Kdy je správná doba na lyže, brusle a jiné zimní sporty?

3 min.
27. led'17

Zimní sporty na sněhu a ledu mají své kouzlo. Navíc pro ně máme v Čechách i na Moravě výborné podmínky. Ať už jsou to lední brusle, hokej nebo lyže. Děti si díky sportům a hrám toto studené roční období zamilují. Oblečte tedy své ledové princezny a malé hokejisty do teplého, jdeme si hrát do sněhu.

Na sáňkách už od mala

K zimě neodmyslitelně patří sáňkovačka. Na kopec za vesnicí či městem jsme tahali sáňky my, naši rodiče i naši prarodiče. Pokud umí vaši drobečkové sedět, jsou na sáňky připraveni. Samozřejmě 6 měsíčního prcka nespustíte samotného dolů ze strmého kopce. Malé dětičky můžete na sáňkách tahat nebo s spolu nimi zdolat menší kopečky. Odměnou vám budou červené tvářičky vašeho drobečka a obrovský úsměv na jeho tvářičce.

Větší děti nepouštějte na kopce v blízkosti silnic, železniční tratě či řeky. Stejně tak není vhodné, aby se sáňkovaly na trati pro lyžaře. Pro skvělý a hlavně bezpečný zážitek z jízdy upřednostněte sáňky a boby.

Dětské sáňky BIG od 4 let

Dětské sánky big

Starší děti ve věku 4-8 let si přijdou na svoje s takovými parádními sáňkami. Plynulou jízdu zabezpečí tlumiče a kovová skluznice. Zabudovaná trubka zase posílí bezpečnost během jízdy.

Dětské sáňky

Bruslení na ledě od 3 let

Mnozí odborníci a trenéři doporučují bruslení pro děti nejdříve od 3 let, ideálně až od 4. Mladší děti ještě nemají dostatečně vyvinuté svaly na nohou a motorické dovednosti. Pokud začnou na bruslích brzy, neobejde se to bez množství pádů, což může vést až k nechuti ještě někdy obout brusle.

Bruslení na lěde

Představa jízdy na zamrzlém jezeře je sice romantická, ale s dětmi určitě nic riskovat nechcete. Namísto zamrzlých vodních ploch raději zajděte na kluziště. V žádném případě s dětmi nejezděte na ledě nad tekoucí vodou.

Lyže až od 3 let

Lyžování

Jste vášnivý lyžař a chcete, aby si tento sport zamilovali i vaše děti? Lyžařský výcvik neuspěchejte. Můžete začít již od tří let, ale ideální je počkat až do pěti, když už má dítě správně vyvinuté motorické schopnosti. Nezapomínejte na přilbu a chrániče. Více tipů a užitečných rad o lyžování naleznete v našem článku Jak naučit děti lyžovat.

Hokej od 5 let

hokej pro děti
Hokejové školy přijímají děti už od pěti let. Někdy dokonce vezmou i čtyřleté děti. Na začátku je učí udržet stabilitu na ledě a bruslit. Později se učí techniku hokeje. Tento sport je v našich končinách mimořádně oblíbený a je vhodný pro chlapce a dívky. Děti si nejen zlepší své pohybové dovednosti, ale naučí se také týmové hře a spolupráci.

Ze svahu na snowboardu až od 5 let

Snowboard se těší mezi dětmi a mládeží stále větší popularitě. Počkejte s ním však až do 5 let, na snowboard musí dítě dorůst. Na rozdíl od lyží je jízda na snowboardu v bočním postoji pro děti nepřirozená. Musí si na ni proto dlouho zvykat. Ideální doba na trénink je od 5 do 7 let.

Při výběru dětského snowboardu vám poradí ve specializovaných prodejnách nebo přímo ve škole snowboardingu. Obecně však platí, že menším dětem by měl snowboard sahat po oči, dětem od 8 let nejvíce po ústa.

O jaký sport má zájem váš drobeček? Napište nám v komentářích.