Jaký je správný kočárek na běhání?

  Kategorie: Fit máma,
8 min.
25. dub'17

I když si aprílové počasí s námi ukázkově zahrává, s prvními paprsky jarního slunce už mnohé z maminek jistě nalákala představa odpočinku na čerstvém vzduchu. Procházky s miminkem jsou pro mnoho žen po porodu prakticky jedinou formou cíleného aktivního pohybu. Dobrá zpráva je, že dnes už můžete obyčejný pohyb s dětským kočárkem spojit s další užitečnou činností – běháním.

Otázky, jak se dostat opět do formy, začínají maminky často řešit už po porodu, resp. po šestinedělí. Zejména takové, které aktivně běhaly již před těhotenstvím. Koupi speciálního kočárku na běhání však pediatři doporučují až po 9. až 12. měsíci od porodu. V té době by už děťátko mělo mít dostatečně vyvinuté krční svalstvo i páteř – třeba totiž brát v úvahu, že miminko bude vystaveno mírným otřesům. Mnoha batolatům však takové "trmácení" vůbec nevadí a nejednou si ho dokonce užívají. Samozřejmě, svůj záměr vždy konzultujte s pediatrem.

Strollering s dieťatkom

Výhody běhání s kočárkem

Cvičení, sportovní chůzi a běhání s kočárkem se odborně říká i strollering. Jde o regulérní fitness a kardio aktivitu, které se můžete věnovat samostatně nebo i ve skupinách. Maminky, které raději bruslí, mohou zvolit in-line strollering. Ten pomáhá nabýt kondici, ale zároveň perfektně posiluje hýžďové a stehenní svalstvo. Samotné klasické běhání s kočárkem má však i další výhody:

  • Je zdarma a umožňuje vám běhat, kde jen chcete – nemusíte utrácet za poplatky do fitness center.
  • Běhání patří k nejúčinnějším způsobům redukce váhy, takže dostat se do formy bude pro vás jednodušší.
  • Když běháte s kočárkem, zapojujete při tom svaly, které byste za jiných okolností nepoužívaly – strollering vám pomůže zpevnit svalstvo vnitřních orgánů a zad.
  • Čas, který věnujete sobě, můžete současně strávit se svým děťátkem.
  • Zároveň jste s mrňouskem na čerstvém vzduchu, kde může objevovat okolní svět, což je pro něj určitě prospěšnější než sedět doma.
  • Běhání pomáhá odbourávat stres. Pro maminky, které tráví většinu času výlučně s dítětem a s množstvím domácích povinností, je to velmi osvobozující.

Podle čeho vybírat kočárek?

Pokud máte chuť dopřát si během procházky s miminkem i běh, nutně budete potřebovat speciální typ kočárku, který je navržen tak, aby redukoval otřesy způsobené nerovným povrchem a rychlejší jízdou a zároveň držel dostatečnou stabilitu.

Kočárek je však třeba si kupovat i podle toho, jak často se joggingu chcete věnovat. Pokud plánujete běhat pravidelně, investujte raději do dražšího modelu s množstvím funkcí a vylepšení. Pokud se však nemíníte striktně držet tréninkového režimu a běhat budete například dvakrát za týden, postačí vám i levnější kočárek.

Univerzální nebo speciální?

Mnoho kočárků na běhání můžete využít i na běžný přesun s miminkem. Poznáte je například podle toho, že mají přední kolečko, které lze nastavit do fixní i otočné polohy. To se hodí lidem, kteří nechtějí svůj obytný prostor zbytečně zaplňovat více kočárky.

Jestli si budete brát "odvoz" pro vaše děťátko s sebou, vybírejte si takové kočárky, které se dají složit a mají odnímatelná kolečka – jsou téměř dvojnásobně větší než na klasickém kočárku.

Je třeba počítat i s tím, že samotné joggingové kočárky jsou o něco větší než běžné, a to i tehdy, když jsou poskládané a mají odmontovaná kolečka. Pokud tedy dopředu víte, že se budete často přemisťovat autem, ověřte si rozměry zavazadlového prostoru vašeho vozu ještě předtím, než přijdete do prodejny, ať při výběru kočárku a jeho testování hned víte, zda vám bude vyhovovat jeho velikost.

Džogingový kočík

Všímejte si koleček

Kočárky na běhání mají obvykle jen 3 kolečka. Na druhé straně jsou robustnější, pryžová a plněná vzduchem, takže snadněji překonávají překážky na cestě, zmírňují dosah nárazů o povrch a snižují i ​​takzvaný valivý odpor. Laicky řečeno – takový kočárek se vám bude tlačit mnohem snadněji a jízda bude hladší.

