Jaké hračky darovat cizím dětem? Jděte na jistotu!

  Kategorie: Tipy na hračky,
5 min.
10. úno'20

Narození, křest, narozeniny, svátek, první návštěva... důvodů na obdarování děťátka je hned několik a za koupí dárku nemusí být dokonce ukrytý žádný důvod. Jak však vybrat správný dárek pro cizí dítě tak, aby potěšil a neskončil po chvíli v koutě dětského pokoje? Přečtěte si našeho krátkého průvodce a staňte se expertem ve výběru dárků pro všechny děti.

V hračkářstvích (kamenných i internetových) dnes najdete neuvěřitelné množství hraček od výrobců z celého světa a není se co divit, když z toho nezainteresovaného člověka rozbolí hlava. Vybrat správnou hračku je v podstatě podobné jako vybírat knihu pro člověka, o kterém víte pouze jediné – rád čte. Čím se tedy řídit při výběru hračky pro dítě?

Krok za krokem

Kupovat hračku jinému dítěti než vlastnímu dá někdy řádně zabrat. Zejména v případě, že se s danou rodinou nesetkáváte velmi často nebo jdete na návštěvu poprvé. Netušíte, jaké hračky už v dětském pokoji mají své místo a co dítě nejvíce baví. Vždy však pomůže odrazit se od věku – autíčko na dálkové ovládání přece nekoupíte čerstvě narozenému miminku a dítě chodící do školky určitě nepotěšíte kolotočem nad postýlku.

Výhodu máte v případě, že je vám děťátko, pro které vybíráte hračku, blízké a víte alespoň přibližně, jakou hračkou mu uděláte radost. Tehdy se můžete zaměřit na konkrétní barvy a funkce hraček nebo se můžete spolehnout na hračky s motivem oblíbené pohádky. Nic neztratíte ani přímým dotazováním se rodičů – možná přesně vědí, po čem jejich ratolest touží, ale oni si to právě nemohou dovolit. Takto byste potěšili nejen dítě, ale i rodiče a postarali byste se o dvojnásobný dárek.

Vyber darceka babika

Pravidlo čtyř dárků

Zúžili jste výběr hračky podle věku a pohlaví dítěte, případně barvy, ale stále máte na výběr z neuvěřitelného množství? Možná vám pomůže pravidlo čtyř dárků, podle kterého spadají hračky do čtyř kategorií:

  • Něco na oblečení
  • Něco na hraní
  • Něco ke čtení
  • Něco pro celou rodinu

V první kategorii najdete dárky, které jsou praktické a pomohou zejména rodičům. Děti přece rychle rostou a nové oblečení a obuv potřebují opravdu často. Vhodný dar při narození nebo při křtu je v tomto případě kojenecké oblečení, zavinovačky, spací vaky nebo fusaky do kočárku. Nebojte se vybrat oblečení alespoň o číslo větší, a pokud se neumíte rozhodnout, jakou barvu zvolit, jděte na jistotu – trendy jsou v současnosti zemité barvy (hnědá, béžová, šedá, khaki, hořčicová žlutá), popřípadě neutrální pastelové barvy.

Druhá kategorie nepotřebuje vysvětlení. Patří do ní hračky, které děti potěší a se kterými si dosytosti zahrají. Tuto kategorii zosobňují typické dětské hračky – panenky, autíčka, plyšová zvířátka, dětské hudební nástroje, domečky, kuchyňky, odrážedla... Pokud chcete děťátko potěšit něčím, co mu okamžitě vyčaruje úsměv na tváři, sáhněte po dárku z této kategorie.

Vyber darceka traktor

Třetí kategorii představují knihy. Nebojte se, nemusíte čekat, až děti dostatečně vyrostou, abyste jim mohli darovat právě knihu. Nejmenší dětičky potěší například kniha do vody, která jim bude dělat společnost během koupele. Na trhu najdete dokonce knihy, které se po styku s vodou obarví a až tehdy odhalí kouzelný příběh. Klasikou, která nevymírá, jsou rovněž leporela, která jsou odolnější vůči roztržení a otáčení hrubých stran je pro děti jednodušší než u klasických knih. Pokud chcete, aby děťátko rozvíjelo svou fantazii a představivost a aby odmalička objevilo krásu knih, zvolte dárek právě z této kategorie.

Poslední kategorii tvoří dárky, které potěší několik členů rodiny. Patří sem zejména společenské hry, puzzle, stavebnice, ale také prolézačky, prostornější dětské domečky a kuchyňky, různé hry do vody a sportovní sety hraček. Hračky z této kategorie jsou vhodné pro starší děti, které si již dokáží zahrát s vrstevníky, sourozenci nebo rodiči a umí se podělit o hračky. Díky těmto hračkám se zlepšují komunikační schopnosti a děti se zároveň učí vyhrávat a prohrávat.

Pravidlo čtyř dárků vám určitě pomůže správně se rozhodnout a obdarovat dítě dárkem, který opravdu využije. Tato kategorizace je rovněž vhodná i při výběru vánočních dárků – z každé kategorie jednoduše vyberete jeden dárek.

Vyber darceka tender leaf toys

Výběr dárku pro dítě možná vypadá jako banální záležitost, ale pravda je taková, že ji vůbec nelze podceňovat. V moři plném dárků se člověk snadno ztratí a neuvážený výběr by skončil jako zbytečně vyhozené peníze. Naše bohatá nabídka hraček je proto přehledně rozdělena podle kategorií, ale také podle věku a dokonce pohádkových hrdinů. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit, my vám s výběrem dokonalého dárku pro děťátko rádi pomůžeme.