Nejpoužívanější jména v roce 2017: co znamenají?

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
16. led'18

Pamatujete si na žebříčky nejpoužívanějších jmen před pár lety? Tehdy seznamu vládla jména jako Marie, Michaela, Kateřina či Veronika a mezi chlapeckými vedl Petr, Michal, Vojtěch nebo Kryštof. Trendy chlapeckých jmen se až tak zásadně nemění, ale v seznamu nejpoužívanějších jmen roku 2017 nečekejte žádnou Marii.

Už během těhotenství se budoucích rodičů všichni vyptávají, jak se bude děťátko jmenovat. Někteří rodiče v tom mají jasno, jiní čekají na moment, kdy miminko poprvé uvidí na vlastní oči. Máme pro vás seznam nejpopulárnějších jmen za rok 2017. Je v něm i jméno vašeho drobečka?

Eliška se drží na první příčce v žebříčku již od letošního roku, ale v první desítce dominuje mnohem déle. Jakub se s Janem na prvním místě střídá už několik let, ale tento rok si prvenství vzal Jan. Do žebříčku dívčích jmen přibyla Kristýna, zatímco Marie se umístila až na 20. místě. Z žebříčku chlapeckých jmen zase vypadl Dominik, který se však dostal na 13. Zdá se, že až tak dramatické změny v popularitě jmen nenastaly, ale i tak jsou mezi těmi chlapeckými a dívčími rozdíly.

Top jména holčičky 2017

Top jména kluci 2017

Tradiční či moderní?

Do seznamu nejpoužívanějších dívčích jmen se stále dostávají domácí podoby zahraničních jmen, zatímco v tom chlapeckém se drží tradičnější jména pevněji. Zdá se, že u holčiček rodiče rádi experimentují a inspirují se i zahraničím. U chlapců mnozí staví na jistotu krásy dlouho používaného jména. Najdou se však i výjimky – mezi jmény miminek se objevilo i jméno jako Čestmír, Barnabáš nebo Kryšpín a z dívčích jmen si tam místo našly i Alešky, Klotyldy a Gréty.

Co znamenají TOP 3 jména?

Každé jméno má svůj význam a mnozí rodiče se rozhodují na základě něj. Jméno se bude s děťátkem spojovat celý život, proto vybírejte pečlivě, a pokud znáte někoho s vybraným jménem, zamyslete se, zda jste stále spokojeni s výběrem. Mnozí nositelé stejného jména mají některé rysy osobnosti podobné.

Eliška

Ženské křestní jméno Eliška nebo jeho zkrácená varianta Elza pochází z hebrejštiny a překládá se jako “Bůh je má přísada”. Ženám jménem Eliška dává tohle jméno do vínku nadčasové hodnoty a řád. Také jim dává prostor pro hravost a fantazii. Eliška je předurčena k úspěchu, má šťastnou ruku a vždy dosáhne to, co potřebuje pro svou spokojenost. Je vyvolenou osudu. Nikdy není osamělá, stále ví, co má udělat a jak postupovat. Svátek slaví 5. 10.

Tereza

Jméno Tereza (v minulosti spíš Terezie) nemá jednoznačný význam, nejčastěji se uvádí, že má však řecký původ a je spojováno s ostrovem Thera v Egejském moři. Jméno se tak vykládá jako „žena z ostrova Thera či Therasia”. Terezka patří mezi působivé ženy, jejíž životní pouť je podmíněna touhou o rovnováhu mezi jejím rozpolceným chováním. Občas se projeví její cholerická stránka, jindy převládá její melancholická povaha. Bývá nesmírně emotivní. Svátek má 15. října.

Anna

Jméno Anna patří k nejoblíbenějším jménům u nás a svůj původ má v hebrejštině. Slovo “channah” nebo “chana” se překládá jako “milá, milostivá”. Silnou stránkou tohoto jména je intuice a předvídavost. Slabostí je nenasytná vlastnickost a pýcha. Touží být milována a potřebuje kolem sebe mít poddané. Je společenská, jen když se jí chce. Aničky svátek slaví 26. 7.

Jan

Původ jména Jan je z hebrejského Jochanan což znamená “bůh je milostivý”. Jan je muž s mimořádnou inteligencí, která je obvykle výjimečná. Rychlost jakou dokáže přemýšlet je ohromující. Měl by si dávat pozor, aby nepodlehl pýše a domýšlivosti. Nedělá mu problém řešit hned několik věci najednou, protože je perfekcionista a také je mimořádně zvědavý. Honzové mají svátek 24. června.

Jakub

Jakubové mají význam svého jména v hebrejštině a v překladu jejich jméno znamená "držící se za patu, druhorozený". Jakubové jsou silné osobnosti a na věci mají jasný názor. Mají dobrou paměť, díky čemuž jsou v práci výkonní a rovněž přesvědčiví. Možná to tak navenek nevypadá, ale muž se jménem Jakub má pevnou vůli a je jako stvořený vést velký tým. Jakubové svátek oslavují 25. července.

Matyáš

Mužské jméno Matyáš je archaickou podobou jména Matěj. Jméno bylo oblíbené v historii a dnes jeho popularita opět roste. Jméno pochází z hebrejštiny a stejně jako jeho varianta Matěj bylo odvozeno z hebrejského spojení „Mattyth Jáh ” s významem „dar od Boha”. Muž jménem Matyáš je milý, upřímný a příjemný, ale neumí vyjádřit své city. Má v sobě velkou energii a zbožňuje život. Matyáš má svátek 24. února.