Jak vybrat perfektní dárek k Vánocům?

  Kategorie: Tipy na hračky,
6 min.
14. pro'21

Každý rok rodiče a příbuzní čelí před Vánocemi nelehkému úkolu – jak vybrat dárek pod stromeček, který děti skutečně potěší? Naši tři Medvídkové si tentokrát zahráli na Ježíškovy pomocníky a sepsali praktické rady, které vám výběr perfektního vánočního dárku usnadní.

Vánoce jsou za rohem a děti už s největší pravděpodobností napsaly dopis Ježíškovi se svými tajnými přáními. Jsou přání, která nemůže splnit ani Ježíšek, ale pokud vaše děti touží po voňavé plyšové hračce, rychlé autodráze, kuchyňce nebo panence, je velmi pravděpodobné, že pod stromečkem si najdou vysněný dárek. Na co se při výběru dárku zaměřit a jakými pravidly se řídit? Všechny odpovědi a tipy na nejkrásnější vánoční dárky naleznete v následujících řádcích.

4 zlatá pravidla

Nákup vánočních dárků pro děti (ale i pro dospělé) by se měl v ideálním případě řídit čtyřmi základními pravidly. Držte se toho, aby si děti pod stromečkem našly něco, co chtějí, něco, co potřebují, nějaké oblečení a něco ke čtení. Ano, počítáte správně. Podle těchto 4 zlatých pravidel děti potřebují pouze čtyři dárky, které skutečně využijí a budou z nich mít radost i za několik měsíců po Vánocích.

Je však přirozené, že rodiče, příbuzní a známí chtějí děti potěšit větším množstvím dárků. Myslete však na to, aby kvantita nebyla na úkor kvality. Začněte dětem už v útlém věku vštěpovat, že Vánoce nejsou o množství dárků, ale o domácí pohodě, pokoře, atmosféře a setkáních v kruhu rodiny.

Ako vybrať vianočný darček

Nekupujte příliš mnoho

Nákupním šílenstvím během tohoto období se nechá strhnout téměř každý. Z každé strany na vás vyskakují reklamy na hračky a vy nakonec skončíte s množstvím dárků, které krásně zabalíte a položíte pod vánoční stromeček. Samozřejmě, že v dětských očkách se toto množství setká s nadšením, ale to může velmi rychle vyprchat. Děti budou v návalu nadšení otevírat jeden dárek za druhým, aniž by se z nich těšily a v závěru zapomenou na mnohé dárky.

Z tolika dárků si děti nakonec najdou jeden, možná dva oblíbené a ostatní upadnou v zapomnění. Určitě nechcete, aby takový scénář nastal, proto se při výběru opravdu omezte a stanovte si limit, do kterého se vejdou i dárky od prarodičů, kmotrů a jiných rodinných příslušníků. Nezapomínejte, že během roku děti slaví i narozeniny a svátek, a i během těchto svátků jim určitě něco podarujete. Myslete proto dopředu a na Vánoce jim kupte pouze hračky, ze kterých se budou těšit právě teď.

Dárky vhodné věku

Děti si těší z dárků, se kterými si mohou hrát a které zároveň odpovídají jejich věkové kategorii a konkrétnímu stupni vývoje. Při výběru hraček podle věku se držte těchto rad:

  • 0–6 měsíců: vhodné jsou chrastítka, pestrobarevné hračky, kolotoč nad postýlku, hračky s jemnými zvukovými efekty, interaktivní podložky na hraní, panenky a plyšové hračky pro nejmenší.
  • 6–12 měsíců: pestře ilustrované knížky z textilu nebo leporela, také knížky do vody, plovoucí hračky do vany, různé vkládačky a hračky pro rozvoj jemné motoriky, měkké panenky, chodítka, tříkolky s rodičovskou rukojetí.
  • 1–2 roky: hračky na tahání, chodítka, stavebnice, pískoviště, jednoduché puzzle, hudební nástroje, ilustrované knihy, kuchyňky pro děti a dětské kuchyňské spotřebiče, kočárky pro panenky.
  • 2–3 roky: dětské dílny, hry na profese, dětské lékařské a veterinární kufříky, kuchyňky pro děti, stavebnice, vozidla pro děti, knihy, hudební nástroje, kreativní soupravy pro malé umělce.
  • 3–5 let: knihy, výtvarné potřeby, omalovánky, plastelína, kolo, společenské hry, hry podporující učení se cizích jazyků, autodráhy, panenky s doplňky, školní lavice a tabule, puzzle.

Ako vybrať darček na Vianoce

Kvalita na prvním místě

Čím více dárků, tím méně kvality. I takhle by se daly shrnout vánoční nákupy v mnoha rodinách. Je třeba si však uvědomit, že děti, a to zejména ty malé, hračky zkoumají i jinak, než rukama. Pro děti je přirozené, že hračky olizují, proto je nesmírně důležité, aby hračky pro nejmenší splňovaly přísné evropské normy a byly vyrobeny z prvotřídních materiálů. Hračky pro miminka a kojence nesmí obsahovat drobné části, které by děti mohly nedopatřením spolknout.

Oči a knoflíky na panenkách a plyšových hračkách musí být pevně přišité, ideálně však pouze nakreslené nebo vyšité. Hračky, které mají různé šňůrky (například hračky na tahání nebo natahovací hračky vydávající zvuky) mohou představovat nebezpečí uškrcení, proto dbejte na to, aby šňůrka nebyla příliš dlouhá. Před koupí také zkontrolujte ostré hrany a ujistěte se, že všechny dílky dokonale sedí na svém místě a že hračky jsou vyrobeny z nerozbitných materiálů.

Je to myšlenka, co se počítá

Staré čínské přísloví hovoří o tom, že důležitá je myšlenka, a právě ta se počítá. Dar je v tomto pojetí znakem náklonnosti a lásky, něco, co je třeba ocenit a ne jen rozbalit a odložit na spoustu jiných dárků. Mnohé děti se těší právě na to rozbalování, nadšené trhání papíru a zajímá je počet dárků, a ne samotný obsah balíčků.

Ukažte dětem již v raném věku pravý smysl Vánoc a pomozte jim objevit skutečnou radost z dávání a přijímání dárků. Postarejte se o to, že toto kouzelné období nedefinují pouze dárky, ale také jiné, mnohem důležitější hodnoty. Vytvořte si doma vlastní tradice a těšte se každý rok z jejich dodržování. Pečte společně perníčky, postarejte se o krásnou vánoční výzdobu, užívejte si společnost dětí, dívejte se na vánoční pohádky.

Nejnovější a nejlepší tipy na vánoční dárky, ale také dárky k narozeninám u nás najdete na jednom místě. Stačí kliknout na tento odkaz a vybrat dětem perfektní dárky v podobě kvalitních hraček, které je potěší a budou jim dělat radost déle než jen jednu sezónu.

Tipy na dárky na jednom místě