky. Vezměte děti do knihovny či knihkupectví a nechte jim při výběru knížky volnou ruku. Tak budete mít jistotu, že jim před spaním budete číst o zážitcích jejich oblíbeného knižního hrdiny.

Březen patří knihám, ale není to jediný měsíc, během kterého by měli rodiče dětem číst. Příběhy z řádků knih dětem pomáhají rozvíjet fantazii, ale kromě toho jim čtení usnadňuje i první roky ve škole, během kterých se učí psát. Tak už víte, jakou pohádku přečtete dětičkám před spaním?