Průměr zadních koleček na joggingovém kočárku by neměl být menší než 40 cm, přední kolečka zvyknou mít kolem 30 cm. Standardní kočárky mají naproti tomu často plastová kolečka, která by takovou zátěž neustála. Počítejte s tím, že vzduchem plněná kolečka budete muset po čase dofukovat podobně jako "duše" kola. Je však třeba sledovat pokyny výrobce, protože kolečka nesmí být vyplněna na doraz.

Přední kolečka na rozdíl od běžných modelů nejsou otočná, resp. měla by mít možnost uzamknout se do fixní polohy. Pokud by nebyla pevná, při běhu by začala vytvářet vibrace a děťátko by se cítilo nepohodlně. Zároveň na nerovném povrchu riskujete ostré pootočení kolečka, a tak i převrácení kočárku.

Mezi předními a zadními kolečky je větší vzdálenost kvůli bezpečnějšímu umístění těžiště – v tomto případě vašeho miminka ve vaničce. To znamená, že pokud přední nejvzdálenější kolečko naběhne na nějakou překážku, většina síly při nárazu se soustředí sem – v bezpečném "odstupu" od vaničky.

Bezpečnost na prvním místě

K dalším znakům patří pružný závěsný systém nápravy, který lépe absorbuje otřesy. Speciální joggingový kočárek by měl mít i pětibodové bezpečnostní pásy, vedoucí přes ramena, boky a mezi nohy podobně jako v autosedačkách. Ty děťátko spolehlivě ochrání při nadskakování kočárku.

Často se můžete setkat i s dalším bezpečnostním pásem, který je na jednom konci uchycen o rám kočárku, druhý má běžec či běžkyně přichycen kolem zápěstí. Ten pomáhá zejména tehdy, pokud při běhu na chvilku ztratíte nad kočárkem kontrolu, například ve chvíli, kdy se potřebujete napít.

Behanie s kočíkom v parku

Pohodlí a ochrana před sluncem

Ergonomické a pohodlné sezení hraje při výběru joggingového kočárku ještě důležitější roli než u standardních modelů. Vyhýbejte se modelům, které mají příliš tvrdou spodní plastovou část. Každý náraz či hrbol na cestě by i přes měkkou výstelku sedadla mohl znamenat, že tělo dítěte narazí o pevný povrch spodní "skořápky". V konečném důsledku může být miminko při běhu nespokojené a podrážděné.

Vanička nebo sedadlo by měly mít co nejširší stříšku. Takto budete moci kočárek otáčet do různých směrů, aniž by na děťátko svítilo slunce. Některé stříšky mají dokonce ještě průhledný kryt, který lze spustit ze stříšky dolů přímo před vašeho prcka – ten bude díky tomu vidět dopředu a zároveň bude chráněn před případným větrem.

Praktické doplňky

Kočárky na běhání mají úložný prostor umístěný pod sedadlem děťátka. Kvůli stabilitě je důležité, aby se všechny těžké předměty, včetně tašek, umisťovaly sem, a ne na řídítka. Jinak by se kočárek mohl převrátit. Některé modely mají v oblasti řídítek podnos, kde se dají uložit například klíče nebo mobil. Můžete se dokonce setkat s držáky na nápoje, které jsou velmi praktické, je třeba k nim však přistupovat opatrně. Pokud nejsou hlubší než 8 cm, vyšší láhev z nich při běhu nebo překonání překážky snadno vypadne.

V žádném případě nenoste v držácích na řídítkách horké nápoje, i když se vám zdají stabilní – pokud by se přece vylily, mohly by vašemu miminku způsobit úraz.

Při sportování se vám bude hodit i ruční brzda, kterou snadno jízdu zpomalíte například při běhu dolů z kopce. Oceníte ji zejména po delším tréninku, při kterém již na konci rapidně ubývá energie, takže vyvinout úsilí, abyste vlastnoručně zastavily rozjetý kočárek, může být mnohem namáhavější. Takovou brzdu mají většinou jen vysloveně sportovní modely se zafixovaným předním kolečkem. Pozor, netřeba si mýlit ruční brzdu s parkovací!

Dražší joggingové kočárky mají i ovládací mechanismus, kterým můžete sledovat a řídit přední kolečko tak, aby stále drželo přímý směr a nevychylovalo kočárek do stran, což je důležité pro hladkou jízdu. Zároveň takto maminku odbřemení od neustálého vyrovnávání vozidla.

Pokud plánujete, že s kočárkem budou běhat oba rodiče, hledejte modely s nastavitelnými řídítky. Je důležité, aby při běhání byla rukojeť ve správné výšce, protože jinak – zejména při delších trasách – může být váš trénink neefektivní, pokazí vám držení těla, nebo způsobí předčasnou únavu či dokonce zranění. Ze zkušeností běžců s joggingovými kočárky je ideální nastavení řídítek ve výšce pasu.

Pokud jste běhat s kočárkem ještě nezkusily, možná je čas to změnit. Nezapomeňte nám o svých zkušenostech a zážitcích napsat. :-)