Jak zařídit dětský svět? Zeptali jsme se interiérových designérek

  Kategorie: První roky dítěte,
10 min.
05. dub'17

Zařizování dětského pokoje je pro některé maminky kreativním procesem, který si užívají od začátku do konce. Pak jsou tu však maminky, které bezradně hledí na čtyři holé stěny dětského pokoje a potřebují postrčit správným směrem. Právě ony určitě uvítají rady od dvou mladých interiérových designérek, Mgr. art. Ivany Ďuračkové a Mgr. art. Simony Sedláčkové z ateliéru LIVE IN. Do svých návrhů vkládají entuziasmus a fantazii.

Dětský pokoj je pro dítě nejen ložnicí, ale i obývákem, hernou, občas jídelnou a později studovnou. Existují nějaká pravidla pro zařizování dětského pokoje pro předškoláky?

Dětský pokoj to je hlavně hra a smích, proto se vždy snažíme do tohoto prostoru vnést kreativitu a hravost, což se dá několika způsoby. My s oblibou používáme houpačky nebo postele ve tvaru domečku, ale může mít i tvar auta, lodě, letadla, medvěda, dinosaura... Pokud nemáte dostatek finančních možností nebo šikovného tatínka, kterému truhlářské práce nejsou cizí, vyhrajte si s okolím postele. I baldachýn může udělat z postele tajemný prales pro malého Tarzana, nálepka na zeď dokáže stejně dotvořit atmosféru. A samozřejmě, povlečení či zajímavé polštáře! Plná postel modrých polštářů a na posteli připevněná stará pádla, nebo pirátská vlajka na jejím čele. Hra na piráta může začít!

Výborným způsobem jak oživit pokojíček je také vytapetovat alespoň jednu stěnu nebo přidat černou tabuli na kreslení. V neposlední řadě je třeba připomenout, že děti si musí rozvíjet svou kreativitu. Je třeba, aby měyi v dětském pokoji i koutek na kreslení nebo tvoření bez ohledu na to, zda z vaší ratolesti roste příští Picasso nebo ne. Při kreslení nejde jen o hledání skrytého talentu, ale o rozvíjení fantazie, představivosti ale hlavně o rozvoj jemné motoriky.

Dětská izba zařízení

Kolik metrů čtverečních potřebuje dítě k životu?

Navrhovali jsme už i pokojík s rozměry 4 x 2,5 metrů pro jedno dítě. Podařilo se nám do něl dát vše, co bylo třeba, a to prostornou postel, vestavěnou skříň, úložné řešení na hračky i psací stůl. Při nepříliš velkorysých rozměrech dětského pokoje je lepší dát navrhnout a vyrobit nábytek na míru, se kterým dokážete vyplnit opravdu každý centimetr daného prostoru funkčně a esteticky.

Nelze obecně říci, jaký je rozměrový ideál. V první řadě je třeba si určit, na co má pokoj sloužit. Pokud jde pouze o hernu, je to jiné, než když je do pokoje třeba vtěsnat i postel a psací stůl, stejně jako je to jiné při jednom dítěti a při dvou či třech. Nejčastěji se setkáváme u bytů s rozlohou pokojů 12-16 m2. Je to standard, do kterého se dvě děti pohodlně vejdou. Pokud chtějí rodiče mít pro své děti prostor co nejlépe využitý, je třeba uvažovat nad vestavěným nábytkem na míru.

Jaké barvy jsou vhodné do dětského pokoje a dobře působí na psychiku dětí?

Určitě doporučujeme pokojíček barevně zařídit tak, aby se v něm dítě cítilo komfortně. Ještě jednou podotýkám dítě, ne rodič. :) Pokud má dítě rádo pestré barvy, netřeba se jich bát! V tomto případě bychom ale barvy měli dát na doplňky, polštáře nebo menší kusy nábytku, ne celoplošně na stěny nebo na dominantní kusy nábytku. Vděčná paleta barev při zařizování dětského pokoje je právě ta pastelová, když jsou barvy tlumené a dítě nerozptylují, spíše naopak, navozují příjemnou a klidnou atmosféru. Barvy totiž vnímáme i se zavřenýma očima, pomocí frekvence, kterou vyzařují. Pokud přesto toužíte dostat do pokojíčku pestré barvy, použijte je raději na detailech se základní bílou barvou.

Tip: Vděčná paleta barev při zařizování dětského pokoje je právě ta pastelová, kdy jsou barvy tlumené a dítě nerozptylují.

V současnosti jsou trendové interiéry v severském stylu a mnoho maminek chce černou, bílou a šedou z ostatních částí interiéru přenést i do dětského pokoje. Říkáte takovým barvám v dětském pokoji jednoznačné ano?

Ano, ano a ještě jednou ano. :) Tato kombinace, navíc doplněna o dřevo, je nestárnoucí, vždy bude moderní a líbivá. Dětský pokoj bychom ale doplnili o další barvy na doplňcích a detailech, aby pokoj nepůsobil chladně. Taková kombinace materiálů a barev dokonce zaručí, že nebude nutné po pár letech, kdy dítě trošku odroste, vyměnit celý dětský pokoj, ale postačí koupit nový koberec, povlečení, závěsy nebo tapetu.

Zachytili jste v souvislosti s dětskými pokoji i nějaké jiné trendy?

