Jarní aktivity pro všechny děti v zahradě i mimo ni

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
4 min.
23. kvě'23

Jaro přeje dětským hrám a veselému dovádění pod širým nebem. Dny se prodlužují, sluneční paprsky konečně hřejí a děti si tak mohou hru v přírodě vychutnat naplno. Ukažte jim, že zábava je i za hranicemi televize, tabletů, mobilů a počítačů a že skutečné dobrodružství je čeká tam venku. Ani ta nejlepší a nejzábavnější interaktivní hra nemůže nahradit zdravotní benefity, které s sebou přináší hraní na čerstvém vzduchu.

Fakt, že aktivity v exteriéru s sebou nesou řadu zdravotních benefitů, není žádnou novinkou. Nová jsou však zjištění, že čím více si děti hrají na počítači, chytrém telefonu či tabletu, tím častěji se u nich mohou objevit poruchy komunikace, problém vyjádřit své city, projevit empatii či pochopit výrazy tváře jiných lidí. Na druhé straně mnoho studií prokázalo, že pobyt v přírodě spojený s aktivitami pomáhá dětem odbourat stres a snižovat míru úzkostí.

Nenahraditelný pohyb v přírodě

Aktivity v přírodě posilují imunitu a zvyšují u dítěte schopnost koncentrovat se na učivo ve škole. Aktivní pohyb ve vnějším prostředí příznivě působí na fyzické i duševní zdraví. Podle statistik stále více dětí trpí obezitou a problémy s nadváhou si přenášejí i do dospělosti. Aktivity v přírodě snižují u dětí riziko pozdější obezity až o 40 %. Vypěstuje proto v dětech kladný vztah k pohybu a pobytu v přírodě již v prvních letech jejich života. Dá se to i hravou formou.

Důležitost kolektivních her

Pro rozvoj komunikace, socializace a psychické relaxace neexistuje nic lepšího než kolektivní aktivity. Děti se mohou pobavit i s velmi jednoduchými hračkami jako jsou létající talíře, míče či kuželky, ale pořádnou zábavu jim přinese i zahradní domek s mnoha vylepšeními. Všechny tyto aktivity rozvíjejí mezilidské vztahy a přirozeně děti učí přesnosti, zabrat dostanou i jejich motorické dovednosti. To, jak obrovské množství energie děti při kolektivních sportech vydají, ani nemusíme zmiňovat.

Jar a kolobežka

S větrem o závod

Pro děti je pobyt na čerstvém vzduchu velice důležitý, a to zejména po dlouhé a tmavé zimě. Sluneční svit je nezbytný pro tvorbu vitamínu D, který podporuje vstřebávání vápníku, chrání tělo před rakovinou vnitřních orgánů a srdečně-cévními onemocněními. Zážitek z pohybu na jarním sluníčku umocní jízda na dopravním prostředku, jako je dětské odrážedlo, tříkolka či koloběžka. Jízda na těchto dětských dopravních prostředcích dětem zároveň usnadní učení se jezdit na kole.

V kontaktu s přírodou

Pobyt na čerstvém vzduchu nemusí být jen o ježdění a kolektivních sportech. I úzký kontakt s přírodou s sebou přináší spoustu plusů. Čas strávený v zahradě dětem umožňuje pozorovat rostliny a živočichy v jejich přirozeném prostředí a děti jsou zároveň stále na čerstvém vzduchu. Co takhle vyčlenit dětem kousek země, za který budou zodpovědné jen ony? Určitě je potěší vlastní záhon na pěstování květin, bylinek či zeleniny. Péče o rostlinky je zároveň naučí zodpovědnosti a tomu, že nic není zadarmo. Důležitě a zodpovědně se určitě budou cítit i v případě, že jim do rukou svěříte péči o skutečné slepičky. Kurník pro slepice od Smoby je k tomu jako stvořený.

Jar a bylinky

Jarní práce v zahradě

Jaro je jako stvořené pro práce v zahradě. Děti si mohou zahrát na zahradníky a bbudou vám pomáhat se sázením rané zeleniny jako, je pórek, salát, ředkvička, zelí, hrách, květák či kedluben. Řádky je třeba nejprve připravit, vyčistit od plevele, okopat a pohnojit. Práce s drobnými semínky zase procvičí jemnou motoriku dětí a zalévání záhonů se stane společnou večerní aktivitou. Pokud máte v zahradě ovocné stromy a okrasné keře, pověřte mrňousky odstraňováním zapomenutých listů z loňského roku. Postačí jim k tomu dětské hrabičky a kolečko. Děti vás při pomáhání v zahradě jistě překvapí svou pílí a pracovitostí.

Radost z vlastního nářadí

Pro malé pomocníky je ideální dětské nářadí, které rozvíjí jejich jemnou motoriku a pohybové dovednosti. Práci v zahradě nemusíte omezovat jen na pěstování – spolu s dětmi můžete vybudovat například stále oblíbenější domečky pro hmyz. Takový hotel pro užitečné druhy hmyzu se stane zároveň dekoračním prvkem zahrady. Nebo je nechte vytvořit hromadu z kamenů a větviček a pozorovat nové obyvatele zahrady – žáby, ještěrky či ježky. Zahrady přátelské k dětem jsou přátelské i k nám, dospělým.