Jak vyrobit hezký a levný karnevalový kostým?

  Kategorie: První roky dítěte,
5 min.
25. led'17

Masopust je tady a s ním nejen sezóna plesů, ale i karnevalů a dětských párty. Pro nejmenší je to jedinečná možnost vžít se na chvilku do kůže svých oblíbených pohádkových postav a fantastických hrdinů. To však neznamená, že musíte utrácet peníze za drahé kostýmy. Pokud máte šikovné ruce, můžete dětem zhotovit originální karnevalové "outfity" za pár drobných.

Ve většině případů si vystačíte se základními pomůckami, jako jsou karton, kreslící rýsovací papír, nůžky, pestré textilie se speciálními barvami, které lze aplikovat na látku, jakož i barvy na tělo a obličej. S takovým vybavením dokážete vytvořit i čtveřici nejoblíbenějších dětských kostýmů.

Detský kostým hrdinovia

S jako Superdítě

Možná si myslíte, že stvořit neohroženého hrdinu ve stylu Spidermana nebo Batmana je v domácích podmínkách příliš komplikované. Ne však tehdy, když popustíte uzdu fantazii. Co tak udělat z vašeho drobečka všemocného zachránce s jeho vlastním poznávacím znamením? Pokud ho láká vesmír, může mít na kostýmu vyobrazenou hvězdu. Pokud je rychlý, nechte mu na hrudi zazářit blesk. Vaší ratolesti budou stačit tepláky a tričko stejné barvy, ke kterým si pořídíte textilní barvy na vodní bázi. Zbytek je hračka:

  • Na tvrdý papír velikosti A3 nejprve nakreslete vybraný symbol, ať už iniciálu křestního jména vašeho děťátka nebo jiný znak.
  • Symbol vystřihněte, papír přiložte na tričko a textilii ve vytvořené volné ploše vymalujte zvolenou barvou.
  • Z velkého kusu látky vytvořte plášť, který prckovi uvážete kolem krku jako šátek, jakož i opasek a hrdinské náramky.
  • Pak už stačí vystřihnout z filcu škrabošku na oči a upevnit ji na hlavě gumičkou, protože identita velkého hrdiny musí zůstat za každých okolností v tajnosti.

Detský karnevalový kostým víla

Na královském dvoře

Princezny a víly v nádherných šatech patří jednoznačně k nejoblíbenějším dívčím postavám. Stačí zmínit jen Disney Princezny nebo sestry z pohádky Frozen – Ledové království a nejedna holčička zatouží zazářit na karnevalu v třpytivé róbě. Vy si můžete princezničku vymyslet po svém.

Skvělou pomocí jsou široké nebo baletní tutu sukýnky, které lze později využít i při jiných příležitostech. Stačí k nim přidat jednoduché triko s krátkým či dlouhým rukávem, bílé punčochy a cvičky nebo jednoduché baleríny a vlásky ozdobit korunkou nebo třpytivou čelenkou. Sukýnku je možné zpestřit jednoduchými kvítky z papíru, hvězdičkami nebo jinými motivy.

Jestli vaše dcerka touží být namísto princezny vílou, stačí na tričko zezadu připevnit motýlí křídla. Ty si hravě vyrobíte tak, že je nejprve nožem vyříznete z kartonu, pak na ně nalepíte bílý rýsovací papír, který libovolně vybarvíte a nastříkáte třpytivou barvou. Nakonec v oblasti zad vyříznete dva páry otvorů nad sebou, přes které provlečete gumičku tak, aby se křídla dala upevnit na záda jako batoh.

Karnevalový kostým Indián

Nemáte čas sešívat? Barvěte!

S barvami na tělo a obličej se dá také podniknout leccos. Chce to jen trochu kreativity a dovednosti. Vzpomeňte si například, jak si Indiáni pomalovávali celé tělo. Tuto inspiraci můžete využít při vytváření kostýmu náčelníka kmene Apačů. Pomalujte chlapci tvář i hruď a na hlavu mu vyrobte indiánskou čelenku s papírovými peříčky. Uvidíte, že velká zábava nastane již tehdy, když se prcek uvidí doma v zrcadle!

Díky speciálním barvám však můžete tvář děťátka snadno proměnit i na pohádkové zvířátko. Nakreslete mu na nos čumáček, vousy a tlamičku. Na obyčejnou čelenku pak připevněte zvířecí ouška, vystřižená z papíru, filcu nebo kousku umělé kožešiny. Když pohádkový "look" doplníte například tečkovanou sukénkou a mašlí, hned vám před očima zazáří Minnie Mouse jako vystřižená z Disney pohádky.

Karnevalový kostým Minnie

Karnevalové zoo

Zvířátka patří bezpochyby k oblíbeným kostýmům holčiček i kluků, ať už jde o oblíbeného pejska s kočičkou, nebo exotické tvory, jako jsou lvi, opice nebo papoušci. Pokud nemáte čas vyrábět celý kostým, zkuste praktičtější variantu, jako jsou škrabošky na špejli. Nejenže je děti mohou kdykoliv odložit a pohodlně se bavit při veselé hudbě, ale během karnevalu si je mohou mezi sebou taky vyměňovat a dělat si zábavné fotografie.

Karnevalová maska zvieratko

Tyto masky vyrobíte do hodinky – z velkého kusu kartonu vyřízněte oválný tvar, do kterého uděláte další kruhový otvor ve velikosti tvářičky vašeho děťátka podobně jako na obrázku výše. Dokreslete zvířátko dle vašeho výběru a na zadní část nalepte hůlku, která bude sloužit k držení masky. Nezapomeňte ji dobře upevnit, ať se při dovádění od masky neodtrhne.

Kreativní hračky