Dress Code, nebo jak obléci dítě v zimě

5 min.
17. led'16

Vrstvit? Ne! Znáte to, přijde první mráz a do dětského oblečení na na zimu má co říci pediatr, máma, internet i tchyně. A tak se během pár minut z vašeho dítěte stane panáček, který sotva připaží ruce k tělu. Ono je to sice strašně milé, ale vůbec ne zdravé. Předtím než oblečete dítě do zimy, zamyslete se nad materiálem svetříků nebo kalhot. Vrstvení vám nepomůže, pokud látka nedokáže udržet teplotu těla.

Oblečení na zimu pro děti

Ano, dobře čtete. Tolik milované vrstvení je méně důležité než materiál. Přestaňte se svých dětí vyrábět "cibulky" a dopřejte jim volnost pohybu. A to díky dětskému oblečení na zimu, které bude z materiálů jako bavlna, konopí, či vlna. Moderní umělé materiály vypadají dobře, ale nemají žádnou izolační funkci. Pamatujte si, neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.

Dětské oblečení na zimu není umění koupit, ale...

Ale je umění koupit to správné a pak ho i logicky nakombinovat. Vrstvení jsme úplně nepochovali, jen si myslíme, že nemá opodstatnění, pokud se nedělá správně. V tomto případě se správnými materiály. Pravidla oblékání dětí v zimě se liší od jejich věku, pohybové aktivity, a nakonec i od samotného počasí.

Zima v našich končinách umí překvapit tuhým mrazem a sněhem, ale i příjemnými teplotami, které více připomínají podzim. Proto vždy mějte v záloze vrchní ošacení, které budete moci přizpůsobovat aktuálním podmínkám.

Jak obléknout v zimě novorozence nebo miminko?

Otázka, na kterou by ráda znala odpověď nejedná prvo-maminka. V zásadě platí, že děti, které leží v kočárku potřebují extra vrstvu oproti těm, které pobíhají nebo kráčejí. Pokud je miminku chladno, musí vynaložit více energie na udržení tělesné teploty, proto se rychle unavuje a je nepříjemné. Ani přílišné teplo není cesta, kterou byste se měli pustit, protože přehřátí je stejně nebezpečné jako podchlazení.

To, jak vašemu hubeňourovi v kočáře opravdu je, zjistíte tak, že zkontrolujete jeho záhlaví. Pokud je studené, pravděpodobně potřebuje více tepla, pokud se potí, měli byste mu něco svléknout. Vždy volte jednotlivé kusy oblečení tak, abyste něco mohli přidat nebo odebrat. Pozor! Chytání ručiček a nožiček vám nepomůže. Malé děti ještě neumějí regulovat tělesnou teplotu. I když mu je teplo, končetiny může mít studené.

Jaké dětské oblečení na zimu budete potřebovat?

  • body nebo dupačky s dlouhým rukávem,
  • kalhoty, tričko, svetřík (volte tloušťku a množství podle teploty),
  • čepice, ponožky, rukavice (nezapomínejte na izolaci a jemnou pokožku miminek. Pleteniny jim mohou hlavičku poškrábat. Při čepici, ponožkách i rukavicích používejte dvojité vrstvení. Přímo na kůži by měli jít jen jemné bavlněné věci.
  • overal (můžete vynechat pokud používáte zimní zavinovačky nebo fusaky do kočárku)

Kromě správného dětského oblečení a materiálů, nezapomínejte na mastné ochranné krémy na obličej.

Zimní oblečení pro pobíhajících rošťáky

Aktivní zimní procházky jsou to nejlepší co můžete udělat pro zdraví nejmenší. Příliš nízké teploty se u nás většinou neudrží více než pár dní, proto byste doma zbytečně sedět neměli. Pokud poskytnete svému dítěti dostatečnou izolaci a motivujete ho k pohybu, zima mu určitě nebude.

Podobně jako u miminkách platí, že děti oblékáme jako sebe, ale přihodíme vrstvu navíc. Ta by měla být snadno svlékatelná. Rodiče se vždy bojí, že dětem bude zima, přičemž opak je pravdou. Všechny děti se venku většinou nezastaví, takže produkují dostatečné tělesné teplo.

Poradit byste si měli s:

  • tílkem nebo bavlněným tričkem s dlouhým rukávem,
  • punčochami a kalhotami (ty můžete úplně vynechat pokud používáte oteplovačky)
  • větrovkou, čepicí, rukavicemi a šálou

Šálu můžete při hrách nahradit raději nákrčníkem. Je to bezpečnější, protože dítě jeho konce nikde nezachytí a tak předejdete nehodám. V tašce můžete mít tričko nebo svetr navíc.

Aktivní procházky a hry nahradí jednu vrstvu oblečení

Pravidlo číslo jedna při oblékání dětí je, že ho musíte přizpůsobit jejich pohybové aktivitě. Jelikož chcete, aby se zimy nebáli nebo je chlad neodrazoval, vždy jděte ven s konkrétním plánem. Seberte dětem hračky, trénujte jejich vytrvalost a balanc i díky odrážedlům. Ty jsou mimořádně vhodné na suché a teplejší zimy, které jsou u nás stále častěji. Pokud si nemyslíte, že odrážedlo je pro děti dostatečně zajímavé, začněte ho "honit". Uvidíte, že bude upalovat kolik mu jeho, ne ještě tak rychlé, nohy stačí.

V případě, že napadne sníh nebo se vyberete na hory, nezapomeňte děti seznámit se sáňkami, sněžnými talíři nebo boby. Společně si díky nim můžete na kopcích užít množství zábavy. Jelikož víme, že děti jen tak něco neuspokojí, máme pro vás tip.

Pokud jich chcete venku udržet déle, vymyslete jim hru na Horskou službu. Každý člen horské služby, čili i váš prcek, musí složit zkoušku. Tou je jízda na sáňkách, nalezení raněného (těch pár minut ležet na sněhu vydržíte) a horská hlídka - bonus navíc, při této příležitosti dětem vysvětlíte jak se mají chovat na kopci, aby nikoho nezranily a naopak. Zbývá už jen počkat dokud opět napadne sníh a zajistit svému horskému strážci profi sáně s kovovou skluznicí, ovládáním a tlumiči. Ale to je jen zlomek jejich super-schopností. Objevte zbylé díky kouzelné formuli chci vědět více o produktech kategorii sáňky.

BIG sáňky Bobby Bob od 4 let

Dětské sáňky big

Dětské boby