Velkým trendem minulého a letošního roku jsou postele ve tvaru domků, které jsme si velmi oblíbily a můžete je nalézt v mnoha našich návrzích dětských pokojů. Oblíbenými se staly v dětských pokojích i stany nebo teepee či závěsné houpačky. V poslední době se setkáváme také s vkládáním prvků shabby chic stylu do dětských interiérů, zejména pokud jde o holčičí dětský pokoj. Ten je plný pastelových barev a vzorů, jedním z jeho znaků jsou také charakteristické doplňky, které z obyčejné dětského pokoje vykouzlí komnatu pro princeznu. Zde je ale třeba dbát na to, aby pokojíček nepůsobil přeplněně a přeplácaně a držet se hesla méně je někdy více.

Dětská postel v dětském pokoji

Dětství je plné dobrodružství a příběhů. Jak tento pocit přenést i do dětského pokoje?

Všechno se dá, jen třeba chtít. A hlavně zapojit fantazii. Jak jsme již zmínily, dobrodružná může být i postel, pokud bude navržena například ve tvaru lodi. K dětskému nábytku na míru se dají také zakomponovat i různé prolézačky, houpačky nebo skluzavky. Bunkr! To je to správné místo na hru ale i dokonalý odpolední odpočinek. A vůbec na něj není třeba mnoho místa ani financí. Stačí trochu kreativity. Pokud zvolíte bunkr na zemi, myslete na to, že je důležité vložit do něj matraci nebo polštáře.

Která část dětského pokoje by měla být dominantní částí?

Dominantou v pokoji je právě to, co si vy zvolíte za dominantu. Postel samozřejmě většinou bývá tím největším kusem nábytku v dětském pokoji. To však neznamená, že je i nejvýraznějším. Pokud je prostor na hračky navržený zajímavě, může se stát dominantou právě ten. Stejně to také může být tapeta, která poutá pozornost již při vstupu do místnosti nebo stropní osvětlení například ve tvaru oblaků. Oblíbeným výrazným prvkem v dětském pokoji je také tabulová barva, která se stává dominantou už jen svou černou barvou ale hlavně tím, že hned přitáhne pozornost všech dětí. Psaní doma po stěnách je obvykle zakázáno a zde se může čmárat ostošest. :)

Oblíbeným prvkem v dětském pokoji jsou houpačky, které jste zmínily. Jak je zakomponovat do interiéru?

Houpání jako takové, je pro nás přirozené a uklidňující. Má blahodárný vliv na naši psychiku. Vždyť už naše mámy nás houpaly v náručí či v kolébce. Pak jsme se houpali na houpačkách na dětském hřišti, později na židli ve školních lavicích. :) Houpání je tedy součástí našeho života a v lidech vyvolává příjemné pocity, častokrát přímo nostalgické.

Houpačky se stále více a více stávají oblíbeným prvkem při zařizování dětských pokojů. V pokojíčku se tak dá vyřádit například, i když venku prší. Děti houpačku v pokoji vnímají jako dobrodružství. Houpání jim je příjemné a pomáhá dětem ponořit se hlouběji do světa fantazie. Číst knížku v houpačce je přece přitažlivější než na židli za stolem nebo v posteli. A přiznejme se, i pro nás dospělé. Na houpačku v pokoji je ale třeba dostatek prostoru a hlavně konstrukční možnosti. Houpačku do sádrokartonu raději nezavěšujte. Samozřejmě nemusí jít pouze o klasické provedení houpačky, může to být také závěsná síť, závěsné křeslo nebo i houpací křeslo.

Dětský pokoj houpačka

Po jakých materiálech bychom při zařizování pokojíčku pro děti měli sáhnout a kterým se naopak vyhnout?

Začneme od podlahy. Ta by měla být měkká a teplá alespoň na pohled. Nevolily bychom tedy keramickou podlahu ale raději dřevěné parkety nebo laminátovou podlahu. Dnes jsou na trhu již i velmi kvalitní a designové podlahy z linolea. Pokud však máte v dětském pokoji keramickou podlahu, je vhodné ji alespoň částečně překrýt měkkým kobercem. Koberec v dětských pokojích používáme v našich návrzích vždy, alespoň ve formě kusového koberce s dostatečnými rozměry.

Dále bychom se vyhnuly sklu. Ať už na nábytku, ve formě nábytkových dvířek nebo jako doplněk. Sklo v dětském pokoji nemá co dělat. Děti si v pokoji hrají a při hře nejsou opatrné, proto je potřeba všechny rozbitné věci dát raději z pokojíčku pryč, aby se o ně dítě nezranilo. Do dětského pokoje pro malé děti bychom dokonce nedávaly ani zrcadlo, které se stejně může rozbít. Ostré hrany je vhodné také eliminovat. Na trhu jsou různé zajímavé rohové krytky na nábytek, které jsou designované právě do dětských pokojů.

Přibývá maminek, které si potrpí na design a rády investují do kvalitních a pěkných věcí. Existují takové designové ikony i v oblasti zařízení dětských pokojů?

Určitě ano. Pro nás je vzorem ukrajinská interiérová designérka Olia Paliychuk, která ale není u nás až tak známá. Dále je to designová značka nábytku pro děti Flexa nebo Bambooko. Mnoho krásných věcí do dětských pokojů nabízí i BabyLiving.

Jaká je podle vás největší „vychytávka“, která by neměla chybět v dětském pokoji?

Tak podle nás je to právě zmíněné teepee nebo stan, který může sloužit jako úkryt, místo na odpočinek, ale i místo na formování dětské fantazie. Na trhu je mnoho těchto dětských teepee v různých barevných provedeních, materiálech ale i tvarech. Dostupné jsou i v České republice i na Slovensku od domácího výrobce, který svou tvorbu prezentuje přes známé handmade portály Fler, Simira či Sashe. Pokud se v teepee zvolí správný podklad, tedy například matrace, koberec, polštáře nebo deky, bude to určitě nejpohodlnější a nejoblíbenější místo v dětském pokoji!

Interierove designerky